Svet Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (1)

Libija

Velika ofanziva Gadafijevih snaga

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
PHOTO/EPA:KHALED EL FIQI

Snage libijskog lidera Moamera Gadafija izbacile su pobunjenike iz ključnih naftnih gradova uz pomoć vazdušnih napada, tenkova i ratnih brodova i približile se opozicionom uporištu na istoku zemlje, javlja agencija AP.

Gadafijeve trupe su, kako ocenjuje agencija, ohrabrene serijom pobeda u borbi za glavni libijski autoput uz obalu, ali suviše široka linija snabdevanja i njihova zavisnost od artiljerije, vazdušnih i mornaričkih napada otežava im da učvrste kontrolu nad osvojenom teritorijom, pogotovu noću. S druge strane, pobunjenici tvrde da su se u ponedeljak izjutra vratili u strateški grad Bregu, posle kratke bitke u kojoj se stalno pomerala linija fronta, uništavajući tenkove i zarobivši nekoliko desetina boraca iz elitne Gadafijeve Hamis brigade.

Loše opremljeni i organizovani pobunjenici naveli su ranije u nedelju da su napustili Bregu posle snaznog napada Gadafijevih snaga, čime su izgubili ključni izvor goriva za svoja vozila, a vojsku libijskog lidera ostavili na manje od 250 kilometara od glavnog opozicionog grada Bengazija. Gadafijeve snage i dalje tvrde da imaju kontrolu nad Bregom.

Za sada je, kako navodi agencija AP, nemoguće proveriti navode obe strane, jer je ta oblast veoma opasna za novinare. Jedini veći grad koji trenutno deli Gadafijeve snage od sedišta pobunjenika u Bengaziju je Adždabija, i ukoliko snage režima nastave s uspehom da napreduju, uskoro će učvrstiti kontrolu duž obale Mediterana i krenuti ka Bengaziju, gde se može očekivati, kako ukazuje AP, "razorna bitka".

"Bengazi ne zaslužuje vojnu akciju u punom obimu. Oni su grupa pacova i crva i čim uđemo u grad, oni će podići ruke uvis i predati se", rekao je novinarima u Tripoliju portparol Gadafijeve vojske, Milad Husein.

Jedan neimenovani izvor iz redova opozicije rekao je telefonom za AP da se opozicija sprema za sukob u Adždabiji, i da je već evakuisala odatle doktore i ranjene. Prema njegovim rečima, ka tom gradu se uputila i veća grupa boraca sa opozicionog istoka zemlje. On je ocenio da je cilj napada Gadafijevih snaga na Bregu bio obezbeđivanje pristupa gorivu, jer se u tom gradu nalazi najveći državni naftni terminal.

"Mislim da su tako snažno bombardovali grad jer su želeli da dobiju na vremenu pre uvođenja zone zabranjenih letova", rekao je taj pobunjenik.

Gadafijeve snage u nedelju su se približile i Misrati, boreći se sa pobunjenicima na obodima tog trećeg po veličini grada u Libiji, udaljenog oko 200 kilometara jugoistočno od Tripolija, naveli su stanovnici. Jedan očevidac je naveo da su ulice grada bile puste, jer su se ljudi u strahu sakrili u svoje kuće, dok se iz nekih delova čula tenkovska paljba.

Državna sekretarka SAD Hilari Klinton sastaće se u ponedeljak u Parizu sa libijskim pobunjeničkim liderima, dok svetske sile razmatraju na koji način se mogu prizemljiti Gadafijevi ratni avioni. Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev potpisao je u ponedeljak ukaz kojim je zabranio ulazak u zemlju libijskom predsedniku Muameru Gadafiju, njegovim saradnicima i rođacima, saopštio je Kremlj. Ukazom se zabranjuju i njihove finansijske transakcije.

Ukaz je potpisan u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti UN od 26. februara. Medvedev je 10. marta potpisao ukaz o zabrani izvoza svih vidova vojnog materijala u Libiju, uključujući oružje, municiju, vojnu tehniku i pružanje usluga povezanih sa vojnim dejstvima. Takođe se zabranjuje kupovina oružja od Libije, i primanje nekog vida vojne pomoći. Rusko rukovodstvo je zvanično pozvalo Moamera Gadafija na "uzdržanost", ali izvori u Kremlju ocenjuju da Gadafi mora da ode sa političke scene.

"Polazimo od toga da će Gadafi, čak i ako uspe da opstane, ostati živi politički leš, kojem nije mesto u savremenom civilizovanom svetu", rekao je novinarima anonimni izvor u Kremlju. On je dodao da je "primena vojne sile protiv sopstvenog naroda neprihvatljiva".

star
Oceni
3.83
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak