Svet Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Japan

I dalje traje trka s vremenom u Fukušimi

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
PHOTO:Beta

Tragovi radioaktivnih supstanci pronađeni su u vodi u Tokiju kao i u mleku i spanaću sa farmi u blizini nuklearne centrale Fukušima, saopštili su u subotu nadležni u Japanu. Za to vreme, japanski stručnjaci nameravaju u subotu da uz pomoć vojske i vatrogasnih službi postave sistem za stalno hlađenje reaktora oštećene centrale u Fukušimi vodom, kako bi se sprečilo pregrejavanje i eventualna eksplozija nuklearnog jezgra.

"Ministarstvo je današnjim merenjem kvaliteta vode otkrilo tragove radioaktivnog joda i cezijuma", rekao je za France presse zvanicnik japanskog Ministarstva nauke odgovoran za sprovođenje merenja. Prisustvo radioaktivnih materija je ispod granice dozvoljenog i ne prestavlja opasnost za zdravlje, navodi u saopštenju to Ministarstvo. Prisustvo radioaktivnog joda otkriveno je u vodovodima u prefekturama Tokio, Toćigi, Gunma, Saitama, Ćiba i Nigata.

Cezijum je pronađen u vodi u prefekturama Toćigi i Gunma. Najveće stope zabeležene su u Toćigi, 77 bekerela po kilogramu vode za radioaktivni jod i 1,6 bekerela po kilogramu vode za cezijum. Ti nalazi i dalje su daleko ispod zakonski dozvoljenog nivoa u Japanu, rekao je zvaničnik. Portparol japanske vlade Jukio Edano je danas izjavio da je u mleku i spanaću iz okoline Fukušime detektovan neobično visok nivo radioaktivnosti, ali da se ne radi o količini opasnoj po zdravlje ljudi.

Kontaminirano mleko je pronađeno u prefekturi Fukušima, a spanać u susednoj prefekturi Ibaraki, navele su agencije. Edano je rekao da je ministarstvo zdravlja naložilo nadležnima u obe prefekture da utvrde odakle potiče ova hrana, kako je distribuirana i da, u zavisnosti od rezultata istrage, eventualno zabrane njihovu prodaju. On je, međutim, rekao da nema razloga za brigu jer količina radijacije kojoj bi potrošač bio izložen čak i kada bi pio kontaminirano mleko čitavih godinu dana ne bi bila veća od radijacije prilikom jednog pregleda dijagnostičkim skenerom.

Japanski zakon predviđa da nivo radioaktivnog joda ne sme biti veći od 300 bekerela po kilogramu vode za radioaktivni jod i 200 bekerela za cezijum, navodi Ministarstvo zdravlja Japana. Radioaktivni jod i cezijum pronađeni su i u namirnicama koje potiču sa farmi u blizini nuklearnog postrojenja Fukušima. Njihovi nivoi nekoliko puta prevazilaze dozvoljene vrednosti ali "nisu opasni po zdravlje građana", rekao je portparol japanske vlade Jukio Edano. On je dodao i da će nova merenja pružiti više informacija i da će ukoliko bude trebalo biti zaustavljeno snabdevanje iz kontaminiranog područja.

Japanska policija saopštila je u subotu novi bilans žrtava prema kome je više od 7.300 ljudi poginulo a skoro 11.000 nestalo posle razornog zemljotresa praćenog cunamijem koji je pogodio zemlju prošle nedelje. Velika snaga cunamija verovatno je povukla mnoge ljude sa sobom u okean i kao u cunamiju 2004. u Indijskom okeanu, većina tela verovatno nikad neće biti pronađena.

Japanski stručnjaci nameravaju u subotu da uz pomoć vojske i vatrogasnih službi postave sistem za stalno hlađenje reaktora oštećene centrale u Fukušimi vodom, kako bi se sprečilo pregrejavanje i eventualna eksplozija nuklearnog jezgra.

"Umesto da hladimo (reaktore) vodom po nekoliko minuta, postavićemo sistem koji će omogućiti stalni protok vode", rekao je ministar odbrane Japana Tošimi Kitazava novinarima. Od četvrtka, vojska helikopterima i kamionima pokušava da uliva vodu u bazene za deaktiviranje goriva reaktora, pogotovo reaktora 3, koji je najviše oštećen u katastrofalnom zemljtresu, a tokom noći su se u te akcije uključili i vatrogasci Tokija.

Ekipe stručnjaka pokušavaju da ponovo uspostave napajanje strujom u centrali što bi omogućilo aktiviranje pumpi za vodu, a time i normalno punjenje bazena za hlađenje reaktora. Uspostavljanje stabilnog napajanja strujom od ključnog je značaja za sprečavanje daljeg pogoršanja situacije, jer bi to omogućilo vraćanje u funkciju sistema za hlađenje jezgra reaktora i vode u bazenima sa potrošenim gorivom.

Tokijska kompanija za električnu energiju (TEMCO) je povezala spoljnu dalekovodnu mrežu sa oštećenom nuklearnom elektranom i potvrdila da je omogućen protok struje i da će ona "krenuti" najverovatnije u subotu.

"Planirano je snabdevanje prvo reaktora 2, zatim reaktora 1, pa reaktora 3 i 4, jer se očekuje da je reaktor 2 manje oštećen", navodi se u saopštenju kompanije, koje je prenela agencija Reuters.  Deo mreže za distribuciju električne energije u elektrani je oštećen razornim zemljotresom i pratećim cunamijem pre nedelju dana i TEPCO će zameniti oštećenu opremu.  Četiri od ukupno šest reaktora u Fukušimi pretrpeli su požare, eksplozije, oštećenja struktura u kojima su smeštena jezgra reaktora, kao i delimično topljenje ili porast temperature u bazenima u kojima je skladišteno potrošeno nuklearno gorivo.

star
Oceni
3.50
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak