Svet Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (11)

Španija

Tragovi katoličke crkve u prodaji i krađi beba

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
PHOTO/EPA:MICHAEL REYNOLDS

Rezultati najnovije istrage u Španiji pokazali su da je za 50 proteklih godina u toj zemlji ukradeno 300.000 beba koje su prodate usvojiteljima. Prema pisanju Daily Maila u prljavoj raboti krađe beba su učestvovali i sveštenici, časne sestre, lekari, medicinske sestre i mnogi drugi

Ta mračna praksa započela je još za vreme vladavine Franciska Franka, ali je trajala sve do devedesetih. Sada stotine roditelja kojima su bebe ukradene u španskim bolnicama traži pokretanje službene istrage.

Daily Mail piše, a prenosi Index.hr, da su neke majke ispričale da im je rečeno da su njihova deca umrla tokom ili kratko nakon porođaja, napominjući da mlađe majke koje nisu bile u braku nisu nikada videle tela umrle dece, niti su prisustvovale pogrebu.

Međutim, sada se zna da ta deca nisu umrla nego su prodata imućnim roditeljima bez dece, a uz to je falsifikovana i čitava dokumentacija vezana za tu decu, tako da je na njihovim izvodima iz matičnih knjiga pisalo da su im biološki roditelji zapravo ljudi koji su ih kupili ili usvojili.

U mnogim slučajevima osobe koje su usvajale decu nisu ni znale da su deca faktički ukradena od njihovih pravih roditelja, jer im je govoreno da ih se majka odrekla. Novinarka koja je istraživala skandal, Katja Adler, rekla je da se mnogim muškarcima i ženama život potpuno promenio kada su saznali da su ih roditelji zapravo kupili. Stručnjaci smatraju da je na taj način sprovedeno čak 15 odsto usvajanja u Španiji u razdoblju od 1960. do 1989. godine.

Sistem oduzimanja dece politički nepodobnim porodicama ustanovljen je tokom Frankove vladavine, koja je počela 1939. Praksa se nastavila i nakon smrti diktatora 1975, jer je Katolička crkva zadržala svoj snažan uticaj u društvu, posebno u socijalnim delatnostima, piše Daily Mail. Španska vlada je preuzela usvajanje dece od bolnica tek 1987. godine.

Ovaj skandal sa krađom dece izbio je u javnost tek kada je jedan otac na samrtničkoj postelji priznao svom sinu da ga je kupio od jednog sveštenika u Saragosi. Taj otac je takođe rekao i da je na put po bebu otišao s prijateljem, koji je takođe kupio jednog sina.  Kasnije je urađen DNK test kojim je potvrđeno da otac zapravo nije biološki roditelj svom sinu, a medicinska sestra koja je prodala bebu priznala je zločin.

Kada je taj slučaj postao javan, mnoge majke su podelile svoja iskustva u kojima su opisivale da su im rekli kako su im deca umrla, ali da u to nisu verovale. Španski tužilac Kandido Konde-Pumpido rekao je u junu da je već doneta odluka o pokretanju sudskog procesa u 162 slučaja.

star
Oceni
2.93
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak