Sport Fudbal
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (7)

Evropsko prvenstvo 2016

Ruse čeka kazna zbog huligana

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Tanjug/AP Photo/Thanassis Stavrakis

Nakon trodnevnih huliganskih orgija na ulicama Marselja i nereda viđenih na tribinama stadiona „Velodrom“, tokom i po završetku susreta reprezentacija Engleske i Rusije nadležni organi Unije evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA) pokrenuli su istragu o odgovornosti za šokantne scene koje su potresle javnost i na kratko u drugi plan stavile sam kontinentalni šampionat. Evropska fudbalska „vlada“ razmotriće optužbe da su ruski huligani pored nasilja odgovorni za upotrebu pirotehnike i rasističke pokliče. U međuvremenu je iz Niona stigla pretnja da bi u slučaju novih nereda Rusija i Engleska mogle biti diskvalifikovane, a sastanak na kome će biti izrečene kazne za haos u Marselju održaće se u utorak.

Pored svih nevolja sa terorističkom pretnjom, te aktuelnim socijalnim buntom i često nasilnim protestima zbog najavljenih izmena zakona o radu, nesrećnim francuskim policajcima samo su nedostajale horde kao sa lanca puštenih bandita koji, kako stvari stoje nisu imali hrabrosti da u zemljama iz kojih su došli daju oduška nataloženoj frustraciji, već su kulovski iskoristili priliku da se istresu u tuđem dvorištu i skoro upropaste feštu većini pristojnih navijača.

Lokalni mediji preneli su da je u sukobima na ulicama Marselja na sam dan utakmice povređeno 35 ljudi, od čega četvoro ozbiljnije, dok je za dvojicu navedeno da su u kritičnom stanju. Disciplinski organi UEFA nisu nadležni za horor tokom uličnih sukoba ruskih, engleskih i lokalnih huligana, ali su pokrenuli istragu o odgovornosti za kulminaciju nasilja na tribinama stadiona „Velodrom“, gde su reprezentacije Engleske i Rusije odigrale utamicu prvog kola B grupe Evropskog šampionata. 

Dok je krivicu za izbijanje uličnih sukoba nemoguće utvrditi, čini se da su za nasilje na stadionu odgovorni ruski navijači pa je i ministar sporta vlade iz Kremlja, Vitalij Mutko čak i pre no što su iz UEFA najavili istragu rekao kako očekuje da će Ruski savez biti kažnjen. Francuski ministar unutrašnjih poslova, Bernar Kazenuve osudio je nasilje, pohvalio snage bezbednosti i izjavio da će svim uhapšenim izgrednicima u nastavku takmičenja biti zabranjen pristup stadionima.

Neredi na stadionu „Velodrom“ počeli su malo pre kraja utakmice kada je sa tribina koje su popunili ruski ka engleskim navijačima poletelo nekoliko baklji, pa je potpuno na mestu pitanje kako je moguće uneti pirotehniku na sportski objekat u zemlji koja je nedavno bila meta terorističkih napada. Huligani su potom preskočili barijeru i nasrnuli na Engleze koji su se spašavali bekstvom i preskakanjem ograda. Iz UEFA je saopšteno da će kazna ruskom savezu biti izrečena u utorak.

star
Oceni
3.57
Ostali članci iz rubrike Fudbal
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak