Svet Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Kriza u Japanu

Fukušima prestaje sa radom

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: conservativerefocus.com

Nuklearna elektrana Fukušima 1 pretrpela je brojna oštećenja i neće se više koristiti, kažu japanske vlasti * Vlada te zemlje saopštila je da hlađenje reaktora u Fukušimi daje dobre rezultate, ali situacija je i dalje neizvesna , javljaju svetski mediji * Radioaktivni oblak iz japanske nuklearke kreće se ka Pacifiku, a u Japanu su otkrivene nove vrste ozračenog povrća

"S obzirom na situaciju u centrali, očigledno je da centrala Fukušima 1 nije u stanju da radi", izjavio je portparol vlade Jukio Edano, koji je dodao da odluku nije donela samo Vlada, već i ''Tepko'', udruženje koje nadgleda rad centrale.

Zamenik šefa Kabineta sekretara u Japanu kazao je u nedelju da je rashlađivanje reaktora u Fukušimi 1 dovelo do izvesnog poboljšanja u postrojenjima, ali da je situacija i dalje napeta, prenosi televizija Al-Džazira. Jedan rukovodilac u oštećenoj nuklearki ističe da će verovatno biti potrebno nekoliko dana da se dovede struja u reaktore broj 3 i 4, koji su najtežem stanju od šest reaktora koliko ih ima u Fukušimi.

Podsetimo, inženjeri tokijskog koncerna ''Tepko'', uspeli su u subotu da sprovedu električnu energiju do rashladnih sistema rekatora 1 i 2. Kamioni cisterne opremljene vodenim topovima polili su juče oko 2 000 tona vode na reaktor 3. Ista operacija sprovedena je u nedelju na reaktoru 4.

Radioaktivni oblak iz Fukušime kreće se ka Pacifiku, ali, prema prognozi Zavoda za meteorologiju i geodinamiku u Beču, mogao bi u nedelju ponovo da zahvati delove Japana. Japanci su sve zabrinutiji zbog mogućeg radioaktivnog zagađenja i strahuju od mogućih radioaktivnih kiša. Mnogi se plaše da su zagađenje i životne namirnice, naročito nakon što je u subotu Ministarsvo zdravlja objavilo da je u spanaću i mleku zabeležen neobično visok nivo radioaktivnosti. Dan kasnije, u nedelju, Ministarstvo je saopštilo da su otkrivene nove vrste ozračenog povrća. 

Zvaičnik tog ministarstva Jošifumi Kaji rekao je da su testovi otkrili povećanje radioaktivnih elemenata u soji i u spanaću, uzgajanim u prefekturama u kojima do sada nije bio zabeležen toliki stepen zagađenja, prenosi Beta. U toku je procena opasnosti od radijacije za ostale delove zemlje. Kaji je izneo mogućnost i da je zagađena hrana već prodata. On je podsetio da je japanska Vlada naložila povlačenje pošiljki mleka iz Fukušime gde se nalazi nuklearni kompleks, pošto je na 37 farmi utvrđena kontaminacija mleka.

Radijacija je primećena i u pasulju koji je iz Japana stigao u Tajvan, saopštili su u nedelju tajvanski zvaničnici. Tajvanski centar za nadzor radijacije koji radi u okviru državnog Saveta za atomsku energiju naveo je u saopštenju da su male količine joda i cezijuma nađene u bobu koji je stigao iz Japana u petak.  Izmereno je 11 bekerela joda i jedan bekerel cezijuma, što je dosta ispod nivoa dozvoljenog u Tajvanu i nije nivo štetan za ljudsko zdravlje, rekao je zvaničnik iz ovog centra agenciji AP.

star
Oceni
3.67
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak