Svet Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (2)

Budimpešta

Mađarska optužila ostarelog nacistu

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Stock

Protiv nekada najtraženijeg naciste Lasla Čatarija (98) podignuta je u utorak optužnica u kojoj mu se na teret stavlja na hiljade deportacija Jevreja u Drugom svetskom ratu, saopšteno je iz kancelarije mađarskih tužioca

Pošto je reč o specifičnom procesu, sud ima 90 dana do početka suđenja, navedeno je u saopštenju, prenela je agencija AFP. Čatari, koji se nalazi na listi Centra Simon Vizental kao najtraženiji nacista, u kućnom pritvoru je od prošle godine.

Prema rečima tužilaca,  Čartari je bio policajac u slovačkom gradu Košice, koji je u vreme deportacije Jevreja u logor Aušvic bio pod mađarskom upravom. Laslu Cartariju (97), najtraženijem nacističkom zločincu, pripisuje se odgovornost za likvidaciju i deportaciju gotovo 16.000 Jevreja tokom Drugog svetskog rata. Po infomacijama prikupljenih o njemu, Čartari je bio okoreli sadista i anisemita, koji je žrtve terao da kopaju svoje grobove golim rukama.

Po podacima Centra Simon Vizental, Cartari je u Drugom svetskom ratu bio visoki policijski oficir u slovačkom gradu Košice koji je tada bio pod mađarskom upravom. Tvrdi se da je odgovoran za likvidaciju oko 300 Jevreja 1941. godine, kao i za deportaciju 15.700 Jevreja u Ukrajinu i Aušvic 1944. godine. On se nalazio na prvom mestu liste Vizental centra najtraženijih živih nacističkih zločinaca.

Čartari je 1948. u tadašnjoj Čehoslovačkoj u odsustvu osuđen na smrtnu kaznu. Pobegao je u Kanadu gde se krio pod lažnim imenom sve do 1997. kada je otkriven. Pobegao je pre nego što su kanadske vlasti prikupile potrebnu dokumentaciju za njegovu deportaciju.

U svojoj rodnoj zemlji živeo je mirno sve dok centar "Simon Vizental", uz pomoć britaskog tabloida "Sun", nije skrenuo pažnju na njegov slučaj. Uhapšen je 18. jula 2011.

Jedan žitelj Košica, čiji je otac deportovan u Nemačku januara 1945. godine, podneo je prošle godine tužbu protiv Čatarija za zločine protiv čovečnosti, zahtevajući da mu se sudi na tlu Slovačke. U presudi i dosijeu sa poratnog suđenja u Košicama nalaze se ispovesti svedoka, dok danas u gradu žive svega četiri svedoka koji su preživeli pakao logora u koje ih je poslao Čatari.

Nekoliko svedoka tokom suđenja 1948. godine opisalo je kako je Čatari kao komandant u getu mučio zatvorenike i naređivao pogubljenja a po getu se nije kretao bez kožnog korbača.

On je 1948. godine osuđen u odsustvu na smrt u Čehoslovačkoj, ali je bezbrižno živeo posle rata u Kanadi kao trgovac umetninama, sve dok mu tokom 1990-ih nije oduzeto državljanstvo, kada se vratio u Mađarsku.

Čatari, koji se sada nalazi u kućnom pritvoru, poriče krivicu,

star
Oceni
4.43
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak