Svet Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (67)

Došlo vreme za akciju

Počela vojna intervencija u Libiji

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
PHOTO/EPA:STR

Najviši zvaničnici SAD, Evropske unije i arapskih zemalja u subotu su u Parizu najavili hitnu vojnu intervenicju kako bi se zaštitili civili u Libiji. Za to vreme francuski lovci su ušli u subotu u vazdušni prostor Libije, potvrdio je arapski televizijski kanal Al Arabia, pozivajaći na na francuske vojne izvore.

Predsednik Francuske Nikola Sarkozi rekao je posle vanrednog samita da francuski avioni već nadleću Libiju kako bi sprečili vazdušne napade Gadafijevih snaga na Bengazi, prenosi agencija France presse. On je dodao da su francuski avioni spremni da intervenišu i na Gadafijeve tenkove.

Učesnici samita u Parizu saglasili su se da upotrebe sva neophodna sredstva. a posebno vojna, da nateraju libijskog lidera Moamera Gadafija da poštuje rezoluciju UN kojom se traži prekid vatre, rekao je Sarkozi. Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je da je "došlo vreme za akciju, treba da bude hitna". Na samitu je učestvovala i američka državna sekretarka Hilari Klinton.

U međuvremenu, libijski pobunjenici su oborili avion vojske koji je bombardovao njihove položaje i optužili Moamera Gadfija da je narušio prekid vatre, javlja agencija AP. Reporter Associated Pressa javio je sa lica mesta u Bengaziju da je avion počeo da ponire u plamenu nedaleko od grada posle čega se video samo crni dim iz pravca gde se avion srušio. Posle pada aviona, nastavljeni su artiljerijski napadi i pucnjava, tvrde pobunjenici.

Gadfijeva vlada proglasila je u petak prekid vatre, posle pretnji međunarodne zajednice da će vojno intervenisati kako bi zaštitila civile. Potparol Libijske vlade Ibrahim Musa negirao je, međutim, da je oboren avion. On je takođe porekao informacije da su u subotu bombardovani položaji pobunjenika. Prema njegovim rečima, pobunjenici su ti koji su narušili prekid vatre napadajući vladine snage.

"Naše oružane snage nastavljaju da se povlače i kriju ali nas pobunjenici provocviraju", rekao je Musa.

Libijski predsednik Moamer Gadafi uputio je u subotu poruku nekim od vodećih zapadnih lidera u kojoj je upozorio da je Rezolucija Ujedinjenih nacija koja dozvoljava vojnu intervenciju u Libiji "nevažeća". Potparol vlade kazao je novinarima na konferenciji u Tripoliju da je Gadafi poslao poruku Predsedniku SAD Baraku Obami u kojoj brani svoju odluku da napadne pobunjene gradove.

"Ako bi se vama desilo da neko zuzima oružijem američke gradove, recite mi šta biste vi učinili", navodi se u Gadafijevoj poruci. Gadafi je takođe uputio poruke francuskom predsedniku Nikoli Sarkoziju, premijeru Britanije Dejvidu Kameronu i generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu, navodeći da rezolucija krši Povelju UN i da će "zažaliti" zbog intervencije.

"Libija nije za vas, Libija je za Libijce", poručio je Gadafi.

U međuvremenu, ni druge zemlje ne zaostaju u pripremama za vojnu intervenciju pa je premijer Jens Stoltenberg najavio da će Norveška učestvovati sa šest borbenih aviona F-16 u međunarodnoj vojnoj operaciji protiv Libije.

"Norveška je spremna da pošalje šest aviona F-16 u vojnu akciju u Libiju. Avioni mogu biti spremni u narednih nekoliko dana", rekao je Stoltenberg novinarima u Parizu, gde učestvuje na samitu o Libiji. On je dodao da će Norveška preuzeti svoju odgovornost: "Želimo da doprinesemo sprovođenju rezolucije", rekao je on, a prenosi novinska agencija NTB. I Kanada je podržala ideju brze vojne akcije protiv Libije, ali će joj trebati dva dana da pripremi avione za operaciju, rekao je portparol vlade tokom međunarodnih razgovora u Parizu.

"Kanada podržava brzu akciju i njeni avioni su već u regionu, ali trebaće im dva dana da se pripreme", rekao je portparol kanadskog premijera Stivena Harpera.

Šest danskih borbenih aviona F-16 sletelo je u subotu u američku bazu Sigonela na Siciliji, a Italija je najavila "ograničenu, ali odlučnu" vojnu pomoć u mogućoj intervenciji u Libiji. Portparol danskog vazduhoplovstva Lars Skjolan rekao je da će šest aviona F-16 do nedelje biti spremno za intervenciju u Libiji. Italija je ponudila korišćenje sedam vazdušnih i pomorskih baza u kojima su već smeštene italijanske, američke i snage NATO kako bi se uvela zona zabrane leta nad Libijom i sprečilo stradanje civila.

Italijanski ministar odbrane Ignacio La Rusa rekao je u subotu da Italija ne samo da drugim zemljama "iznajmljuje" baze, već je spremna da ponudi "ograničenu, ali odlučnu" vojnu pomoć. Veličina baze Sigonela i njena blizina Libiji čine tu bazu ključnom, napominje agencija AP.

star
Oceni
2.37
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak