Svet Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (5)

Džimi Vejls

Apel protiv izručenja britanskog studenta

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
PHOTO:Stock

Osnivač online enciklopedije Džimi Vejls uputio je apel britanskoj ministarki unutrašnjih poslova Terezi Mej da zaustavi ekstradiciju britanskog studenta Ričarda O’Dvajera Sjedinjenim Državama zbog navodnih krivičnih dela kršenja autorskih prava

Vejls je pokrenuo online kampanju u kojoj kaže da je O’Dvajer “ljudsko lice” globalne borbe između filmske i televizijske industrije i šire javnosti koja se intezivirala nakon predlaganja kontroverznik zakona SOPA i PIPA.

O’Dvajer, student multimedijalnih nauka na Univerzitetu u Šefildu se suočava sa kaznom od 10 godina zatvora u Sjedinjenim Državama nakon što je osnovao TVShack.net, crowdsource sajt sa eksternim linkovima za gledanje televizijskih emisija i filmova preko interneta.

“Kada sam sreo Ričarda, stekao sam utisak da se radi o poštenom i talentovanom mladiću. On je i dalje student i tačno je takva vrsta osobe od koje možemo očekivati da jednog dana pokrene neku novu internet revoluciju”, rekao je on u pisanoj izjavi za Guardian.   

“S obzirom koliko je tanak slučaj protiv njega, neverovatno je da će on biti isporučen Sjedinjenim Državama gde se suočava sa optužbama koje ovde ni ne postoje. Ni jedan američki građanin nije nikada bio izručen Velikoj Britaniji za neke krivične radnje koje su se desile na američkom tlu”. On navodi da se od početka interneta vodi borba između interesa “industrije sadržaja” i interesa javnosti. Usled jakog lobiranja i velike količine novca ubačenog u džepove političara industrija sadržaja je sve do nedavno dobila svaku bitku, navodi Vejls.

“Mi korisnici interneta, naneli smo im prvi veliki poraz ranije ove godine protestima protiv predloga zakona SOPA i PIPA koji su doživeli kulminaciju zamračenjem interneta i žalbama 10 miliona ljudi upućenih američkom Kongresu. Zajedno možemo dobiti i ovu borbu”.

Vejls je bio jedan od predvodnika kampanje protiv predloga zakona SOPA i PIPA a Wikipedia je na jedan dan prekršila svoje pravilo neutralnosti zatamnjujući svoj sadržaj u znak upozorenja na posledice sprovođenja striktnih zakona o autorskim pravima.

U nedelju, on je pokrenuo peticiju na sajtu Change.org pozvavši ministarku unutrašnjih poslova Mej da spreči O’Dvajerovu ekstradiciju Sjedinjenim Državama. O’Dvajerov slučaj je već privukao pažnju mnogih britanskih parlamentaraca među kojima i predsednika Liberalnih demokrata Tima Farona, predsedavajućeg odbora unutrašnjih poslova Kima Vaca i konzervativaca poput Dejvida Dejvisa i Dominika Raaba.   

O’Dvajer je uhapsila londonska policija u pratnji američkog carinskog službenika u novembru 2010. u njegovoj studentskoj sobi. Šest meseci kasnije je obavešten da istraga protiv njega neće biti spovedena u Velikoj Britaniji ali da se suočava sa izručenjem u SAD.  

Protiv njega su podignute dve tačke optužnice za kršenje autorskih prava i zaveru sa ciljem kršenja autorskih prava, koje ukupno nose 10 godina zatvora. Po zakonu Velike Britanije uporediva dela nose kaznu od maksimum šest meseci zatvora.

Džimi Vejls je uporedio sajt britanskog studenta sa pretraživačem Google, jer je TvShack. net funkcionisao kao direktorijum sa linkovima ka video strimovima hostivanim na drugim sajtovima. O’Dvajer kaže da je dobio mali broj pritužbi od strane vlasnika autorskih prava.

O'Dvajerova majka Džulija je rekla da je "njen sin prodat od strane vlade", i optužila za poniznost premijera Velike Britanije Dejvida Kamerona pred Barakom Obamom, sa kojim je pregovarao o ovom slučaju. Ona je upozorila da sporazum o ekstradiciji između Britanije i SAD znači da američke vlasti mogu da "dođu po mlado, staro i bolesno, putevima koje popločava britanska vlada."

"Ričardov život i njegove studije, prilike za zaposlenje, finansijska bezbednost, pa i sloboda - sve je to ugroženo na ko zna koji period. Ovo je odličan primer zašto Velika Britanija mora da promeni zakone o ekstradiciji. Nama ostaje da pažljivo razmotrimo sve opcije vezane za Ričardovu odbranu."

Američke vlasti tvrde da je O'Dvajer zaradio više od 230 hiljada dolara prodajući reklame na TVShack sajtu, koji je imao stotine hiljada posetilaca na mesečnom nivou.

star
Oceni
3.67
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak