Svet Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (1)

Rusija

Putin: Snouden treba da ide iz Rusije što pre

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: EPA/IGOR KHARITONOV

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u utorak da se bivši službenik američke Nacionalne bezbednosne službe (NSA) Edvard Snouden i dalje nalazi u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma Šeremetjevo, da nije prešao rusku granicu, te da je slobodan da ode bilo kuda i da bi trebalo da to učini što je pre moguće

Putin je na konferenciji za novinare tokom posete Finskoj rekao da se nada da afera sa Snoudenom neće naneti štetu odnosima Moskve s Vašingtonom koji traži da ga Rusija pošalje u SAD, ali je nagovestio da ga Moskva neće izručiti.

Ruski predsednik je odbacio američke optužbe protiv Rusije zbog tog slučaja, i smatra da su to besmislice. On je naglasio da ruske bezbednosne agencije "nisu radile i ne rade" sa Snoudenom, ali nije naveo nikakve druge pojedinosti.

Komentarišući američki zahtev za ekstradiciju Snoudena, Putin je rekao da Rusija nema sporazum sa SAD o izručenju i da stoga neće udovoljiti tom američkom zahtevu.

Američki predsednik Barak Obama izjavio je u ponedeljak da SAD koriste sve raspoložive zakonske kanale da bi došle do bivšg službenika američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA).

"Sarađujemo sa više država i postupamo prema prikladnim zakonskim kanalima da bismo obezbedili da se pravda izvrši", rekao je Obama novinarima u Beloj kući.

Predsednik SAD je kazao da se tim slučajem bavi ministarstvo pravde i da zvaničnici pokušavaju da ubede Rusiju da izruči Snoudena, i da mu ne dozvoli da ode u neku drugu državu.

Prethodno je Bela kuća saopštila da odluka hongkonških vlasti da puste Snoudena šteti odnosima Amerike i Kine. Tanjugu je u Stejt departmentu rečeno da se Snouden i dalje nalazi u Rusiji, kao i da je tim povodom direktor američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) Robert Miler dva puta telefonom razgovarao sa svojim ruskim kolegom, šefom Federalne službe bezbednosti (FBS).

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je u ponedeljak da nema potrebe za dizanjem nivoa konfrontacije sa Rusijom oko slučaja Edvarda Snoudena i pozvao Moskvu da isporuči ovog bivšeg službenika američke Nacionalne bezbednosne agencija (NBA). Keri je, na konferenciji za novinare u Džedi, rekao da se nada da Rusija neće videti interes u tome da se prikloni odbeglom Snoudenu.

Prema Keriju, transfer Snoudena, za kog se veruje da je u Moskvi, pitanje je vladavine prava.

"Jednostavno bih pozvao na smirenost i razumnost u trenutku kada nam nije potrebno povećanje nivoa konfrontacacije oko nečega, osnovnog i normalnog kao što je ovo", kazao je Keri. On je istakao da SAD ne žele "konfrontaciju i ne naređuju nikome, već samo traže normalnu proceduru", prenela je agencija AFP. SAD su, podsetio je Keri, isporučile sedam osoba na zahtev Rusije u poslednje dve godine "bez puno buke i rasprave".

Keri je priznao da je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov bio "tehnički u pravu" kada je ukazao da SAD i Rusija nemaju sporazum o međusobnim izručenjima.

"Nadamo se da će Rusija kao suverena nacija neće videti interes u priklanjanju osobi koja je optužena za kršenja zakona u drugoj zemlji", naglasio je Keri.

Lavrov je ranije u utorak izjavio da je optuživanje Moskve "za kršenje američkih zakona i čak neku vrstu zavere'''' u vezi sa odbeglim bivšim službenikom američke Nacionalne bezbednosne agencija (NSA) Edvardom Snoudena "apsolutno je neosnovano i neprihvatljivo''''.

Lavrov nije rekao gde se nalazi Snouden, koji je rezervisao mesto na letu za Havanu iz Moskve u ponedeljak, ali se nije pojavio u avionu, prenela je agencija AP.

Ruski ministar inostranih poslova je potvrdio da Moskva nije imala bilo kakvu ulogu vezano za bivšeg službenika američke NSA u njegovim nastojanjima da izbegne krivično gonjenje u Sjedinjenim Američkim Državama i da on nije prešao granicu Rusije.

"Snouden je izabrao svoju maršutu na svoju ruku. Čuli smo o tome iz medija. On nije prešao granicu Rusije. Smatramo da su pokušaji da se krivica prebaci na rusku stranu za kršenje američkih zakona, i praktično za umešanost u zaveru, apsolutno neosnovani i neprihvatljivi", rekao je Lavrov.

Snouden je doleteo iz Hongkonga u Moskvu u pratnji Sare Harison, pravnice sajta "WikiLeaks".

"Ona (Harison) je doletela zajedno sa Edvardom Snoudenom iz Hongkonga 23. juna oko 5 časova. On je imao kartu za Havanu 24. juna, ali je nije iskoristio. Ona je takođe imala jednu, ali je ona takođe nije iskoristila", naveo je anonimni izvor.

Američke obaveštajne agencije zabrinute su jer ne znaju koliko je poverljivog materijala u rukama bivšeg radnika Nacionalne bezbednosne agencije Edvarda Snoudena, izjavilo je više neimenovanih žvaničnika. Kako prenosi Reuters, pojavile su se bojazni da je Snouden odneo mnogo više dokumenata nego što se prvobitno mislilo, a posebnu pažnju izazivaju njegovi kontakti sa osnivačem WikiLeaksa Džulijanom Asanžom.

Predsedavajuća senatskog Komiteta za bezbednost Dajen Fajnstajn izjavila je da su je nadležne službe informisale da je Snouden o posedu oko dve stotine tajnih dokumenata. Jedan drugi zvaničnik je, međutim, rekao, da se strahuje da on poseduje više hiljada dokumenata koji su pripadali NSA. Britanska agencija navodi da Guardian i Washington Post za sada nisu objavili sve detalje dokumenata koje im je Snouden dao.

Američko federalno tužilaštvo podiglo je krivičnu prijavu protiv Snoudena zbog špijunaže i odavanja tajnih dokumenata. Snouden se tereti za krađu, nedozvoljeno korišćenje informacija vezanih za nacionalnu bezbednost i samovoljno davanje poverljivih informacija neovlašćenim licima.

Sve optužbe se odnose na Snoudenov javni istup u kome je otkrio da NSA prati celokupnu internet komunikaciju građana SAD sa ljudima u drugim zemljama.

star
Oceni
4.89
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak