Svet Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Japan

Podignut stepen opasnosti na peti nivo

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
PHOTO:Beta

U Japanu se u petak nastavlja trka sa vremenom u naporu de se spreči nuklearna katastrofa u centrali Fukušima, a podignut je i stepen opasnosti od nuklearnog incidenta.

Portparol japanske vlade Jukio Edano priznao je u petak da je vlada bila zatečena razmerama zemljotresa i cunamija koji su prošle sedmice pogodili tu zemlju, i da je zbog toga reagovala sporije na moguću nuklearnu katastrofu.

"Nezapamćene razmere zemljotresa i cunamija koji su pogodili Japan, iskreno govoreći, bili su među mnogim stvarima koje su se dogodile a koje nisu bile predviđene našim prognozama mogućih katastrofa", izjavio je Edano priznajući da mnoge informacije nisu dovoljno brzo pristizale.
Bilans ljudskih žrtava u Japanu, prema najnovijim privremenim zvaničnim podacima je 6.539 mrtvih i 10.354 nestale osobe. I dalje se strahuje da će broj stradalih biti daleko veći.
U međuvremenu japanska Agencija za nuklearnu bezbednost podigla je u petak sa četvrtog na peti stepen opasnost od incidenta u nuklearnoj centrali Fukušima, rekao je jedan zvaničnik te agencije. Skala ima ukupno sedam stupnjeva, četvrti stepen definiše da incident ima lokalne posledice, a podizanje na peti stepen znači da bi eventualna nuklearna katastrofa u Fukušimi imala dalekosežnije posledice.

Stepen ozbiljnosti nesreće u elektrani, koji je bio na četvrtom stepenu, sada je na petom podeoku sedmostepene skale i time je izjednačen sa nesrećom u elektrani "Ostrvo tri milje" u Pensilvaniji 1979. godine. Predsednik francuske Administracije za nuklearnu bezbednost (ASN) Anre-Klod Lakost još je na konferenciji za novinare održanoj 15. marta rekao da je nesreća u Fukušimi na međunarodnoj sedmostepenoj skali po ozbiljnosti situacije na šestom podeoku, odmah iza najveće nuklearne katastrofe u Černobilu 1986. godine, koja je imala najveći stepen.

Japanska agencija za nuklearnu bezbednost tada je saopštila da je zadržala procenu nesreće u elektrani Fukušima na četvrtom podeoku. Iz drugog bloka nuklearne centrale Fukušima 1 u Japanu od početka dana izbija dim, dok ekipe za vanredne situacije nastoje da u havarisano postrojenje dovedu struju kako bi se reaktivirao sistem za hlađenje nuklearnog goriva, javljaju svetski mediji.

Vojna vatrogasna vozila su se jutros priključila helikopterima u polivanju reaktora broj tri vodom kako bi se sprečilo topljenje nuklearnog goriva u njemu, a samim tim i sprečilo oslobađanje radijacije. U pripravnosti je i jedno vatrogasno vozilo američke vojske, rekao je neimenovani zvaničnik japanske vojska i dodao da će vozilom, ako uđe u akciju, upravljati japanski radnici.

Japanski inženjeri su danas priznali da zakopavanje oštećenog nuklearnog kompleksa Fukušima u pesak i beton možda predstavlja jedini način da se spreči katastrofalno širenje radijacije, što je metod koji je korišćen prilikom černobilske nuklearne katastrofe 1986. godine. Ovo je prvi put da predstavnici korporacije Tokio electric power, koja rukovodi oštećenim nuklearnim kompleksom, pominje opciju zakopavanja Fukušime, što je, verovatno, znak da dosadašnji pokušaji hlađenja reaktora vodom iz helikoptera ne daju očekivane rezultate

U međuvremenu Japan je zatražio američku pomoć za rešavanje krize sa nuklearnom centralom Fukušima 1. Istovremeno, šef agencije Ujedinjenih nacija za nuklearnu energiju (IAEA) Jukija Amano posle boravka u Japanu upozorio je da japanske vlasti u Fukušimi 1 vode trku s vremenom kako bi zaustavile katastrofu i ukazao da je za uspeh te trke potrebna globalna saradnja. Šef američke regulatorne komisije za nuklearnu energiju Gregori Jack procenio je da će za hlađenje reaktora i vraćanje Fukušime 1 pod kontrolu "možda biti potrebne nedelje".

Japanski zvaničnici se nadaju će do kraja dana električni vodovi biti dovedeni barem do dva od šest reaktora i da će potom struja večeras biti uspostavljena u sistemu za hlađenje reaktora dva, javljaju japanske novinske agencije. Verovatno bi do nedelje bila uspostavljena struja i u reaktorima tri i četiri. Međutim, čak i da inžinjeri uspeju da povrate struju nije sigurno da će električne pumpe proraditi, jer su možda oštećene usled zemljotresa i cunamija i potonjim eksplozijama nagomilanog vodonika, javlja BBC.

Dok traju napori da se situacija u postrojenju Fukušima 1 stavi pod kontrolu radijacije se širi zemljom i stigla je do Tokija, međutim nadležni objašnjavaju da je ona u rižicnoj meri prisutna samo u bliskom okruženju same centrale odakle je evakuisano stanovništvo.

star
Oceni
3.00
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak