Svet Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (2)

Libija

Besne sukobi oko Bengazija

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: EPA/Ciro Fusco

Libijske vlasti saopštile su u četvrtak da su nadomak Bengazilja, uporišta pobunjenika, dok međunarodna zajednica nastoji da Savet bezbednosti UN usvoji novu rezoluciju kako bi se zaustavila ofanziva libijske vojske i pomoglo pobunjenicima

Snage lojalne libijskom vođi Moameru Gadafiju pokušale su da bombarduju pozicije pobunjenika u Bengaziju, udaljenom oko 1.000 kilometara od Tripolija, rekli su predstavnici opozicije koji tvrde da su oborili dva aviona.

Napadi snaga lojalnih libijskom vođi Moameru Gadafiju na civile mogu se svrstati u zločine protiv čovečnosti, izjavio je u četvrtak u Varšavi generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen, istakavši i da je ta alijansa "spremna da interveniše".

"Apsolutno je nedopustivo gledati kako libijski režim napada svoj sopstveni narod. Takve akcije mogu se svrstati u zločine protiv čovečnosti", rekao je novinarima Rasmusen. U odvojenom tekstu objavljenom na Facebooku, generalni sekretar je ocenio da je potrebno da "UN što pre postignu dogovor" oko Libije jer se na taj način otvara mogućnost da se spreči "neprihvatljiva" pobeda Gadafija.

"Ako Gadafi pobedi, time će biti poslata poruka da se nasilje isplati, što bi iz demokratskog i humanitarnog ugla bilo neprihvatljivo", poručio je Rasmusen. "Nemamo, međutim, vremena. Bilo bi dobro da UN što pre postignu dogovor", dodao je on. Rasmusen je istakao da je "NATO spreman da interveniše kako bi zaštitio civilno stanovništvo od napada režima".

"Situacija u Bengaziju je mirna. Gadafijeve snage su pokušale da izvrše vazdušni napad na grad, ali protivvazdušna odbrana odbila je taj napad i oborila dva aviona", izjavio je izveštaču agencije France presse portparol opozicije u Bengaziju. Jedan lekar iz Bengazija je u telefonskom razgovoru potvrdio da je situacija u gradu "mirna".

"Okupili smo se na trgu ispred suda. Moral je na najvišem nivou. Situacija je mirna osim što je nekoliko aviona pokušalo da bombarduje pozicije pobunjenika u gradu. Revolucionari su oborili jedan avion u predgrađu", rekao je taj lekar.

Za sada nije moguće proveriti te informacije od nezavisnih izvora. Istovremeno, snage lojalne režimu uspele su tokom kontraofanzive da bombardovanjem iz vazduha i sa kopna povrate nekoliko gradova tokom poslednjih dana. Kontradiktorne informacije vezane su i za grad Misurata, udaljen oko 200 kilometara od Tripolija. Libijske vlasti tvrde da su povratile taj grad, dok portparol opozicije u tom gradu takve informacije demantuje.

Operacije protiv Misurate i Bengazija, simbole pobune protiv Gadafija koja je počela 15. februara, najavljivane su poslednja dva dana u saopštenjima iz Tripolija koji je odlučan da potpuno porazi pobunjenike. Istovremeno, u Njujorku se vodi bitka s vremenom, pošto bi za nekoliko sati zemlje članice Saveta bezbednosti UN trebalo da se izjasne o nacrtu rezolucije kojom se uvodi zona zabrane letenja iznad Libije, čime bi avijacija koju Gadafi često koristi protiv pobunjenika bila neutralisana.

Libijski ambašador pri UN Ibrahim Dabaši koji je prešao na stranu opozicije, izjavio je da je neophodna što hitnija intervencija međunarodne zajednice. On je upozorio da je njegovoj zemlji potrebna nova rezolucija "u narednih deset sati", jer će u suprotnom doći do "pravog genocida".

Kako je javila državna televizija, "grad Zuvajtina je pod kontrolom vojnih snaga koje su pred vratima Bengazija". Taj grad se nalazi na oko 150 kilometara južno od Bengazija gde je sedište vođa opozicije Prelaznog nacionalnog saveta.

"Vojne snage su preuzele kontrolu u Misurati i trenutno čiste taj grad od naoružanih kriminalnih grupa", navodi se u izveštaju državne televizije. U sukobima pobunjenika i snaga lojalnih Gadafiju u tom gradu u sredu su poginule najmanje 22 osobe.

Kontraofanziva libijske vojske izazvala je talas izbeglica koje beže ka egipatskoj granici. Od 15. februara oko 300.000 ljudi je napustilo zemlju. Predstavnici Crvenog krsta povukli su osoblje iz Bengazija uz obrazloženje da su "vrlo zabrinuti za sudbinu civila u tom gradu". Evropska unija pozvala je u četvrtak međunarodnu zajednicu da se pripremi na masovni dolazak izbeglica iz Libije.

"Nadamo se najboljem mogućem rešenju, ali moramo biti spremni na najgore, na masovni dolazak izbeglica i na veliki broj žrtava", rekla je evropska komesarka Kristalina Georgijeva. Ona je istakla da će izbeglica biti sve više, kako se snage lojalne Moameru Gadafuju približavaju Bengaziju koje predstavlja glavno uporište pobune u Libiji. Georgijeva je takođe rekla da ima sve više Libijaca koji iz svoje zemlje pokušavaju da pobegnu preko granica sa Tunisom i Egiptom.

"Situacija u Bengaziju se veoma promenila i zato se postavlja pitanje da li bi trebalo da budemo spremni da evakuišemo ljude i preko mora, rekla je ona i dodala da je "jasno da da je Bengazi sada u opasnosti". Prema podacima Visokog komesarijata UN za izbeglice, od početka nereda u Libiji, iz te zemlje izbeglo je oko 280.000 ljudi, od kojih je 118.000 otišlo i Egipat, a 151.000 u Tunis.

star
Oceni
4.00
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak