Svet Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (116)

Međunarodna intervencija

Prve noći preko 100 projektila palo na Libiju

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
PHOTO:Stock

Posle nekoliko nedelja dvoumljenja i pošto je u više navrata pozvala Muamera Gadafija da podnese ostavku, međunarodna koalicija je u subotu u Parizu donela odluku da započne vojnu intervenciju protiv Libije. Prvi udar dogodio se u subotu posle podne kada je jedan francuski borbeni avion pucao na libijsko vojno vozilo.

U toku večeri, SAD su počele da Tomahavk raketama gađaju libijsku protiv-avionsku odbranu da bi pomogle akcije iz vazduha Francuza i ostalih saveznika. Prema izjavi jednog američkog zvaničnika, to su udari u okolini Tripolija i još nekoliko gradova duz sredozemne obale, ka istoku.

Prema podacima Pentagona ispaljeno je 112 projektila i pogođeno 20 ciljeva. Vojna akcija je počela na osnovu rezolucije Saveta bezbednosti UN kojom se uspostavlja zona zabrane letova nad Libijom. Noćašnji napad iz vazduha je imao za cilj delove Tripolija, a odgovorila je protivavionska odbrana raspoređena u glavnom gradu, javio je novinar AFP. Čulo se nekoliko jakih detonacija koje bi mogle biti od eksplozija krstarećih raketa. Po prvom zvaničnom bilansu, 48 ljudi je poginulo na početku bombardovanja u subotu uveče kada je na Libiju ispaljeno 112 krstarećih raketa.

Premijer Velike Britanije Dejvid Kamerun izjavio je da su se i britanske snage uključile u akciju. Ukupno 20 francuskih aviona je nadletalo libijsku teritoriju posle čega su preduzele četiri udara. Snage lojalne Muamaru Gadafiju su u ponedeljak ujutro počele da bombarduju grad Bengazi koji je jedno od poslednjih uporišta libijskih pobunjenika. Jake eksplozije čule su se na istoku Tripolija, a libijski državni mediji su javili da su gađani "civilni ciljevi" i da ima povređenih.

Početak vojne intervencije pozdravljen je pucanjem iz vatrnog oružja, u gradu Al Mardž, 100 kilometara severo-istočno od Bengazija.

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da je odobrio ograničenu vojnu operaciju protiv Libije, i dodao da libijski lider Moamer Gadafi nastavlja sa napadima.

"To nije ishod koji su SAD ili bilo koji od naših saveznika tražili. Ne možemo da stojimo mirno kad jedan tiranin kaže svom narodu da neće imati milosti", rekao je Obama, koji boravi u poseti Brazilu. "Akcije imaju posledice, odluke međunarodne zajednice moraju se ispuniti", rekao je američki predsednik i dodao da je Gadafi imao prilike da prestane da napada svoj narod, ali je ignorisao te mogućnosti.

"Napadi na njegov narod su se nastavili, njegove snage su u pokretu i opasnost po libijski narod je porasla", ocenio je Obama. Prema njegovim rečima, SAD su danas deo široke koalicije, i odgovaraju na pozive ugroženih ljudi. On je ponovio da SAD neće slati kopnene trupe u Libiju, i dodao da je dubiko svestan rizika svake vojne akcije.

Rusija koja se u četvrtak u UN uzdržala od glasanja, izrazila je žaljenje zbog vojne intervencije, saopštio je potrparol ruskog ministarstva inostranih poslova Aleksandar Luačevič.

"Izražavamo žaljenje zbog vojne intervencije izvršene u skladu sa rezolucijom 1973 Saveta bezbednosti UN", navodi se u saopštenju. Uz apel za što skoriji prekid vatre u Libiji u saopštenju se dodaje da je Rusija uverena da je za stabilno rešenje unutrašnjeg konflikta u Libiji potrebno da se što pre zaustavi prolivanje krvi i da Libijci započnu dijalog.

Libijski vođa Moamer Gadafi koji je na vlasti više od 40 godina, upozorio je u subotu – pre početka intervencije - Francusku, Veliku Britaniju i UN da će zažaliti ako se na bilo koji način umešaju u unutrašnje stvari njegove zemlje. Gadafi je zapretio napadima i na civilne, i na vojne ciljeve u Mediteranu. U obraćanju naciji preko državne televizije nakon pocetka zapadne vojne intervencije na Libiju, Gadafi je rekao da su "skladišta oružja otvorena" za odbranu Libije.

Gadafi je zapadnu vojnu intervenciju nazvao "krstaškom agresijom" koja se ne može opravdati dodajući da je Mediteran postao "pravo bojno polje". On je rekao da će libijske snage napasti "svaki civilni ili vojni objekat" na Meditranu.

"Interesi zemalja koje učestvuju u agresiji su u opasnosti", rekao je Gadafi. On je pozvao "arapske, afričke i južno-američke narode" da podrže Libijce.

Rezolucija koju su UN donele u četvrtak, utvrđuje zabranu letova nad Libijom i omogućava primenu sile protiv snaga lojalnih Moamaeru Gadafiju, radi zaštite civila u Libiji. Od početka protesta u Libiji, poginule su stotine ljudi, a 300.000 pobeglo u inostranstvo. Libija je u subotu zatražila hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN posle početka zapadne vojne intervencije protiv snaga Moamera Gadafija.

star
Oceni
2.45
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak