Svet Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (9)

Bitka za Bengazi

Savet bezbednosti odobrio intervenciju u Libiji

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
PHOTO/EPA:KIM LUDBROOK

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je u četvrtak prihvatio rezoluciju o uvođenju zone zabrane letova nad Libijom. Libijski lider Moamer Gadafi poručio je u četvrtak pobunjenicima da njegove oružane snage večeras dolaze u pobunjeničku prestonicu Bengazi i da neće biti milosti za borce koji pruže otpor.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija glasao je u četvrtak pred ponoć u korist upotrebe sile u Libiji protiv snaga pukovnika Moamera Gadafia, čime je otvoren put za napade iz vazduha u toj zemlji. Rezolucija odobrava "sve neophodne mere" za zaštitu civila i da bi se libijska vojska prinudila da prekine vatru. Tekst je usvojen sa 10 glasova za među 15 članica Saveta bezbednosti. Kina i Rusija se uzdržale, kao i Nemačka, Brazil i Indija.

Pošto je Gadafi u četvrtak uveče najavio napad na grad Bengazi, uporište pobunjenika, francuski ministar inostranih poslova Alen Žipe je upozorio da nije ostalo mnogo vremena da se inteveniše.

"To može biti nekoliko sati", rekao je Žipe pre glasanja. Francuska je ranije najavila napade iz vazduha po donošenju rezolucije UN.

Posle glasanja, britanski ambasador u UN Mark Lajal Grant je izjavio da je Velika Britanija "spreman da preuzme svoj deo odgovornosti za zaustavljanje nasilja i za zaštitu civila". Suzan Rajs, ambasador SAD u UN, rekla je da su SAD "na strani libijskog naroda i njegove težnje za ljudskim pravima".

"Savet bezbednosti je odgovorio na poziv libijskog naroda. Ovo glasanje je jak odgovor na hitne potrebe na terenu", rekla je ona. Ruski ambasador Vitalij Čurkin je rekao da je "preovladala strast za upotrebu sile. To je veoma žalosno". On je podsetio da je Rusija predložila rezoluciju koja poziva na prekid vatre. U taboru onih koji su bili uzdržani, Peter Vitih, ambasador Nemčke, rekao je da njegova zemlja "vidi veliki rizik" pri upotrebi oružane sile.

"Mogućnost velikih ljudskih žrtava ne treba potcenjivati", rekao je on. On je rekao da Nemačka neće učestvovati u vojnim operacijama protiv Libije. Marija Luisa Ribeiro Vioti, ambasador Brazila, rekla je da njena zemlja "nije uverena da će upotreba sile okončati nasilje".

"To bi moglo izazvati više štete, nego doneti dobra narodu Libije", rekla je ona.

Snage libijskog lidera Moamera Gadafija počele su u četvrtak sa bombardovanjem grada Bengazija, pobunjeničkog uporišta na istoku Libije i drugom po veličini gradu u zemlji. Napadi iz vazduha i eksplozije čuju se u predgrađima koja avioni nadleću u niskom letu, a na meti je i aerodrom Benina, javio je BBC.  Portparol pobunjeničkih snaga rekao je AFP-u da su oborena dva aviona.

Libijski lider Moamer Gadafi poručio je u četvrtak pobunjenicima da njegove oružane snage večeras dolaze u pobunjeničku prestonicu Bengazi i da neće biti milosti za borce koji pruže otpor.

"Odluka je donesena. Pripremite se. Stižemo noćas. Proteraćemo izdajnike iz Bengazija. Oni koji se predaju i polože oružje biće pošteđeni", rekao je Gadafi u obraćanju putem radija. On je naglasio da će vojnici pretražiti svaku kuću u Bengaziju i da stanovnici koji ne poseduju oružje nemaju čega da se plaše. Gadafi je rekao da njegovi vojnici neće progoniti pobunjenike koji budu pobegli iz grada kada vojska stigne.

Komanda pobunjenika u Bengaziju je u četvrtak uveče pozvala svoje snage da se okupe na artiljerijskim i raketnim položajima, pošto je libijski lider Muamer Gadafi najavio ofanzivu na taj grad na istoku zemlje, javio je pobunjenički radio.

"Generalštab vojske slobodne Libije poziva rezerviste da što pre dođu na artiljerijske i raketne položaje", javio je Radio Bengazi. Libijske vlasti su za noć između četvrtka i petka najavile ofanzivu na Bengazi, uporište pobunjenika na istoku Libije.

"Napadi mogu uslediti već večeras ili sutra", rekao je neimenovani izvor agenciji AFP.

"Od trenutka kada rezolucija bude donesena, vojna akcija moguća je u roku od jednog sata", potvrdio je francuski diplomata koji je takođe želeo da ostane anoniman. Ti napadi mogu biti pokrenuti u operaciji na čijem će čelu biti Francuska, Velika Britanija, Katar i Ujedinjeni Arapski Emirati, rekao je anonimni izvor.

Tripartni samit o Libiji između Evropske unije, Afričke unije i Arapske lige mogao bi biti održan u subotu u Parizu, navodi isti izvor. Predsednik Francuske Nikola Sarkozi predsedavajući sastankom grupe G8 i G20 11. marta najavio je da će organizovati takav sastanak. Da će do udara iz vazduha na Libiju posle usvajanja rezolucije u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, potvrdio je u četvrtak francuski ministar inostranih poslova Alen Žipe.

"Već sam rekao da čekamo donošenje rezolucije, a ona će dozvoliti državama članicama koje to žele, da primene vojna sredstva", rekao je ministar novinarima u Njujorku, uoči glasanja u Savetu bezbednosti. "Nema govora o kopnenoj intervenciji. To je jasno. Alternativa je efikasna upotreba vazduhoplovnih snaga", rekao je Žipe koji je došao u Njujork da pokuša da ubedi članove Saveta bezbednosti da odobre upotrebu sile protiv snaga Gadafijeve vlasti.

"Imamo dobre razloge da verujemo da će doći do učešća arapskih zemalja" u operacijama protiv Gadafijevih snaga, rekao je Žipe. "To će biti operacija združenih snaga, nismo sami u tome. To nije francuska operacije već međunarodna", naglasio je Žipe.

"Da", biće učesća vojske SAD u operacijama, naveo je ministar. "Ovo je trenutak da se potvrdi kredibilitet Ujedinjenih nacija, posebno posle napora arapskog naroda, čije težnje za slobodom i demokratijom mi pozdravljamo". "Ukoliko dozvolimo diktatoru da ponovo uspostavi svoj represivni režim koristeći nasilje i izazivajući krvoproliće, kako onda možemo reći 'Samo napred, uključite se u demokratski proces da povratite vašu slobodu' ", zaključio je Žipe.

star
Oceni
2.93
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak