Svet Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (3)

London

Asanž: Snouden je na sigurnom

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: EPA/IGOR KHARITONOV

Osnivač uzbunjivačkog sajta WikiLeks Džulijan Asanž izjavio je da se Edvard Snouden, bivši radnik američke NSA, koga SAD optužuju za špijunažu, nalazi na sigurnom i da je dobro raspoložen

Kako prenosi britanski Guardian, sa Snoudenom je i saradnica WikiLeaksa Sara Harison koja je sa njim putovala iz Hong Konga do Moskve.

Mediji su u ponedeljak ujutro javili da se Snouden nije ukrcao na let iz Moskve za Havanu, kako je ranije bilo najavljivano.

"Oboje (Snouden i Harison) su na sigurnom i u kontaktu su sa našim pravnim timom. Ne mogu da vam dam više informacija o tome u kojoj se zemlji nalazi zbog pretnji koje stižu iz Amerike", rekao je Asanž u izjavi za londonski list.  On je istakao i da Snouden nije izdajnik ili špijun, već čovek koji je javnost želeo da obavesti o istini.

Prema njegovim rečima, administracija predsednika SAD Baraka Obame nije dobila mandat da "špijunira ceo svet, krši Ustav SAD i zakone ostalih država".

"Snouden je od ekvadorske vlade dobio dokumenta koja mu omogućavaju da u tu zemlju uđe kao izbeglica" rekao je Asanž u telefonskom razgovoru sa novinarima.

Asanž, koji se pre više od godinu dana od švedske poternice sklonio u Ambasadu Ekvadora u Londonu, gde i sada živi, kazao je da je Snouden na bezbednom mestu, ali nije hteo da precizira gde se nalazi taj bivši službenik američke Nacionalne službe bezbednosti koga SAD potražuju zbog špijunaže.

"Zbog ratobornih izjava američke administracije, za sada ne možemo da otkrijemo više detalja", rekao je Asanž.

Bela kuća je saopštila u ponedeljak da očekuje da Rusija protera u SAD bivšeg radnika američke NSA Edvarda Snoudena i istakla da je Vašington često udovoljavao ruskim zahtevima da im isporuči ruske kriminalce.

"Očekujemo od njih da pogledaju sve moguće opcije i proteraju Snoudena nazad u SAD", rekao je portparol Bele kuće Džej Karni novinarima, dodajući da Vašington pretpostavlja da se Snouden i dalje nalazi u Moskvi.

Karni je rekao i da je odluka da se odbeglom Snoudenu dozvoli da napusti Hong Kong "bez sumnje" narušila napore da se izgradi poverenje u američko-kineskim odnosima.

"Ovo je bio nameran izbor (kineske) vlade da pusti odbeglu osobu, uprkos postojanju validnog naloga za hapšenje i ta odluka bez sumnje ima negativan uticaj na odnose", rekao je Karni.

Ranije u ponedeljak, ministar spoljnih poslova Ekvadora, Rikardo Patinjo, izjavio je na konferenciji za štampu u vijetnamskoj prestonici Hanoju da Ekvador razmatra zahtev Edvarda Snoudena za azil.

Patinjo je rekao da su principi ljudskih prava najvažniji kad je reč o slučaju Edvarda Snoudena. On je rekao da je u kontaktu sa Rusijom gde se Snouden, kako se veruje, još uvek nalazi.

"Ne možemo da damo informacije gde se Snouden trenutno nalazi, ali smo u kontaktu sa ruskom vladom", rekao je Patinjo.

Informacije o tome o gde se Snouden trenutno nalazi su kontradiktorne.

Avion ruske kompanije Aeroflot, za koji je Snouden rezervisao kartu, poleteo je u ponedeljak za Kubu, ali bez Snoudena, saopštila je ta ruska vazduhoplovna kompanija

star
Oceni
4.43
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak