Svet Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Mađarska

Transparent u čast umrlog nacističkog zločinca

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
PHOTO:Stock

Dobar deo mađarskog društva poriče umešanost u ratne zločine, izjavio je najpoznatiji lovac na naciste Efraim Zurof, nakon što je mađarski fudbalski tim Ferencvaros dozvolio da se nose transparenti u znak sećanja na nedavno preminulog osumnjičenog ratnog zločinca Lasla Čatarija

"Ako je ikome potreban bilo kakav dokaz zašto je bilo važno da se sudi Čatariju za njegove ratne zločine u holokaustu u mađarskom sudu, navijači Ferencvarosa su ga pružili u subotu", izjavio je sinoć Zurof za izraelske medije.

Čatari je umro u 99. godini, dok se čekalo da počne suđenje za mučernje Jevreja i deportovanje hiljada njih u logore smrti tokom Drugog svetskog rata.

On je bio policijski komandir logora Kasa u Slovačkoj i osuđen je na smrt u odsustvu za ratne zločine 1948. godine u Čehoslovačkoj ali je pobegao u Kanadu. U Mađarsku je deportovan 1997. godine i uhapšen prošle godine u Budimpešti nakon što je londonski list San objavio njegove fotografije i gde se nalazi.

Znak sa natpisom "Za sećanje na Lasla Čatarija" je bacan na utakmici imeđu Ferncavaroša i MTK Badapest fudbalskog tima, koji je povezivan sa Jevrejima zbog istorijskih veza sa mađarskom jevrejskom zajednicom.

Zurof je rekao da je to već treća godina zaredom da se antisemitski transparenti pojavljuju na mečevima između dva kluba. To se uvek desi kada igraju ss MTK, rekao je on.

Pre godinu dana, nošen je transparent na kojem su Zurofu vređali i psovali majku.

Zurof, direktor izraelskog predstavništva Centra Simon Vizental, kazao je da Mađarska fudbalska federacija nije nikada rekla ni reč da ih zaustavi ili da ih natera da  uklone transparente i da je to  zaista sramota.

Savez je na svom veb sajtu u nedelju  postavio saopštenje kojim osuđuje ono što se desilo na utakmici, istakavši da za takvu poruku nema mesta na sportskom događaju.

Antisemitizam stvara valiku zabrinutost u Mađarskoj u kojoj živi jedna od najvećih jevrejskih populacija u Evropi, a ta zemlja se sauočava sa jačanjem ultra desnice.

Partija Jobik, koja je optužila Izraelce da kupuju mađarsku zemlju i koja je tražila da se napravi lista Jevreja koji rade u vladi zbog zabrinutosti da nisu lojalni, je treća po snazi.

star
Oceni
1.67
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak