Svet Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (2)

Njujork

Teške optužbe protiv Stros-Kana

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
PHOTO/EPA:ANDREW GOMBERT

Bivši prvi čovek Međunarodnog monetarnog fonda Dominik Stros-Kan optužen je po sedam tačaka optužnice i optužbe protiv njega su izuzetno teške, izjavio je u četvrtak uveče tužilac u sudu na Menhetnu, u Njujorjku, Sajrus Vens.

Ukoliko po svima bude oglašen krivim, Stros-Kan bi mogao da bude osuđen na čak 74 godina zatvora. On je uhapšen u noći između subote i nedelje, pošto ga je sobarica iz njujorškog hotela optužila za pokušaj silovanja.

"Optužno veće je u sredu razmotrilo dokaze koje je dostavio sud i odlučilo da su oni dovoljni za optužnicu i organizovanje suđenja", izjavio je tužilac Sajrus Vens nakon ročišta pred sudom na Menhetnu tokom koga je Stros Kanu odobreno oslobađanje uz kauciju.

Sedam tačaka optužnice su kriminalni seksualni akt prvog stepena, pokušaj silovanja prvog stepena, seksualni napad prvog stepena, nelegalno zadržavanje drugog stepena i neodobreno dodirivanje. U saopštenju podeljenom novinarima, tužioci navode i "seksualne akte bez pristanka i prisilne seksualne akte".

"U američkom pravu, te optužbe su izuzetno teške", rekao je Vens mnogobrojnim novinarima ispred suda na Menhetnu.

Bivši prvi čovek MMF-a je odlukom suda saopštenom samo par sati ranije pušten na slobodu uz kauciju od milion dolara, ali i uslov da ostane u kućnom pritvoru. Tužioci su zahtevali da bivši prvi čovek MMF-a, koji je u noći između srede i četvrtka podneo ostavku na funkciju, ostane iza rešetaka. Sudija je odobrio da 62-godišnji diplomata i bankar bude odveden u apartman na Menhetnu, koji će čuvati naoružani stražari. Stros-Kan će, takođe, morati kao garanciju da položi menicu na pet miliona dolara i da nosi elektronsku narukvicu. On će ostati u zatvoru do petka ujutru, kada će položiti kauciju, a sledeće saslušanje zakazano je za 6. jun.

Dominik Stros-Kan je ostavku na mesto generalnog direktora MMF-a podneo je u četvrtak ostavku i u pismu upravnom odboru te institucije naveo da je nevin u aferi oko seksualnog napada zbog koje je u zatvoru.

"Sa najvećom odlučnošću odbacujem sve optužbe na moj račun. Želim da zaštitim instituciju u kojoj sam časno i posvećeno radio i pre svega, želim da usmerim svu svoju snagu, vreme i energiju da dokažem svoju nevinost", napisao je Stros-Kan.

Hotelska sobarica koji je za seksualni napad optužila Dominika Strosa-Kana tek je dan nakon što je podnela prijavu saznala o kome se radi, tvrdi njen advokat. Američki mediji javljaju kako je Straus-Kan optužen da je sobaricu prisilio na oralni a potom i na analni seks nakon što je iz toaleta izašao go. ABC javlja da je Straus-Kan sada u zatvorskoj ćeliji pod prismotrom da ne bio počinio samoubistvo i da mora da nosi posebno odelo.

Tridesetdvogodišnja sobarica hotela Sofitel udovica je i majka 15-godišnje ćerke, navodi Reuters. Njen advokat je rekao da se ona u Njujork iz afričke države Gane doselila pre sedam godina.

star
Oceni
3.88
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak