Svet Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Rendolf L. Brejem

Istoričar vratio orden Mađarskoj u znak protesta

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Tanjug/AP

Istoričar i osoba koja je preživela holokaust Rendolf L. Brejem rekao je u nedelju da vraća Mađarskoj visoki državni orden u znak protesta zbog pokušaja mađarske vlade da prekraja istoriju i oslobodi optužbi zemlju za svoju ulogu u holokaustu

Brejem je zatražio od Memorijalnog centra holokausta u Budimpešti da skloni njegovo ime iz Informacionog centra "Brejemtek" koji je prikupio njegove istraživačke radove i publikacije.

Njegovo dvotomno delo "Politika genocida; holokaust u Mađarskoj" iz 1981. godine, smatra se jednom od najznačajnijih knjiga o holokaustu. On je od mađarske vlade 2011. godine primio Orden za zasluge.

Jevrejske grupe su takođe kritikovale vladu premijera Viktora Orbana što toleriše statue Mikloša Hortija koji je autokratski vodio Mađarsku 20-tih godina prošlog veka kao i veći deo tokom Drugog svetskog rata. Te statue su postavile ultradesničarske grupe na nekoliko mesta u zemlji.

"Šokirala me je kampanja prekrajanja istorije da se izbriše Hortijeva era", rekao je Brejem (91) za mađarsku agenciju MTI.

Brejem je rekao da je prekrajanje istorije počelo ubrzo pošto je premijer Viktor Orban došao na vlast 2010. godine.

Orban je, preneo je AFP, optuživan da prećutno ohrabruje rehabilitaciju Hortija iako je prošle godine u Budimpešti na Svetskom kongresu Jevreja rekao da će imati nultu toleranciju prema antisemitizmu.

Brejem je rekao da je njegovoj odluci da vrati orden konačno doprinela odluka vlade iz decembra prošle godine da podigne spomenik svim žrtvama, spomenik koji ce "podsećati na tragičnu nemačku okupaciju" i na "sve mađarske žrtve", a biće postavljen "u memorijalnoj godini koja označava 70. godišnjicu Holokausta".

Planirani spomenik činila bi figura orla sa nemačkog grba kako se obrušava na arhangela Gavrila koji simbolizuje - Mađarsku.

Jevrejske organizacije i drugi kritičari tog plana smatraju da vlada premijera Viktora Orbana želi da smislom i izgledom spomenika umanji odgovornost mađarske vlasti i trupa za tadašnje stradanje Jevreja.

Mađarska će na proleće obeležiti 70. godišnjicu deportacije više od 430.000 mađarskih Jevreja u nacisticke logore tokom samo nekoliko meseci posle nemacke okupacije.

Jevrejske organizacije ukazuju da su i Mađari učestvovali u masovnom ubijanju Jevreja pre 70 godina, te to mora odraziti i spomenik.

Mađarska je pod diktaturom Mikloša Hortija bila saveznica nacističke Nemačke, ali je Horti sve do nacističke okupacije Mađarske marta 1944. odbijao da Hitleru izruči stotine hiljada Jevreja koji su živeli u Madarskoj.

Danas se obeležava 27. januar kao Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta.

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta ustanovljen je 1. novembra 2005. godine od strane Ujedinjenih nacija, a u spomen na 27. januar 1945. godine kada su trupe Crvene armije oslobodile logor smrti "Aušvic-Birkenau".

star
Oceni
4.00
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak