Svet Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Suđenje

Podignuta optužnica protiv bombaša iz Bostona

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: TANJUG/AP

Bombaš na bostonskom maratonu Džohar Carnajev optužen je za korišćenje oružja za masovno uništenje i biće mu suđeno pred američkim federalnim sudom, saopštio je u ponedeljak američki državni tužilac

"Iako je naša istraga u toku, današnje optužbe doprinose uspešnom okončanju tragične nedelje za grad Boston i našu zemlju", rekao je američki državni tužilac Erik Holder, prenela je agencija AFP.

Carnajev (19), koji je teško ranjen tokom potrage i nalazi na intenzivnoj nezi bostonskog Medicinskog centra Bet Izrael, pojavio se u ponedeljak prvi put pred sudijom u bolnici u Bostonu gde mu je izrečena optužnica i mogao bi da se suoči sa smrtnom kaznom ukoliko bude osuđen, navodi američko ministarstvo pravde.

Bela kuća je saopštila da se Carnajevu neće suditi kao državnom neprijatelju pred vojnim sudom SAD-a, pošto je Čečen "naturalizovani američki državljanin" kome, prema američkom zakonu, ne može da se sudi pred vojnim komisijama, potvrdio je portparol Bele kuće Džej Karni, dodaje AP.

Karni je rekao da je odluku doneo Holder i ministarstvo pravde i da "ceo tim nacionalne bezbednosti podržava takvu odluku".

"I da budemo jasni - ne postoji alternativa za američkog građanina da mu se sudi pred vojnom komisijom po (američkom) zakonu", objasnio je Karni, prenosi Reuters.

Sedam dana od dvostrukog bombaškog napada Boston obeležava traumatičnu nedelju sa minutom ćutnje za tri žrtve napada. Lekari su danas saopštili da više od 180 ljudi povređenih u eksplozijama koji su stigli u gradske bolnice, "sada izgleda da će preživeti" i oporaviti se.

Nešto ranije tokom dana, specijalni tim američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) započeo je ispitivanje osumnjičenog bombaša iz Bostona , koji se još nalazi na lečenju u bolnici u tom gradu.

Kako prenose mediji u SAD, Tsarnajev za sada sa agentima FBI komunicira pisanim putem, pošto je i dalje u teškom stanju, nakon ranjavanja prilikom prošlonedeljne potere.

USA Today navodi da osumnjičeni polako počinje da govori, ali da za sada može da komunicira samo sa bolničkim osobljem. Njegovo zdravstveno stanje je i dalje ozbiljno, ima više povreda, uključujući i ranu od metka na vratu.

Carnajev ima i ranu na grlu, za koju se sumnja da je sam sebi naneo prilikom pokušaja samoubistva, kada ga je policija opkolila.

star
Oceni
5.00
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak