Svet Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (10)

Odlazak meštra

Umro Sergio Bonelli

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Stock

Izdavač italijanskih stripova "Teks Viler" i "Dilan Dog" i tvorac popularnih strip junaka Zagora i Mistera Noa, Sergo Bonelli umro je u ponedeljak u Monci u 79. godini, izvestili su italijanski mediji

Boneli je umro u bolnici u koju je primljen pre nedelju dana. Bio je oženjen i imao je sina Davidea koji je bio zadužen za marketing u izdavačkoj kući "Sergio Bonelli editore" iz Milana.

Boneli je bio sin Giana Luigi Bonellija, koji je 1948. stvorio lik Teksa Vilera, teksaškog rendžera koji postaje vođa plemena Navaho i brani slabe.

Veoma mlad je počeo da radi u porodičnoj izdavačkoj kući, najpre kao kurir i radnik u skladištu, a 1957. dolazi na čelo izdavačke kuće Cepim, koja kasnije menja ime u Sergio Bonelli editore.

Kao scenarista pod imenom Guido Nolitta stvorio je likove kakvi su Zagor (1961), mešavina vestern junaka i Tarzana, i Mister No (1975), bivšeg američkog vojnika koji 1950-ih godina živi u brazilskoj Amazoniji.

Prema pisanju dnevnika Repubblica, Mister No je lik koji "predstavlja momenat prekida sa tradicijom izdavačke kuće koju je osnovao njegov otac". "Vojnik Džek Drejk je anti-junak, veoma human i veoma daleko od nepogrešivih junačkih figura poput Teksa Vilera", navodi taj list.

Bonelli je zamenio svog oca na mestu scenariste stripa "Teks Viler" koji je i danas jedan od najprodavanijih stripova u Italiji.

Dilan Dog, koga je 1986. stvorio Tiziano Sclavi, inspirisan je glumcem Rupertom Everettom. Taj strip je 2010. poslužio kao inspiracija za holivudski film "Dylan Dog: Dead of Night" u režiji Kevina Munroa.

star
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak