Svet Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Iz zatvora u Njujorku

Stros-Kan podneo ostavku na mesto direktora MMF

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
PHOTO/EPA:ANDREW GOMBERT

Dominik Stros-Kan podneo je u četvrtak ostavku na mesto generalnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i poručio u pismu upravnom odboru da je nevin u aferi oko seksualnog napada zbog koje je u zatvoru.

"Dominik Stros-Kan danas je obavestio upravni odbor MMF-a o svojoj nameri da podnese ostavku na funkciju generalnog direktora, a ta odluka bi stupila odmah na snagu", navodi se u saopštenju Fonda čije je sedište u Vašingtonu. U tom saopštenju se navodi i tekst pisma koje je upravnom odboru uputio Dominik Stros-Kan.

"Sa velikim žaljenjem sam primoran da upravnom odboru ponudim ostavku na mesto generalnog direktora MMF-a", navodi se u pismu. "Sa najvećom odlučnošću odbacujem sve optužbe na moj račun. Želim da zaštitim instituciju u kojoj sam časno i posvećeno radio i pre svega, želim da usmerim svu svoju snagu, vreme i energiju da dokažem svoju nevinost", dodaje se u tekstu.

Stros-Kan je na funkciju prvog čoveka MMF-a došao u novembru 2007. godine sa mandatom od pet godina. On je prošle subote u Njujorku priveden zbog optužbi da je seksualno zlostavljao sobaricu hotela u kojem je odseo. Njegovi advokati su u sredu podneli zahtev za njegovo oslobađanje, ali se on i dalje nalazi u jednom njujorškom zatvoru.

Nemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je posle današnje ostavke šefa Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominika Stros-Kana da i naredni generalni direktor ove finansijske institucije bude Evropljanin. Kancelarka je u Berlinu rekla da odluka o nasledniku Stros Kana, koji se nalazi u pritvoru u Njujorku pod optužbom da je prošlog vikenda pokušao da siluje sobaricu u hotelu, treba da bude doneta što je moguće pre i da o mogućim kandidatima treba da se razgovara unutar Evropske unije (EU).

"Mislim da treba da predložimo evropskog kandidata", ocenila je Angela Merkel obrazlažući to činjenicom da se evro nalazi u krizi, kao i time da je Stros-Kan ostavku podneo pre isteka mandata.

Kancelarka je rekla da zemlje u privrednom usponu "srednjoročno" mogu da zahtevaju da njihovi predstavnici dođu na čelo MMF-a ili Svetske banke. Angela Merkel nije pominjala imena mogućih evropskih kandidata za mesto šefa MMF-a. Nemački mediji kao moguću naslednicu Stros-Kana pominju francusku ministarku finansija Kristin Lagard i ukazuju da se za Evropljanina na mestu šefa MMF-a izjasnilo više političara EU, kao i šef Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

Mediji prenose i da je više zemalja koje se ubrzano ekonomski razvijaju zatražilo da budu u većoj meri uključene u izbor šefa MMF, na primer predstavnici Kine i Brazila. Istovremeno se ukazuje da na zemlje članice G-7 grupe otpada 49 odsto svetskog privrednog dostignuća, na zemlje EU 25 odsto svetskog bruto društevnog proizvoda. Na drugoj strani, na takozvane zemlje BRIK grupe (Brazil, Rusija, Indija Kina) otpada 18 odsto svetskog BDP-a.

star
Oceni
5.00
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak