Svet Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (3)

Segregacija

Na zidu koji Slovake deli od Roma napisano: IZVINITE

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
PHOTO/EPA:ATTILA BALAZS

Na simbol segracije slovačkih Roma, zid visok dva, a dug 110 metara u mestu Ostrovani na zapadu Slovačke, neko je tokom noći napisao velikim slovima "IZVINITE".

Zid kojim se slovačka većina u mestu ogradila od lokalnih Roma i njihovog naselja opština je podgila 2009. godine. To nije jedini takav zid u Slovačkoj. Zidovi niču i dalje uprkos protestima nevladinih organizacija i kritika iz Evrope i sveta.

"Ni političari ni javnost u Slovačkoj nemaju običaj da osude izraze rasizma i uzmu u zaštitu Rome. Vredno je poštovanja da se našao neko ko oseća potrebu da se izvini Romima u Ostrovanima", kazao je u sredu o novom napisu na zidu slovačkoj agenciji SITA jedan od romskih aktivista Laco Oravec.

Dok je za većinu nevladinih organizacija i romske aktiviste zid u Ostrovanima simbol segregacije Roma, nemoći lokalnih samouprava i tužna inspiracija i za druge opštine da se i one ograde od Roma zidovima umesto da pomognu da se izvuku iz bede i nađu posao, vladin opunomoćenik za romsko pitanje Miroslav Polak taj zid brani.

Polak je upozorio da svaki od nekoliko zidova kojim je pregrađen put Romima kroz naselja "bele" većine u Slovačkoj ima svoju različitu istoriju ali da ovaj u Ostrovanima "samo štiti bašte od Roma".

Kao i u susednoj Češkoj gde je antiromsko raspoloženje "bele" većine još izrazitije, većina slovačkih lokalnih samouprava najradije bi pribegla najjednostavnijem rešenju, da svoje Rome nekuda iseli, svakako na periferiju grada a množe se i zidovi kojima se Slovaci od romskih suseda ograđuju. Prvi zid je postavljen još 1990-tih godina u velikom naselju Petržalka u Bratislavi. Prošle godine podignut je zid dug 130 metara da ogradi žitelje Ostrovana od Roma, a zid u mestu Mihalovce postavljen je u junu ove godine.

Slovačka bez uspeha već 20 godina pokušava da reši probleme suživota sa tom svojom najvećom manjinom od preko pola miliona Roma od kojih mnogi, posebno na istoku zemlje, žive u nehigijenskim naseljima bez posla i ikakvih šansi da promene svoj život.

star
Oceni
3.00
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak