Svet Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (3)

Japan

Konačno napredak u borbi sa katastrofom

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
PHOTO:Stock

Stanje u japanskoj nuklearnoj centrali Fukušima 1, koja je teško oštećena prošlonedeljenim cunamijem, "relativno je stabilna" u odnosu na sredu "što je pozitivno", rekao je u četvrtak u Beču ekspert Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Inženjeri u nuklearnoj elektrani Fukušima su uspeli u četvrtak da postave kabl do reaktora 2, preneli su nuklearni posmatrači Ujedinjenih nacija. Vraćanje električne energije bi trebalo da omogući inžinjerima da ponovo pokrenu pumpe koje šalju rashladnu tečnost do reaktora.

Zvanični broj poginulih i nestalih posle zemljotresa jačine oko 9 stepeni Rihterove skale i cunamija, koji su 11.marta pogodili severoistok i istok Japana, dostigao je 14.650, saopštila je u četvrtak japanska policija, nagoveštavajući da bi taj broj mogao biti znatno veći. Prema najnovijim podacima, broj poginulih iznosi 5.321, nestalih 9.329, a u katastrofi je povređeno 2.383 ljudi, javile su agencije.

Međunarodne agencije za atomsku energiju je saopštila da je kabl sproveden do mesta u četvrtak uveče i da inžinjeri planiraju da ponovo povežu električnu energiju na reaktor kada radnici stanu sa ulivanjem morske vode preko reaktora 3. Iz kompanije Tepco, koja upravlja nuklearnom elektranom Fukušima, su saopštili da će ponovo povezivanje potrajati do 15 sati.

Kompanija je u međuvremenu saopštila da je nivo radijacije oko upravne zgrade reaktora 1 povećan na 4.000 mikrosiverta na sat, a Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) da je, usled incidenata u japanskom nuklearnom postrojenju Fukušima, 20 osoba ozračeno, 23 su povređene, a dva lica se vode kao nestala.

"Situacija je i dalje veoma ozbiljna u nuklearnoj centrali Fukušima 1. Ali, nije došlo do značajnog pogoršanja od juče", rekao je Grejem Endrju, specijalni savetnik za naučna i tehnička pitanja generalnog direktora IAEA Jukija Amana. "Mislim da je isuviše rano govoriti" o tračku nade, rekao je on na konferenciji za štampu te agencije UN u Beču. “Situacija se nije pogoršala što je pozitivno. Ali, je u svakom trenutku moguće da se to (pogoršanje) dogodi", rekao je Endrju.

On je istakao da je radioaktivnost u krugu od 30 kilometara oko nuklearnog postrojenja Fukušima Daići znatno povećala, a na nekim mestima čak drastično.

Japanske vlasti i radnici centrale se svim sredstvima bore da ohlade reaktore u Fukušimi. Helikopteri japanske vojske sipaju vodu preko reaktorskih zgrada 3 i 4 da bi ohladili nuklearno gorivo koje se pregreva jer je cunami uništio pumpe i teško oštetio četiri od šest reaktora te centrale. Na nekim video snimcima se videlo kako većina vode pada daleko van zgrade reaktora ali je portparol kompanije Tepco rekao da je operacija imala nekog uspeha.

“Nakon što smo prosuli vodu pratili smo kako nivo raste u postrojenju. Bacajući vodu iz helikoptera, mi verujemo da smo smanjili vrelinu. Verujem da je to imalo nekog efekta”, rekao je on. Drugi portparol je izjavio u četvrtak da je vazdužno osmatranje reaktora 4 pokazalo da u njemu ima nešto vode.

“Nije nam potvrđeno koliko je vode ostalo unutra ali još nemamo informaciju da su gorivne šipke izložene”, rekao je on.  

star
Oceni
4.92
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak