Svet Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (9)

Optužbe za silovanje

Direktor MMF-a do daljnjeg iza rešetaka

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
PHOTO/EPA:ANDREW GOMBERT

Njujorški istražni sudija odredio je u ponedeljak pritvor generalnom direktoru Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominiku Stros-Kanu i odbio oslobađanje s kaucijom.

Stros-Kan (62) priveden je u subotu na njujorškom aerodromu. Optužen je za kriminalni seksualni čin, pokušaj silovanja i prisilno zadržavanje, na osnovu optužbi 32-godišnje sobarice hotela Sofitel u njujorškoj četvrti Menheten. Sudija Melisa Džekson izjavila je da je određen pritvor zbog opasnost bekstva Stros-Kana. Advokati su prethodno ponudili oslobađanje uz kauciju od jednog miliona dolara i da bi do suđenja Stros-Kan bio u Njujorku kod ćerke. Stros-Kan je na prvom saslušanju odbacio navode optužbe, naveli su njegovi advokati.

"Odbacio je optužbe. On je nevim pred zakonom", rekao je advokat Bendžamin Brafman. Ako ga sud osudi, Stros-Kana može dobiti zatvorsku kaznu od 70 godina, naveo je sud i dodao da je sledeće saslušanje zakazano 20. maja. Slučaj sa Stros-Kanom predstavlja jak udarac za francusku levicu, pošto se očekivalo da će on biti kandidat socijalista na predsedničkim izborima iduće godine, a ankete su mu davale veliku prednost u odnosu na sadašnjeg predsednika Nikolu Sarkozija. Socijalisti su naveli da treba poštovati pretpostavku nevinosti, a i francuska vlada je zatražila "obazrivost" u zaključcima.

Advokati generalnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda kažu da  imaju dokaz da je on bio u restoranu na ručku sa svojom ćerkom u vreme kada je navodno seksualno napao hotelsku sobaricu, javio je u ponedeljak francuski radio RMC. RMC je naveo da su advokati utvrdili kretanje Stros-Kana prema kojem je napustio hotel u podne, nakon plaćanja računa i predaje ključa, a zatim je otišao na ručak sa svojom ćerkom i uzeo taksi do aerodroma.

Prema tom rasporedu, Stros-Kan je već napustio hotel u vreme kada devojka tvrdi da ju je Stros-Kan jurio niz hodnik, prisilio je da uđe u sobu i napao je, preneo je RMC i dodaje da advokati imaju materijalne dokaze i svedoke. Stros-Kan, koji je u subotu popodne u Njujorku izveden iz aviona za Pariz, i priveden, već od ranije prate seksualni skandali.

Francuska spisateljica i novinaraka Tristen Banon, koja tvrdi da ju je 2002. seksualno napao izvršni direktor MMF-a Dominik Stros-Kan, podneće tužbu protiv njega, rekao je u ponedeljak njen advokat David Kubi.

"Sarađujemo povodom podnošenja prijave", rekao je Kubi agenciji France Presse. Tristan Banon, 31-godišnja romansijerka i novinarka, još je 2007. godine u jednoj televizijskoj emisiji rekla da ju je seksualno napao Dominik Stros-Kan. Ime šefa Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) više puta tokom te emisije bilo je pokriveno zvučnim signalom tokom emitovanja, ukazuje AFP. U vreme kada je napao Tristen, nju je od podnošenja prijave odgovorila majka Ana Mansure koja je regionalni funkcioner Socijalističke partije čiji je Stros-Kan istaknuti član, kazao je advokat.

"Tristen se osećala u tom trenutku pod pritiskom. Bila je usamljena. Malo je zastrašujuće suprotstaviti se nekom kao što je Stros-Kan i njegovoj sviti", rekao je advokat. U televizijskoj emisiji 2007. Tristen je izjavila: "Ja imam loše iskustvo sa (pokriveno signalom), on je jedna napaljena šimpanza". Novinarka i spisateljica se susrela sa Stros-Kanom 2002. godine kada je pripremala materijal za svoju knjigu u kojoj je htela da ukaže političarima na njihove nedostatke.

Prema njenim rečima, Stros-Kan je predložio da se sastanu povodom njenog istraživanja i onda je zamolio da je drži za ruku dok traje razgovor. Novinarka navodi da je potom počeo da pomera njenu ruku na neprikladna mesta, a kada se usprotivila on je nastavio još žustrije, pa je došlo i do fizčke borbe u kojoj je Stros-Kan pokušao da je siluje što je ona uspela krajnjim naporom da izbegne.

Uhapšeni direktor Međunarodnog monetarnog fonda Dominik Stros-Kan je u intervjuu, koji je pre tri nedelje dao francuskom dnevniku Liberasion, izjavio da, ukoliko se bude kandidovao za predsednika Francuske, može da očekuje nameštaljku zbog svoje slabosti prema ženama. Izvršni direktor MMF je rekao da pred sobom, kao eventualnim predsedničkim kandidatom socijalista, vidi tri glavna izazova - novac, žene i činjenicu da je Jevrejin - i upravo tim redosledom, naveo je biznis insajder.

U intervjuu obavljenom 28. aprila, on je, međutim, najviše govorio o jednom izazovu - o ženama.

Da, volim žene, pa šta?...Godinama se priča o velikim slikama sa orgija, ali ih nisam nikada video. Neka ih pokažu! rekao je Stros-Kan. On je, kako se navodi, napomenuo da može da zamisli da bi mu se zbog njegove slabosti prema ženama mogla postaviti zamka. Stros-Kan je najpre u intervjuu opisao scenu koju je imao u muškom toaletu, tokom jednog međunarodnog samita, sa francuskim predsednikom Nikolom Sarkozijem, od koga je, kako kaže, zatražio da prestane sa prljavim trikovima u vezi sa njegovim privatnim životom.

Stros-Kan je, zatim, kao primer, zamislio situaciju u kojoj bi nekoj ženi bilo obećano da će dobiti pola miliona ili milion evra, ako ispriča da ju je on silovao na parkingu.

Hapšenje šefa MMF-a u ponedeljak je izazvalo prve posledice na ekonomskom planu, evro pao na tržištima u Aziji, pošto investitori strahuju da će situacija sa Stros-Kanom komplikovati napore za rešavanje krize duga u evro zoni. Odbor direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) sastao se u ponedeljak u Vašingtonu da razmotri optužbe protiv generalnog direktora Dominika Stros-Kana, kao i realizovanje tranše pomoći Irskoj. Sastanak je trebalo "neformalno" da bude održan u nedelju uz prisustvo predstavnika zemalja i grupe zemlja koje čine odbor da bi razmotrili hapšenje i podizanje optužnice protiv Stros-Kana zbog seksualnog napada i pokušaja silovanja, pošto je on uhapšen u Njujorku.

Izvor agencije France Presse blizak MMF-u preneo je da odbor direktora želi da ima jasan uvid u sve činjenice i detalje u slučaju generalnog direktora. Imajući u vidu tvrdnje generalnog direktora da nije kriv odbor će morati da donese odluku da li će on moći dalje da obavlja svoju funkciju.

star
Oceni
5.00
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak