Svet Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Ljubitelj hunti

Papina "uloga" u kidnapovanju sveštenika

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
PHOTO: EPA/CIRO FUSCO

Izborom pape Franje Prvog, prethodno znanog kao kardinal Horge Marijo Bergoljo, na površinu je izašla decenijama stara kontroverza vezana za kidnapovanje dva jezuitska sveštenika

Bergoljo je bio visokopozicionirani zvaničnik Društva Isusa u Argentini kada je vojna hunta preuzela vlast u ovoj južnoameričkoj zemlji 1976. Po pisanju lista Los Angeles Times, sveštenici Orlando Jorio i Francisko Jaliks su kidnapovani u maju te godine od strane pripadnika mornarice.

“Polunagi i omamljeni ali ipak živi, sveštenici su pronađena pet meseci kasnije na jednom polju”, prenosi Times. U tužbi iz 2005. Bergoljo se optužuje za neodređeno učešće u otmici. Reuters piše da je “vojna vlada tajno zatvorila dvojicu sveštenika zbog njihovog rada u siromašnim delovima”.

Portparol novog pape je nazvao te tvrdnje “starom klevetom”.

Po navodima u knjizi “Tišina”, koju je napisao novinar Horasijo Verbitski, Bergoljo je povukao zaštitu svog reda za ova dva čoveka jer su oni odbijali da prestanu sa posetama siromašnim četvrtima, što je dovelo do njihovog kidnapovanja.

Knjiga ovog novinara je bazirana na svedočenju Orlanda Joria, jednog od kidnapovanih jezuita, pre nego što je on umro prirodnom smrću 2000. godine. Oba kidnapovanih klerika su preživela pet meseci u tajnom zatvoru.

“Istorija ga osuđuje. Ona pokazuje da se protivio svim inovacijama u Crkvi i iznad svega, tokom diktature on je bio u veoma bliskim odnosima sa vojskom”, rekao je jednom prilikom Fortnato Malimaki, bivši dekan društvenih nauka na Univerzitetu u Buenos Ajresu.  

Oni koji brane Bergolja kažu da ne postoje dokazi iza ovih tvrdnji, već  naprotiv, oni kažu da su sveštenici pomogli mnogim disidentima da pobegnu tokom vladavine vojne hunte. Jorio je optužio Bergolja da ih je praktično predao vojnim vlastima odbijanjem da kaže režimu da podržava njihov rad.

Obojica sveštenika su puštena na slobodu nakon što je Bergoljo uspeo da ubedi diktatora Horhea Videlu. Njegova intervencija im je najverovatnije spasila život, ali novi papa nije govorio o tome sve dok nije intervjuisao 2010. za svoju biografiju. Bergoljo je svedočio u vezi ovog slučaja 2010. nakon što je dva puta odbio da se pojavi pred sudom ali su njegovi odgovori bili dvosmisleni, kaže advokatica Mirjam Bregman.

Bergoljo je rođen u Buenos Ajresu. Njegov otac je bio italijanski doseljenik, radnik argentinske železnice, a majka domaćica. Horhe Mario je želeo da bude hemičar, ipak 1958.godine odlučio se da studira teologiju. Od 1973. do 1979. je služio kao jezuit u Argentini. Postao je biskup u Buenos Airesu 1992. godine.

Kardinalom ga je proglasio papa Ivan Pavle II 2001. godine. Oštro se protivi pobačaju, gaj brakovima i kontracepciji. Godine 2010. je izjavio da je dozvola gejevima da usvajaju decu diskriminacija dece i tako izazvao javni prekor predsednice Kristine Kiršner, koja je zbog njegovih stavova jednom prilikom rekla kako crkva danas podseća na "srednji vek i vreme inkvizicije".

Kardinal Bergoljo, koji je izabrao ime papa Franjo Prvi, prvi je poglavar sa američkog kontinenta u istoriji Rimokatoličke crkve. Iako se očekivalo da novi poglavar Rimokatoličke crkve bude mlađi od prethodnih, izabran je 76-godišnji Bergoljo, poznat po skromnom načinu života.

Izbor Bergolja predstavlja iznenađenje, s obzirom na to da su mnogi očekivali da će novi papa biti italijanski kardinal Anđelo Skola.

star
Oceni
4.27
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak