Svet Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Holandija

Sporna slika na kraljevskim zlatnim kočijama

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
PHOTO:Beta

Holandska kraljevska porodica našla se na udaru kritičara zbog slike koja ukrašava popularne "zlatne kočije" kraljice Baetriks.

Kritičari zahtevaju da se slika iz 19. veka, na kojoj su predstavljeni polunagi tamnoputi muškarci i žene dok prinose darove ustoličenoj vladarki belkinji, ukloni s kočija, dok kraljevska porodica smatra da je slika važan deo holandske istorije.

Stotine građana posmatraće sledeće nedelje na ulicama Haga prolazak "zlatnih kočija" kojima će kraljica stići do parlamenta gde će održati tradicionalan govor.

U državnim dnevnim novinama objavljeno je pismo koje su stručnjaci uputili kraljevskoj porodici zahtevajući da slika bude uklonjena sa kočija i premeštena u muzej gde će svedočiti o "ružnom poglavlju holandske istorije".

Zlatnu kočiju poklonili su građani Amsterdama kraljici Vilhelmini 1898. godine. Slika Nikolasa van der Vaja trebalo je da dočara stil "zlatnog doba" iz 17. veka kada je Amsterdam bio bogati centar jedne pomorske sile.

Kraljevska porodica odbacila je taj zahtev u kratkom saopštenju. "Nećemo prekrajati istoriju uništavanjem zlatnih kočija", naveo je portparol Rene Vesdorp.

Kritičari ukazuju da je holandska vlada, za razliku od SAD i Australije koje su se izvinile za zloupotrebe nad starosedeocima, samo "izrazila žaljenje" zbog kolonizacije Indonezije i umešanosti u trgovinu robljem na američkom kontinentu.

star
Oceni
2.33
Ostali članci iz rubrike Vesti
image

Novi predlog Evropske komisije

Kazne za zemlje koje odbiju da prime izbeglice

image

Uprkos divljaštvu pripadnika Islamske države

Palmira održala autentičnost drevnog grada

image

Sastanak zapadnih lidera u Hanoveru

Putin, Sirija i Libija najveći izazovi za Evropu

image

In memoriam

Preminuo Prince

Tagovi
Nema tagova za ovaj članak