Svet Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (92)

Evropska komisija

Odbačen poziv da se izjednače zločini nacista i komunista

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
PHOTO/EPA:SERGEY DOLZHENKO

Evropska komisija je odbacila poziv zemalja istočne Evrope za uvođenjem takozvanog duplog zakona o genocidu koji bi kriminalizovao negiranje zločina počinjenih pod komunističkim režimima na isti način kako i mnoge države EU zabranjuju negiranje holokausta.

Prošle nedelje je šest zemalja pisalo Vivijen Reding, evropskoj komesarki za pravosuđe, pozivajući da se „javno odobravanje, negiranje i grozna trivijalizacija zločina totalitarnih režima“ kazni.

Ministri spoljnih poslova Litvanije, Letonije, Bugarske, Mađarske, Rumunije i Češke republike kažu da komunistički zločini „moraju biti tretirani po istim standardima“ kao i oni počinjeni od strane nacističkog režima, pre svega u onim zemljama gde postoje zakoni o negiranju holokausta. Međutim, zvaničnici EU su napisali u izveštaju objavljenom u utorak da su mišljenja po ovom pitanju suviše podeljena i da Brisel nema pravne osnove da deluje.

„Ne postoji konsenzus po ovom pitanju. Različite zemlje članice imaju široko različite pristupe“, kaže portparol EU za pravosuđe Metju Njuman za Guardian. On navodi da komisija pristupa slučaju veoma ozbiljno ali „da u ovom trenutku nisu ispunjeni uslovi za podnošenje predloga zakona“. On je ipak dodao da će komisija nastaviti da razmatra to pitanje.

Zemlje istočne Evrope ukazuju na mogućnost Unije da donosi zakone koji se odnose na „posebno ozbiljne“ prekogranične zločine i posebne odluke koje osuđuju rasizam i ksenofobiju. Međutim, komisija dodaje da se ni u jednom pravnom instrumentu EU ne pominje totalitarizam i odbacuju ideju duplog genocida.

„Krajnja linije je, očigledno, ono što su uradili je bio grozno, ali komunistički režimi nisu ciljali etničke manjine“, kaže Njuman

Po stavovima Litvanije, čiji ministar spoljnih poslova predvodi kampanju za kreiranje novog zakona, razumevanje genocida od strane EU se mora proširiti kako bi uključilo zločine protiv grupa definisanih po „socijalnom statusu ili političkom uverenju“.

Andrijus Grikijenis, portparol litvanske misije pri EU kaže: „Tokom prve godine sovjetske okupacije, Litvanije je izgubila više od 780.000 svojih građana. Oko 440.000 je napustilo zemlju ili je bilo vraćeno, preko 275.00 je deportovano u gulage ili izgnanstvo, 21.550 pripadnika pokreta otpora i njhovih pristalica je ubijeno a 25.000 njih je umrlo na frontu“. Poređenja radi, kaže on: „Više od 200.000 građana jevrejskog porekla je ubijeno od strane nacista i njihovih saradnika“

Komisija se sada našla u veoma teškoj ulozi jer se veći broj zapadnih zemalja EU protivi ovom predlogu, obrazlažući da je to slabo prikriveni pokušaj rehabilitacije domaćih nacističkih saradnika dok antisemitisam ostaje vruća tema na ulicama i u medijima na istoku Evrope.

Direktor Centra „Simon Vizental” u Jerusalimu i nekadašnji lovac na naciste Efraim Zurof, opisao je napore šest zemalja istočne Evrope kao „lažnu simetriju“.

„Mi nemamo problem sa danom komemoracije žrtava komunističkog režima i zaista, nešto se treba uraditi po tom pitanju, ali holokaust je bio jedinstvena tragedija u istoriji“, kaže on. „Ne možete porediti ljude koji su sagradili Aušvic sa onima koji su ga oslobodili. Nacistička Nemačka verovatno nikada ne bi bila pobeđena da nije bilo Rusije“.  

star
Oceni
4.84
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak