Svet Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (2)

Italijanski ministar spoljnih poslova Franko Fratini:

Oko 10.000 mrtvih od početka sukoba u Libiji

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
PHOTO/EPA:Flemming Weiss

U sukobima u Libiji do sada je poginulo oko 10.000 ljudi, a njih 55.000 je povređeno, izjavio je u utorak u Rimu italijanski ministar spoljnih poslova Franko Fratini, nakon susreta sa šefom libijskog Nacionalnog saveta za tranziciju, Mustafom Abdel Džalilom

"Predsednik Abdel Džalil je saopštio da je u Libiji poginulo 10.000, a da je povređeno između 50 i 55 hiljada ljudi", rekao je Fratini novinarima. U napadu snaga lojalnih libijskom lideru Moameru Gadafiju, u poslednja 24 sata, ubijeno je više od 100 ljudi u okrugu Al Džabal al Garbi koji je pod kontrolom libijskih pobunjenika, dok je 25 poginulo u poslednja dva dana u gradu Misrata.

Kako navodi agencija France Presse, Franko Fratini je obećao da će u italijanske bolnice biti primljeno još teško povređenih libijskih državljana i podsetio da je od prošle nedelje u bolnici u Lombardiji na lečenje primljeno 25 Libijaca. Fratini je ponovio da je Italija spremna da za pobunjenike u Libiji pošalje lekove i bolničko osoblje, posebno u Misratu koju su opkolile snage lojalne libijskom lideru Moameru Gadafiju.

Italijanski ministar je najavao da će na dnevnom redu sledećeg sastanka Kontakt grupe o Libiji, početkom maja u Rimu, na dnevnom redu biti i prodaja nafte koja bi pobunjenicima omogućila da steknu dodatna finansijska sredstva. Mustafa Abdel Džalil rekao je da će nove vlasti u Libiji posebno sarađivati sa Italijom, Francuskom i Katarom, državama koje su već priznale libijski Nacionalni savet za tranziciju.

"Sarađivaćemo posebno sa Italijom, Francuskom i Katarom, ali i sa Velikom Britanijom i SAD", rekao je Abdel Džalil.

France Presse podseća da su Francuska, Italija i Katar za sad jedine države koje su Nacionalni savet za tranziciju priznale kao legitimnog predstavnika Libije.

"Predsednik Abdil Džalil je potvrdio da će se angažovati kako bi Libija išla u pravcu demokratije, rekonstrukcije i borbe protiv terorizma", rekao je Fratini. Abdel Džalil trebalo bi u utorak da se sretne i sa italijanskim predsednikom Đorđom Napolitanom i premijerom Italije Silvijom Berluskonijem.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi primiće u sredu predsednika Libijskog nacionalnog saveta za tranziciju, Mustafu Abdel Džalila, saopštili su u utorak iz Jelisejske palate. U saopštenju se precizira da će Sarkozi primiti Abdel Džalila u sredu u podne u Jelisejskoj palati i da će sa njim razgovarati o situaciji o Libiji i procesu demokratske tranzicije u toj zemlji.

Nikola Sarkozi je 10. marta u Jelisejskoj palati primio tri predstavnika libijskih pobunjenika čime je Francuska prva od tri države koje su priznale Nacionalni savet.

star
Oceni
1.80
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak