Svet Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (3)

Japan

Nova eksplozija u Fukušimi

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: uk.reuters.com

Vatra je u utorak uveče ponovo buknula u reaktoru u Bloku 4 u japanskoj nuklearnoj centrali Fukušima 1, saopštila je firma koja upravlja centralom. Nakon eksplozije u utorak u reaktoru 4 dva radnika su nestala, izvestila je japanska nukelarna sigurnosna agencija,

Japanska agencija je, piše Reuters, saopštila da su se radnici nalazili u području turbine reaktora 4. Takođe, stižu vesti i o pukotini na krovu zgrade u kojoj se nalazi reaktor. Agencija Kyodo prenosi da reaktor broj 4 u vreme potresa nije bio u pogonu. Portparol japanske Vlade Jukio Edano rekao je kako je izmerena radijacija oko reaktora broj 2 i 4 nakon eksplozija "definitivno štetna po zdravlje ljudi".

Portparol firme Tokio Electric Power, Hadžimi Motudžuku rekao je da je požar izbio u spoljnom omotaču reaktora i da vatrogasci pokušavaju da ga lokalizuju. Japanska agencija za nuklearnu bezbednost potvrdila je požar, čiji uzrok još uvek nije poznat. Tokyo Electric, koji je tokom vikenda rekao da u nuklearki Fukušima radi 1400 ljudi, kazao je da su evakuisani svi osim 50 radnika. Premijer Kan odao je priznanje tim radnicima, rekavši da se "stavljaju u vrlo opasnu situaciju", prenele su agencije.

U istom reaktoru u utorak je već izbio požar, u bazenu za čuvanje nuklearnog goriva u kome se iskorišćeno nuklearno gorivo hladi, što je izazvalo oslobađanje radioaktivnosti u atmosferu.

Zvaničnici u centrali pokušavaju da otklone kvarove na bezbednosnim sistemima u nekoliko reaktora u Fukušimi, do kojih je došlo posle katastrofalnog zemljotresa i cunamija koji su u petak pogodili Japan. Kasnije su iz rukovodstva elektrane saopštili da je vatra pod kontrolom. Vlastii su upozorile stanovnike koji žive u krugu od 20 do 30 kilometara od mesta da napuste svoje domove ili da ne izlaze napolje.

Iako je reaktor bio isključen pre zemljotresa, zbog održavanja, iskorišćene šipke sa nuklernim gorivom su bile smeštene unutar kompleksa. Agencija Kyodo kaže da bazen za skladištenje najverovatnije ključa i da postoji opasnost od dalje radijacije. Tokio Electric Power  je ranije saopštio da je odustao od plana da iskoristi helikoptere kako bi usuo vodu u reaktor u Bloku 4, u kome je došlo do pregrevanja bazena sa gorivom. Iz te firme je saopšteno da su helikopteri procenjeni kao nepraktični, i da se razmatraju druge opcije.

Kriza u elektrani, koja ima šest nuklearnih reaktora, je počela prilikom prvog udara zemljotresa. Eksplozija je potresla reaktor 1 i 3 u subotu i ponedeljak. U utorak ujutro, treća eksplozija se desila u zgradi reaktora 2, dok je četvrta oštetila zgradu reaktora 4. Zvaničnici su rekli da je eksplozija u prva tri reaktora, i moguće četvrtog, izazvana velikom koncentracijom vodonika. Šef kabineta premijera Japana Jukio Edano je izjavio da se morska voda upumpava u reaktore 1 i 3, koji su vraćeni u normalu, kao i u rekaor 2, koji ostaje nestabilan.

Japanska agencija za nuklearnu bezbednost je saopštila ranije da sumnja da je eksplozija oštetila reaktor 2 toliko da radioaktivna para može da izađe u atmosferu. Međunarodna agencija UN za atomsku energiju u Beču potvrdila je u utorak da je nivo radioakivnosti je do 400 milisiverta (mSv) na sat zabeležena na mestu nuklearne centrale Fukušima, 250 kilometara od Tokija. Doza od 1.000 milisiverta izaziva privremenu bolest radijacije kao što je mučnina i povraćanje.

Japan je takođe proglasio zonu zabranjenu za letenje u krugu od 30 kilometara oko mesta elektrane kako avioni ne bi dalje raznosili radijaciju. Tri ostale nuklearne elektrane su automatski prestale sa radom tokom zemljotresa u petak.

Američki predsednik Barak Obama rekao je u utorak da su nuklearna postrojenja u SAD pod jakim nadzorom, kao i da su napravljena da izdrže zemljotrese "određene jačine". Obama je u intervjuu za jednu televizijsku stanicu iz Pitsburga naveo da je nuklearna energija važan izvor energije za SAD, iako se postavljaju nova pitanja o njenoj bezbednosti posle katastrofe u japanskoj nuklearnoj centrali Fukušima 1

Obama je rekao da je uveren da Havaji i zapadna američka obala neće biti ugroženi zbog radijacije iz Fukušime. Američki predsednik je, takođe, istakao da svi izvori energije imaju i negativnu stranu, i da svaki može da postane opasan zbog eventualne ljudske greške. Prema njegovim rečima, SAD su tu lekciju posebno naučile posle eksplozije na naftnoj platformi u Meksičkom zalivu prošlog leta, nakon koje se mesecima u more izlivala nafta.

star
Oceni
2.93
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak