Svet Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (10)

Gadafi pred porazom

Libijski pobunjenici nadomak Tripolija

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
PHOTO/EPA:KHALED ELFIQI

Pobunjenici u planinama na zapadu Libiji kažu da su napredovali i borbi sa snagama libijskog vođe Moamera Gadafija u gradu Bair al Ganam, koji se nalazi oko 80 kilometara južno od prestonice Tripolija.

Goma Ibrahim, portparol pobunjenika u planinama Nafusa je rekao da se pobunjenici i vladine snage od trenutno bore u predgrađu Bair al Ganam. Portparol pobunjeničkog libijskog Prelaznog nacionalnog saveta Guma el Gamati je pojasnio da je taj grad važan jer se nalazi svega 30 kilometara južno od Zavije, ključnog zapadnog prilaza Tripoliju. Pobunjenici su preuzeli kontrolu nad Zavijom u martu, ali su vladine snage ponovo zauzele grad.

Libijska vlada je u međuvremenu ponovo iznela svoj predlog da se održi glasanje o tome da je Gadafi treba da ostane na vlasti. Gadafijev portparol Musa Ibrahim je rekao novinarima u Tripoliju da vlada predlaže period nacionalnog dijaloga i održavanje izbora koje će nadgledati Ujedinjene nacije i Afrička unija. Međutim, on je rekao da Gadaf, koji je na vlasti u Libiji od vojnog udara 1969., neće otiću u egzil.  Ideju o održavanju izbora prvi je izneo početkom ovog meseca njegov sin Saif al-Islam.

Francuski ministar spoljnih poslova Alen Žipe izjavio je da su predstavnici Vlade Libije i pobunjenici u kontaktu, i da je glavna tema njihovih pregovora sudbina lidera Moamera Gadafija.

"Oni su u kontaktu. Naravno da ne znam detalje (razgovora). Znam da se razgovori tiču Gadafijeve budućnosti, što sada i jeste jedno od centralnih pitanja, pre nego što se nađe rešenje koje će omogućiti da se iz vojne pređe u političku fazu", rekao je Žipe za televiziju RTL. Žipe je ponovio da je neophodno da Gadafi napusti vlast. Francuski šef diplomatije je rekao da NATO u Libiji uspešno deluje i da u okviru koalicije nema nesuglasica.

"U okviru koalicije nema nesuglasica o tome da li treba nastaviti, pa čak i pojačati vojni pritisak (na Libiju)", rekao je Žipe.

Muamer Gadafi je u nedelju pristao da ne učestvuje u pregovorima o okončanju četvoromesečnih sukoba u Libiji, saopštili su afrički lideri posle sastanka u Južnoafričkoj Republici. Radna grupa Afričke unije je "pozdravila pristanak pukovnika Gadafija da ne bude deo pregovaračkog procesa", navedeno je u saopštenju, preneo je AFP. Komesar AU za mir i bezbednost Ramtan Lamamra pročitao je novinarima saopštenje posle sastanka afričkih zvaničnika, ali nije želeo da mu mediji o tome postavljaju pitanja.

Afrička unija je ranije iznela predlog o okončanju neprijateljstava, koji je prihvatio libijski vođa Moamer Gadafi, ali ga je libijska opozicija odbila. Tim predlogom se pored ostalog, predviđa uspostavljanje prekida vatre i period tranzicije vlasti koji bi doveo do održavanja demokratskih izbora. U intervjuu agenciji France presse od 6. juna koji je dao u Nuakšotu, mauritanski predsednik je ocenio da Gadafi "više ne može da rukovodi Libijom".

Istovremeno, njegov senegalski sused Abdulaje Vade predvodnik je simpatizera opozicionog Prelaznog nacionalnog saveta. Vade je bio i prvi šef države koji je 9. juna posetio utočište libijskih pobunjenika Bengazi.  Tokom boravka u Adis Abebi 13. juna američka državna sekretarka Hilari Klinton pozvala je afričke lidere da izvrše pritisak na libijskog predsednik kako bi proglasio jednostrani prekid vatre i napustio vlast.

Protesti u Libiji, koji su na istoku zemlje počeli sredinom februara, prerasli su u oružani sukob, a u martu je počela međunarodna vojna intervencija u cilju zaštite civila.

star
Oceni
3.50
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak