Ekonomija Svet
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Kina

Najniži rast od 2009. godine

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: EPA/Chip East

Prvi put od početka globalne ekonomske krize iz 2009, kineski ekonomski rast u trećem kvartalu nije nadmašio 7 odsto na godišnjem nivou, kada je bruto društveni proizvod ostvario stopu rasta od 6,9 odsto. Nacionalna kancelarija za statistiku koja je ove podatke objavila u ponedeljak, procenjuje da se radi o “pristojnim” ciframa, ali i da istrajava silazni privredni trend

Iako je kineski pad ekonomskog rasta proces koji nije završen, podaci ekonomskih performansi daleko su ispred bilo koje druge ekonomije u svetu.

Investicioni rast fiksnog kapitala pao je sa 10,9% na 10,3%. Došlo je do usporavanja i u industrijskoj proizvodnji gde je zabeležen pad sa 6,1% na 5,7%, dok je evidentiran blagi rast maloprodaje od 10,9% u odnosu na prethodni mesec.

Kineski predsednik Si Đinping izrazio je zabrinutost zbog kretanja kineske privrede i to protumačio, delom kao normalne procese restruktiriranja, ali i “apatijom” globalne ekonomije koja se odražava na sve zemlje, naročito one u razvoju.

Iako zvanični Peking veće mesecima pokušava da administrativno-finansijskim merama popravi privredni ambijent (devalvacija juana u avgustu), evidentno je da Kina, posle četvrt veka galopirajuće ekspanzije, ulazi z fazu usporavanja ekonomskog rasta, što ne znači da se usporavanje neće ubrzati, imajući u vidu kreditne balone slične onim američkim, koji bi mogli da puknu svakog časa.

Analitičari procenjuju da će kineski ekonomski rast usporavati i u 2016 godini, naročito u oblasti nekretnina i izvoza, te da će kineske vlasti morati da primene nove monetarne i budžetske mere.

star
Oceni
4.43
Ostali članci iz rubrike Svet
Tagovi