Svet Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Libija

Zapad postavio ultimatum Gadafiju

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
PHOTO/EPA:STR

Glavni štab libijskih pobunjenika pozvao je u ponedeljak svoje snage da krenu prema gradu Al Magrum, koji se nalazi oko 50 kilometara južno od Bengazija, "kako bi blokirale snage libijskog lidera Moamera Gadafija".

"Pozivamo vojnike i oficire da uzmu oružje i odu u Al Magrum kako bi branili ulaz u Bengazi i blokirali Gadafijeve snage", navodi se u saopštenju Glavnog štaba. Nekoliko desetina vozila je krenulo ka Al Magrumu, preneo je France presse. U Bengaziju je u petak posle podne odjeknula eksplozija i čula se pucnjava. Za sada nema podataka o eventualnim žrtvama. Libijski režim saopštio je ranije da prekida vatru, dok je libijski zvaničnik Kaled Kaim kasnije rekao da libijska vojska nema nameru da napadne Bengazi, uporište pobunjenika.

Francuska, Velika Britanija, SAD i arapske zemlje pozvale su  libijskog lidera Muamera Gadafija da odmah prestane sa napadima na civile i naglasile da će u suprotnom biti izvršena vojna intervencija u skladu sa rezolucijom UN, saopštio je zvanični Pariz.

"Rezolucija 1973 koju je usvojio Savet bezbednosti UN podrazumeva jasne obaveze koje se moraju ispuniti", navodi se u saopštenju Jelisejske palate.

Zvanični Pariz je takođe saopštio da Gadafi treba da povuče trupe iz Misurate i Zavije i da prestane sa nagomilavanjem trupa u Bengaziju kao i da snabdevanje vodom, strujom i gasom mora biti ponovo uspostavljeno na čitavoj teritoriji Libije. U saopštenju se naglašava da se moraju obezbediti uslovi kako bi libijsko stanovništvio primilo humanitarnu pomoć i da tu "nema pregovora". Prema Jelisejskoj palati, Gadafi će, ukoliko se ne povinuje rezoluciji 1973 trpeti posledice i u tom slučaju će se pribeći vojnim sredstvima.

U subotu će u Parizu biti održan sastanak generalnog sekratara UN Ban Ki Muna i predstavnika SAD, evropskih, afričkih i arapskih zemalja. Na sastanku bi trebalo da se donese definitivna odluka o vojnoj intervenciji u Libiji.

Predsednik SAD Barak Obama u subotu je u Vašingtonu od libijskog vođe Moamera Gadafija zatražio da obustavi sve napade na civile, a ukoliko ne odstupi, SAD će se pridružiti vojnoj operaciji protiv Gadafija. Obama je novinarima u Beloj kući rekao da SAD ipak "neće rasporediti kopnene snage u Libiji". Savet bezbednosti UN je ranije usvojio rezoluciju koja dozvoljava vojnu intervenciju kako bi se sprečilo da libijske snage ubijaju civile.

Nema mesta sumnji u Gadafijeve namere "jer ih je obznanio", rekao je Obama i dodao: "Juče, govoreći o Bengaziju, gradu od oko 700.000 stanovnika, zapretio je (Gadafi) da neće imati milosti ni sažaljenja, i to prema sopstvenim građanima". Obama je podsetio da su SAD i druge zemlje uvele sankcije Libiji, zazmrzle sredstva Gadafija, njegove porodice i saradnika i poslale zalihe humanitarne pomoći susednim zemljama kako bi se lakše izborile s talasom izbeglica.

"Moamer Gadafi sada ponovo može da bira", rekao je Obama, navodeći da se o uslovima koje je postavio Savet bezbednosti UN ne može pregovarati. Obama je dodao da će Gadafi snositi poslednice, "ukoliko se ne povinuje".

Predstavnici Kongresa ocenili su da američki predsednik Barak Obama treba da dobije odobrenje od Kongresa za vojnu operaciju u Libiji.

"Činjenica da SAD žele da vojno reaguju ne predstavlja samo odluku u UN. Postoji članak u ustavu o angažovanju naših oružanih snaga", izjavio je demokratski predstavnik u Kongresu Denis Kucinič, veliki protivnik američke vojne intervencije u Avganistanu i Iraku. "Predsednik ne treba da ima vojnu akciju u Libiji bez glasanja predstavnika naroda", rekao je republikanski predsednik Ričard Lugar. On je podsetio da je predsednik Ronald Regan pre 25 godina tražio odobrenje Kongresa za bombardovanje Libije.

Francuski ministar spoljnih poslova, Alen Žipe potvrdio je u petak da je sve spremno za vojnu intervenciju u Libiji, ali da će se na sutrašnjem samitu u Parizu analizariti izjave libijskih vlasti o prestanku vatre i iz toga izvući zaključci.

"Mi smo spremni", izjavio je Žipe nakon sastanka s premijerom Francuske Fransoaom Fijonom, i dodao da će se na subotnjem sastanku predstavnika SAD i evropskih, afričkih i arapskih zemalja u Parizu analizirati izjave libijskih vlasti "o prestanku vatre i iz toga izvući određeni zaključci". Kako navodi agencija France presse, Žipe je na engleskom jeziku rekao da Gadafijev režim mora da prekine vatru na celoj teritoriji Libije, a ne samo u Bengaziju.

Zvanični Pariz takođe je nakon što je jedan predstavnik Natoa izjavio da je moguće da Alijansa učestvuje u vojnoj intervernciji u Libiji, ponovio da se Francuska tome protivi.

"Stav Francuske je od početka nepromenjen", rekao je agenciji France presse portparol francuskog ministarstva inostranih poslova, Bernar Valero i dodao da Pariz smatra da učešće Natoa u jednoj arapskoj zemlji ne bi bila dobra poruka.

star
Oceni
2.07
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak