Svet Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (2)

Međunarodni krivični sud

Hag: Izdat sudski nalog za hapšenje Gadafija

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: wikimedia.org

Sudije Međunarodnog krivičnog suda (ICC) u ponedeljak su naredile hapšenje libijskog vođe Moamera Gadafija, njegovog sina Seifa al Islama i šefa obaveštajne službe Abdulaha al Sanusija zbog optužbi za zločine protiv čovečnosti.

Sudije su saopštile da je Gadafi tražen zbog organizovanja ubijanja, povređivanja, hapšenja i utamničenja više stotina civila tokom prvih 12 dana ustanka za njegovo svrgavanje, kao i za pokušaj prikrivanja zločina.

Tužilac Luis Moreno-Okampo optužio je Gadafija i njegove snage za pucanje na demonstrante, granatiranje pogrebnih povorki i korišćenje snajpera za ubijanje ljudi koji su napuštali džamije tokom prvih dana obračuna sa pobunjenicima. Tužioci sada smatraju da su ti rani napadi samo početak zločina koje su počinile snage lojalne Gadafiju.

"Zločini se nastavljaju danas u Libiji. Gadafi mora da bude uhapšen kako bi se zaustavili zločini i zaštitili civili u Libiji", navodi se u saopštenju Morena-Okampa.

Savet bezbednosti UN je 26. februara naredio ICC-u da istraži zločine u Libiji, a Moreno-Okampo je nekoliko dana kasnije otvorio zvaničnu istragu. On je 16. maja tražio hapšenje Gadafija, njegovog sina i Al Sanusija. Tužilac ICC- Moreno Okampo rekao je prethodno da njegova kancelarija prikuplja dokaze o silovanjima i da postaje “sve uvereniji” da je Gadafi odlučio da kazni žene koristeći silovanje kao oružje, što bi bio novi metod terora u libijskom civilnom konfliktu kako bi se uveo strah i kontrolisala populacija.

Izdavanje naloga za hapšenje, smatra agencija Associated prs (AP), moglo bi da oteža napore da se pregovorima okončaju sukobi u Libiji koji traju više od četiri meseca. Međunarodni krivični sud, međutim ne raspolaže policijskim snagama i do sada se susretao sa brojnim teškoćama u privođenju osumnjičenih, dodaje AP.

Najveća verovatnoća za privođenje Gadafija je, prema oceni agencije AP, ako libijski pobunjenici uz pomoć NATO-a preuzmu kontrolu nad Libijom, uspeju da ga uhapse i pristanu da ga izruče. U do sada jedinom slučaju protiv nekog šefa države, ICC je dva puta izdao međunarodni nalog za hapšenje predsednika Sudana Omara al Bašira po optužbama za genocid, zločine protiv čovečnosti i ratne zločine u Darfuru, ali je i dalje na slobodi. Bašir je više puta putovao u prijateljske zemlje i nije bio uhapšen.

Stotinu dana od početka ofanzive NATO na Libiju, u ime pomoći protivnicima režima koji sada kontrolišu istok zemlje i pokušavaju da stignu do glavnog grada, Tripolija, lider Moamer Gadafi još je na vlasti, a sukobi i dalje traju. Ofanziva Vašingtona, Pariza i Londona, pod mandatom UN, počela je 19. marta, a NATO je preuzeo komandu nad operacijama 31. marta i nastavio da gađa mete na čitavoj teritorije te zemlje.

NATO napada uglavnom Tripoli i okolinu, oblast Misurate (oko 200 kilomatara istočno od prestonice), Brege (800 kilometara istočno od glavnog grada), i planinske predele Nafuse. Zapadna alijansa, posle početnih uspeha u odbijanju Gadafijevih trupa iz oblasti Bengazija, uporišta pobunjenika, i Misurate, nije upela da značajnije pomogne jačanje snaga protivnika režima.

Pobunjenici drže pod kontrolom oblasti oko Misurate, Adžedabje i Brege, uprkos povremenim raketnim napadima snaga lojalnih režimu. Sukobi se vode još samo u planinama Nafuse, gde vojska opozicije polako napreduje ka Tripoliju, te je danas samo oko 50 kilometara od tog grada. Uprkos ograničenom uspehu NATO operacija u neutralizaciji Gadafijevih trupa, veliki broj Libijaca sa istoka zemlje, međutim, čvrsto podržava akcije Alijanse.

star
Oceni
2.78
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak