Svet Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Još se broje žrtve u Kairu

Morsijeve pristalice ubile preko 40 policajaca

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
PHOTO: Tanjug/AP

Četrdeset tri pripadnika egipatske policije poginula su u sredu u sukobima sa pristalicama svrgnutog predsednika Mohameda Morsija, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Egipta Mohamed Ibrahim

Ibrahim je na konferenciji za novinare, koja je prenošena na televiziji, rekao da su dva protestna kampa u Kairu u potpunosti očišćena.

"Mi nećemo dozvoliti bilo koji drugi protest na bilo kom trgu u bilo kom mestu u zemlji", rekao je Ibrahim, a preneo Rojters.

Ibranim je kazao da političari pokreta Muslimanska braća Esam el-Erian i Mohamed el-Betagi tek treba da budu uhapšeni, osporavajući ranije informacije bezbednosnih izvora o njihovom hapšenju.

Ministar unutaršnjih poslova je rekao da su Morsijeve pristalice upale u 21 polcijsku stanicu i zapalile sedam crkava širom Egipta. On je takođe kazao da su demonstranti upali u ministarstvo finansija u Kairu i okupirali prizemlje te institucije, preneo je AP.

Sa najnovijim žrtvama, bilans poginulih u sukobima u Egiptu popeo se na blizu 200.

Egipatske snage bezbednosti, uz podršku oklopnih vozila, helikoptera i buldožera, upotrebile su u sredu suzavac kako bi suzbile proteste pristalica svrgnutog predsednika Morsija, a u nasilju je bilo žrtava na obema stranama - u zavisnosti od izvora, poginulo je između 149 i 500 ljudi.

Prema poslednjim podacima ministarstva zdravlja, u sukobima je poginulo 149 ljudi, a 1.403 je povređeno.

Egipatska policija preuzela je u potpunosti kontrolu nad oba protestna kampa pristalica svrgnutog predsednika Muhameda Morsija u Kairu i omogućila islamistima da koridorom napuste kompleks, javili su egipatski državni mediji.

Policija je uhapsila Morsijeve pristalice u kampu kod džamije Raba al-Adavija koji su bili naoružani, javila je državna agencija MENA, a prenosi Reuters.

Morsijevim pristalicama prethodno je pružena mogućnost da sigurnim koridorom napuste kamp pošto su u njega ušle bezbednosne snage, što su pokazali i snimci državne televizije.

Jedan bezbednosni izvor potvrdio je za AFP da je više stotina ljudi iskoristilo mogućnost da bezbedno izađe iz kampa, ali da su neki ekstremisti ostali usled sukoba sa bezbednosnim snagama.

U Egiptu je u toku poslepodneva proglašeno vanredno stanje pošto su se sukobi između snaga bezbednosti i pristalica svrgnutog islamističkog predsednika Muhameda Morsija proširili širom zemlje i odneli više stotina života.

Vanredno stanje će trajati mesec dana, a vojsci je naloženo da pruži podršku ministarstvu unutrašnjih poslova u osiguravanju bezbednosti, dok je u Kairu i deset provincija, od ukupno 27, uveden i policijski čas tokom noći, a piramide u Gizi i muzeji u Kairu i Aleksandriji biće privremeno zatvoreni.

Egipatski potpredsednik Muhamed El Baradej u međuvremenu je podneo ostavku zbog neslaganja sa odlukom vlasti da nasilno uklone protestne kampove pristalica svrgnutog predsednika Muhameda Morsija u Kairu,

Međunarodne organizacije i svetski zvaničnici u međuvremenu su osudili nasilje i apelovali na uzdržanost svih strana kako bi se izbeglo krvoproliće.

star
Oceni
1.90
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak