Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (5)

Apel građana Medveđe

Zaustavite administrativno etničko čišćenje

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: gdb.rferl.org

Grupa građana albanske nacionalnosti koji žive na teritoriji opštine Medveđa uputili su otvoreno pismo javnosti u kome su pozvali državne organe Republike Srbije, političke partije, medije, nevladine i međunarodne organizacije da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se zaustavili višegodišnji adminsitrativni teror i pokušaji etničkog čišćenja u ovoj opštini na jugu Srbije. Povod za obraćanje javnosti bila je sve učestalija praksa da se građanima albanske nacionalne pripadnosti na nezakonit i diskriminatoran način sve češće onemogućava ostvarivanje niza ustavom garantovanih prava i to tako što im lokalna policijska stanica izdaje rešenja o pasivizaciji prebivališta. Prema zvaničnim podacima MUP-a Srbije na području opštine Medveđa u poslednje dve godine rešnje o pasivizaciji prebivališta izdato je u preko 500 slučajeva (prema popisu iz 2011. ta opština ima oko 7.440 stanovnika) i to gotovo isključivo građanima albanske nacionalnosti što je direktna posledica prikrivenih pokušaja lokalne administracije i bezbednosnih službi da se promeni etnička struktura stanovništva na ovom području. Apel ugroženih građana Medveđe prenosimo u celini

Poštovani,

Obraćamo vam se povodom alarmantnih podataka koje je je MUP Srbije nedavno dostavio jednoj nevladinoj organizaciji, a koji govore da je samo u protekle dve godine na teritoriji opštine Medveđa u više od 500 slučajeva građanima albanske nacionalnosti oduzeto prebivalište putem tzv. rešenja o pasivizaciji prebivališta. U tom svetlu posebno su zabrinjavajuće informacije sa terena prema kojima je poslednjih meseci Albancima iz Medveđe uručeno na stotine poziva da se jave lokalnoj policijskoj stanici radi obavljanja informativnih razgovora nepoznate prirode (razlozi nisu zvanično navedeni).

U međuvremenu službenici lokalne policijske stanice nastavili su da postupaju na nezakonit, diskriminatoran i arbirtraran način pa je tako uvedena praksa da se od Albanaca koji žele da izvade lična dokumenta najpre zahteva da plate sve potrebne takse za izdavanje ličnih dokumenata da bi im to pravo naknadno bilo uskraćeno sa obrazloženjem da su u međuvremenu izgubili svoja prebivališta. Pri svemu tome uplaćeni novac im nije vraćen!

U najvećem broju slučajeva tzv. rešenja o pasivizaciji prebivališta službenici PS Medveđa donosili su na osnovu rezultata “provere na terenu” koja se ogleda u nenajavljenim posetama policije kućama u kojima žive stanovnici albanske nacionalnosti. Takva praksa je dovela do pojave da su prebivališta oduzimana svakome ko se u trenutku posete čuvara zakona nije zatekao na adresi na kojoj je prijavljen čime se građanima na ovom području nameće svojevrsni boravak u uslovima kućnog pritvora i time onemogućava vođenje normalnog života, obavljanje svakodnevnih poslova i poljskih radova (u pitanju su uglavnom seoske sredine), pa čak i privremenog odsustva iz opravdanih razloga (lečenja, poslovnih i turističkih putovanja). Takvim postupcima građanima albanske nacionalnosti uskraćena su ustavom garantovana osnovna ljudska i građanska prava poput prava na izdavanje ličnih dokumenata i slobodu kretanja.

U tom smislu posebno je brutalan bio slučaj postupanja prema Zećiru Simaniju (78) iz sela Tupale, opština Medveđa, koji je počinio samoubistvo nakon što mu je samovoljom lokalne policije nezakonito oduzeto srpsko državljanstvo, a time i pravo na penziju koju je stekao u Srbiji! O pritiscima kojima su izloženi Albanci u Medveđi u više navrata obaveštavana je i kancelarija Zaštitnika građana Saše Jankovića koji tim povodom nikada nije reagovao pravdajući svoje nečinjenje birokratskim i formalističkim razlozima.

Ovim putem posebno želimo da ukažemo da se pomenuti događaji odvijaju u nacionalno mešovitoj sredini čime se administrativnim pritiscima nastoji promeniti etnička struktura stanovništva što je u značajnoj meri već i učinjeno 1999. godine kada je veliki broj porodica albanske nacionalnosti najpre bio nasilno proteran iz svojih domova da bi potom ti građani bili izbrisani iz evidencije državljana Republike Srbije. Umesto da se deceniju i po nakon demokratskih promena problem izbrisanih građana albanske nacionalnosti napokon počne rešavati, preostali Albanci se suočavaju sa nastavkom administrativnih pritisaka čime nam se otvoreno šalje poruka da smo u Srbiji nepoželjni građani drugog reda.

Zaboravio na svoje glasače: Riza Haljimi, lider Partije za demokratsko delovanje
Photo: TANJUG

Paralelno sa administrativnim pritiscima, stanovnici albanskih sela oko Medveđe već godinama unazad suočeni su sa stalnim nepotrebnim uznemiravanjem od strane lokalne policije, ali i bezočnom pljačkom privatnih šumskih poseda koja se odvija danju pred očima značajnih policijskih snaga koje operišu na ovom području.

Veliki deo odgovornosti za nedaće koje su zadesile Albance u Medveđi snose i korumpirane političke strukture iz redova albanskih manjinskih partija (PDD Rize Haljimija) koje 12 godina unazad participiraju u lokalnoj vlasti sebično podređujući svojim ličnim i partijskim interesima interese građana koji su ih birali. U sistemu vladavine bezakonja i korupcije na ovom području, građani albanske nacionalnosti postali su žrtve prikrivene diskriminacije i etničkog čišćenja koje se, daleko od očiju javnosti, u 21. veku odvija u zemlji kandidatu za članstvo u Evropskoj uniji.

Zbog svega navedenog ovim putem apelujemo i pozivamo sve nadležne državne organe Republike Srbije, međunarodne i nevladine organizacije, medije, političke partije i sve političke i društvene činioce da podignu svoj glas protiv kršenja Ustava i zakona Srbije i međunarodnih konvencija o zaštiti ljudskih i manjinskih prava i učine sve što je u njihovoj moći da se sa takvom praksom u najkraćem mogućem roku prestane, a učinjena nepravda ispravi.

U ime građana Medveđe,

Hakija Eminović


star
Oceni
4.13
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak