Svet Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Woman power

Saudijke igrajući košarku prkose klericima

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
PHOTO: Stock

Kršeći religioznu zabranu koja se odnosi na ženske sportove u Saudijskoj arabiji, jedna škola u ovoj zemlji odlučila je da će biti prva državna obrazovna institucija za devojke koja je otvoreno dozvolila svojim učenicama da treniraju sport

Učešće žena u sportu već je dugo kontroverzno pitanje u ovoj konzervativnoj islamskoj kraljevini, gde se rigorozno interpretira islamski zakon, ne samo kako bi se ženama zabranilo bavljenje sportom, već i zabranio rad, otvaranje računa u banci i vožnja.

Kako bi iskazala prkos spram ove religiozne zabrane, škola u istočnoj provinciji Saudije postavila je koševe i dopustila svojim učenicama da treniraju tokom sedmičnih, radnih aktivnosti, izveštava Reuters a prenosi Radio Sarajevo.ba.

Privatne škole u toj zemlji već neko vreme nude sportske časove za devojke, ali je ovo prva državna (ime joj se ne navodi iz bezbednosih razloga) škola koja otvoreno promoviše sport među devojčicama, prenosi Huffington Post.

Forbes, pak, javlja da ovaj mali korak može biti signal da međunarodni pritisak na Saudijsku Arabiju, po pitanju njihovog ponižavajućeg odnosa prema ženama, ponekad i funkcioniše.

"Nadam se da će videti da postoje devojke koje se ovde stvarno žele baviti sportom, i koje treniraju bez obzira na prepreke koje im stoje na putu - valjda će tada uvideti da se mora nešto učiniti“, izjavila je za Reuters 24-godišnja Nour Fitiani, košarkašica Jeddah Uniteda.

Osnovan 2003, Jeddah United je prvi ženski košarkaški klub, a njegove članice treniraju pod plaštom privatne kompanije – Jeddan United Sports Company.

Reuters otkriva da kada se ovaj tim vratio s turnira, 2009, gdje su igrali protiv jordanske državne ekipe, lokalne novine objavile su njihovu fotografiju ispod koje je išao naslov: „Devojke bez stida“. Šeik Abdullah al-Maneea, moćni klerik i savetnik na Kraljevskom sudu, 2009. je izjavio da pokreti koji se izvode tokom treniranja fudbala i košarke mogu dovesti do toga da devojčice izgube nevinost.

U februaru ove godine, podseća New York Times, iz organizacije Human Rights Watch (HRW) su apelovali da se Saudijcima zabrani učešće na Olimpijskim igrama u Londonu, 2012. jer ta zamlja nikad na takmičenje nije poslala sportistkinju. U izveštaju pod nazivom “Koracima đavola: Negiranje prava na sport ženama i devojčicama u Saudijskoj Arabiji” Human Rights Watch je dokumentovao sistematsku diskriminaciju nad ženama kada je u pitanju sport u toj zemlji.   

Među tim merama je izbacivanje žena iz 153 kluba pod ingerencijom Saudijskog nacionalnog olimpijskog komiteta (NOC) i 29 sportskih federacija. 

Human Rights Watch je zahtevao od Međunarodog olimijskom komiteta da stavi diskriminaciju žena u saudijskom sportu na dnevni red na sledećem sastanku upravnog odbora u Kvebeku 23. maja.

“Vreme nam ističe u nadi da će dijalog sa saudijskim vlastima dovesti do promene u diskriminatorne politike”, kaže Kristof Vilkse istraživač HRW-a. “Jasno je da simbolično učešće žena na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. ne znači kraj sistemske diskriminacije prema ženama koje praktikuju sport u Saudijskoj Arabiji i na međunarodnim takmičenjima”.

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Žak Rog rekao je da je ubeđen da će Saudijska Arabija poslati ovog leta prvi put žene da se takmiče na Olimpijskim igrama. On je u intervjuu za agenciju Associated  Press rekao da su u toku intenzivni pregovori MOK-a i Saudijske Arabije oko slanja sportistkinja u London.

Time bi bio ispunjen cilj ovog tela, a to je da svaka zemlja ima žene u svom olimpijskom timu. Još nisu poznati detalji oko broja sportiskinja, niti u kojim će se disciplinama takmičiti.

"Razgovaramo sa njima oko praktičnih stvari, ali smo optimisti i verujemo da će se to desiti. Zavisi od mogućnosti kvalifikacija i standarda različitih sportova. Razgovaramo o raznim mogućnostima", rekao je Rog.

Moguće je da Saudijska Arabija uopšte nema sportistkinja koje bi ispunili kvalifikacione norme, što znači da bi MOK i druge međunarodne sportske organizacije morale da pošalju posebne pozivnice, ili pronađu druga rešenja. Saudijska Arabija je bila jedna od tri zemlje koje na Olimpijadi u Pekingu nisu imale žene u timu.

Druge dve, Katar i Brunej, takođe nikada nisu slale sportistkinje na Igre. Katar je prošlog meseca rekao da će iskoristiti specijalne pozive MOK da bi na Igre poslao bar dve žene - plivačicu i sprinterku. Spisku bi mogle biti priključene još dve.

Ako pregovori sa Saudijcima budu uspešni, svi olimpijski komiteti u Londonu će imati sportistkinje, što će biti prvi put u istoriji Olimpijskih igara

star
Oceni
4.73
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak