Svet Tema
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (36)

Bregzit

Dan pred referendum

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Izvor: www.catholicherald.co.uk

Protivnici i pobornici izlaska Britanije iz Evropske unije ušli su u sredu u završnicu kampanje pred referendum na kome će građani odlučiti o ostanku njihove zemlje u EU i tako posredno oblikovati i budućnost Evrope. Prema poslednjem srednjem rezultatu anketa javnog mnjenja na sajtu “Šta Ujedinjeno kraljevstvo misli”, kampanja za ostanak ima malu prednost od 51 odsto u odnosu na 49 odsto podrške za izlazak iz EU

Premijer Dejvid Kameron, koji se zalaže za ostanak u EU, dao je seriju intervjua kako bi još jednom poslao poruku pre nego što u četvrtak 23. juna budu otvorena glasačka mesta. "Niko ne zna šta će se dogoditi," rekao je Kameron Fajnenšel tajmsu. "Verujem da će to u svakom slučaju biti konačna odluka, Britanija neće hteti da još jednom prolazi kroz ovo," dodao je premijer.

U poslednjem pokušaju da privuku neopredeljene glasače, koji bi mogli odneti prevagu na ovu ili ovu stranu, predstavnici kampanja za i protiv će danas održati i skupove u Londonu. Oni će se onda ponovo naći na završnoj televizijskoj debati na Kanalu 4 u kojoj će učestvovati lider Partije za nezavisnost Ujedinjenog Kraljevstva i pristalica izlaska iz EU Najdžel Faraž i bivški škotski prvi ministar Aleks Salmon, koji se zalaže za ostanak u Uniji.

Stephen Finn - Fotolia

Dva dnevna lista u sredu su takođe na naslovnim stranicama podržala suportstavljene strane, "Dejli mejl" izlazak, a "Dejli miror" ostanak u Uniji. Ključna pitanja u kampanji bila su ekonomija i imigracija pri čemu je svaka od strana optuživala onu drugu za raspirivanje straha.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker upozorio je Veliku Britaniju da bi glasanje za izlazak iz EU značilo nanošenje štete sebi, ali bi ugrozilo i sve što su Evropljani zajedno postigli. "Okrenuti leđa svojim susedima i vratiti se u izolaciju protiv je svega zašta se Evropa i Ujedinjeno Kraljevstvo zalažu", poručio je Junker u Atini, prenosi AFP.

“Suviše olako se odnosimo prema onome što smo izgradili”, ocenio je Junker, navodeći mir, slobodu, prosperitet, i način života na kome zavidi ceo svet. ”To je strpljiv rad generacija žena i muškaraca, i mi nismo mogli to da postignemo bez Britanaca. To bi ugrozilo sve što smo do sada postigli. I to bi umanjilo ono što možemo da postignemo sutra ", rekao je Junker, upozoravajući da bi  napuštanje EU sve to dovelo u opasnost.

Izvor: flags.com

Međutim, uoči referenduma o izlasku Britanije iz EU, Turska se snažno založila za ostanak Britanije u Uniji. London je inače podržavao nastojanje Turske da uđe u EU. "Želimo da Britanija ostane u Evropskoj uniji pod bilo kojim okolnostima," rekao je danas novinarima ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu, prenosi AFP.

Čavušoglu je istakao i da Turska nije teret za EU i da se njena kandidatura nepravedno koristi kao argument za izlazak iz Unije, prenosi Rojters. "Nije ispravno što se pitanje ulaska Turske u EU koristi u kampanji za Bregzit. Turska nikada nije bila breme za EU," izjavio je Čavušoglu na konferenciji za štampu u Ankari.

star
Oceni
3.86
Ostali članci iz rubrike Tema
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak