Svet Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (4)

PETA u akciji

Odbačena tužba za ropstvo u ime kitova

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
PHOTO/EPA:STR

Jedan američki sud našao se pred neobičnim slučajem u kojem treba da presudi da li pet kitova iz jednog akvaparka imaju pravo da tuže svog poslodavca za ropski rad

Tilikum, Korki, Katina, Ulisis i Kastka su kitovi orke koji provode vreme izvodeći akrobatske tačke u akvaparkovima kompanije SeaWorld u Orlandu, na Floridi i San Dijegu, u Kaliforniji.

Ovi kitovi su, prema tvrdnjama udruženja za zaštitu životinja PETA (People for the Ethical Treatment of Animals), maltretirani i primoravani na "prinudni, ropski rad" u akvaparkovima.

PETA je odlučila da podnese tužbu u ime pet životinja uz obrazloženje da vodeni park "krši prava kitova zagarantovana 13. amandmanom Ustava SAD koji zabranjuje ropstvo".

Sa svoje strane, kompanije SeaWorld smatra da sud nema drugu mogućnost nego da odbaci žalbu, budući da "13. amandman štiti isključivo ljude".

"Kao što ne zavisi ni od rase, pola ili etničke pripadnosti roba, ropstvo ne zavisi ni od njegove vrste. Prinuda, ponižavanje i potčinjavanje su osnovne odlike ropstva kojima su i ove orke izložene", istakao je advokat udruženja, prenosi AFP.

Međutim, federalni sudija iz San Dijega je u četvrtak odlučio da odbaci žalbu kitova uz obrazloženje da se zakon ne odnosi na životinje.

"Jedina razumna interpretacija 13. amandmana je da se on odnosi na osobe, a ne životinje kao što su orke", napisao je okružni sudija Džefri Miler u svojoj presudi. "Istorijski i savremeni izvori otkrivaju da se termin 'ropstvo' i 'prinudno služenje' odnosi samo na osobe", dodao je on.

Trinaesti amandman je dodat američkom Ustavu 1865., u godini kada se završio američki Građanski rat.

SeaWorld je prethodno naveo da će sud ukoliko prihvati suđenje, otvoriti Padorinu kutiju sa nesagledivim problemima i apsurdnim posledicama, tvrdeći da je žalba PETA "puko trošenje vremena, energije i novca".

Članovi PETA su uprkos presudi najavili da su spremni da se do kraja bore za odbranu kitova za koje kažu da su žrtve zlostavljanja akvaparka.

Kolen O'Brajen, portparolka PETA, rekla je u saopštenju da će se organizacija regrupisati nakon sudske odluke u "istorijskom prvom slučaju" u vezi orki. 

"Današnja odluka ne menja činjenicu da su orke, koje su nekada živele slobodne u prirodi, danas drže kao robovi u SeaWorldu", navela je O'Brajen.

Ona ističe da je sudija Miler u svojoj presudi istakao da životinje imaju zakonska prava pod državnim i federalnim zakonima, uključujući i krivične zakone. Sudija je takođe dodao da je namera advokata organizacije da zaštite dobrobit orki za pohvalu, čak iako 13. amandman nije bio pravi pristup u ovom slučaju.

star
Oceni
2.14
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak