Svet Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (95)

Prekinuti vazdušni napadi u Libiji

U Tripoliju i Bengaziju mirno

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
PHOTO/EPA:STR

U nedelju pre podne prekinuti su vazdušni napadi na glavni grad Libije Tripoli i na Bengazi, uporište pobunjenika, a strane agencije izveštavaju da je situacija u tim gradovima trenutno mirna * Gadafi: Obećavamo vam dug rat * Katar podržava vojnu intervenciju, dok Iran sumnja u iskrene namere zapadnih zemalja

Tokom ranog prepodneva bombardovanje je prekinuto u Tripoliju i okolini kao i u Bengaziju. Stanovnici Bengazija koji su pobegli iz grada u subotu zbog napada snaga libijskog vodje Muamera Gadafija pocceli su danas da se vrachaju
u taj grad, javlja agencija Beta.

U nedelju ujutro, britanski lovci i bombarderi Tornado nastavili su vazdušne napade na Libiju započete dan ranije, saopšteno je u Londonu. Međunarodna koalicija predvođena SAD-om, Francuskom i Britanijom, započela je u subotu intenzivno bombardovanje vojnih ciljeva Gadafijevih snaga iz vazduha i sa mora, da bi, kako obrazlažu, zaštitile pobunene civile u toj zemlji od Gadafijevog režima.

Vazdušni napadi, kako je naznačeno, imaju za cilj da obezbede poštovanje zone zabrane leta nad Libijom uvedene rezolucijom Ujedinjenih nacija, i da zaustave represiju Gadafijevih snaga nad pobunjenicima. Američki i britanski ratni brodovi i podmornice ispalili su 112 krstarećih raketa "tomahavk" na više od 20 ciljeva na libijskoj mediteranskoj obali da bi raščistili put za patrole iz vazduha koje će prizemljiti libijsko vazduhoplovstvo. Prema izveštaju portparola američke vojske ciljeve u Libiji napalo je ukupno 19 američkih aviona, uključujući tri bombardera B2, a vazdušna akcija trajala je oko dva časa. 

Dan nakon što je otpočela vojna intervencija na Libiju, oglasio se i libijski vođa Moamer Gadafi, koji je u telefonskom razgovoru za libijsku državnu televiziju rekao da neće popustiti u akciji protiv pobunjenika na istoku zemlje, te da je otvorio skladišta oružja Libijcima i da su sada svi naoružani automatskim oružjem, minobacačima i bombama.

"Obećavamo vam dug rat", rekao je Gadafi i dodao da će pobediti. "Mi smo pobednici, vi ste pobeđeni. Mi se nećemo povući sa bojnog polja jer ćemo braniti svoju zemlju i svoju čast", naglasio je libijski vođa. Gadafi je neposredno pre početka međunarodne intervencije poslao ratne avione, tenkove i trupe na Bengazi, prvi grad koji je zauzela opozicija na početku pobune protiv njega 15. februara. On je rekao da je akcija protiv njegovih snaga neopravdana i da se radi o "kolonijalnoj krstaškoj agresiji koja može da pokrene još jedan veliki krstaški rat".

Premijer Katara, šeik Hamad ben Jasem al-Tani izjavio je u nedelju da Katar podržava vojnu intervenciju u Libiji jer smatra da treba "okončati krvorpoliće".

"Situacija je nepodnošljiva u Libiji, to više nije sukob između demonstranata i policije, već otvoreni rat u kojem učestvuju plaćenici i to treba odmah obustaviti", reka je katarski premijer za televiziju Al-Džazira. Prema njegovim rečima, operacija se ne vodi "protiv libijskog naroda, ni protiv pukovnika Gadafija i njegovih sinova".

"Važno je prekinuti krvoproliće", dodao je on.  Katar je jedina arapska zemlja koja je obećala učessće u vojnoj akciji. Neimenovani diplomata UN najavio je učešće i Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali to još nije potvrđeno iz te zemlje.

Sa druge strane, zvanični Teheran podržava borbu libijskih pobunjenika protiv Gadafijevog režima, ali izržava sumnju u namere zapadnih sila koje su započele vojnu intervenciju u Libiji, izjavio je jedan iranski diplomata u nedelju.

"Islamska republika i dalje podržava narod Libije i njegove legitimne zehteve", rekao je diplomata Ramin Mehmanparast u izjavi za iransku agenciju Isnu. "Prošlost i akcija vladarskih zemalja Zapada za okupaciju potlačenih zemalja dovodi u sumnju njihove prave namere u takvoj vrsti akcije", dodao je taj diplomata govoreći o vojnoj akciji koju su zapadne zemlje počele u subotu protiv Libije.

Te zemlje, prema njegovim rečima, obično ulaze u akciju navodeći da to čine u cilju podrške narodu, ali u stvari oni rade u svom interesu i pre svega kako bi postavili vojne baze i "nastavili kolonijalističku politiku i dominaciju u novom obliku", dodao je Mehmanparast. 

star
Oceni
4.17
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak