Svet Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (2)

Rusija

Gore šume zagađene radijacijom Černobilja

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Epa/ Maxim Shipenkov

Ruske vlasti potvrdile su u sredu da požari gore i u šumama zagađenim radijacijom posle eksplozije reaktora u Černobilju 1986. godine, ali tvrde da je nivo radijacije u Moskvi normalan.

"Prema podacima od 6. avgusta, samo u Brjanskoj oblasti (koja se graniči sa Ukrajinom), u oblasti u kojoj ima nukleranih čestica, zabeleženo je 28 požara na površini od 269 hektara, uključujući jugozapad te oblasti, gde je bilo 12 požara na površini od devet hektara", izjavio je u sredu agenciji Interfaks portparol ruske Federalne agencije za zastitu šuma.

Agencija navodi da su u ruskom odeljenju Greenpeace u utorak, pozivajući se na informacije dobijene satelitom, saopštili da u Brjanskoj oblasti gore regioni koji su stradali u černobiljskoj havariji. Greenpeace je objavio kartu "iz koje sledi da je požar počeo upravo iz zagađenih šuma. Na karti sastavljenoj 9. avgusta, jasno se vidi da na zaraženim teritorijama ima 20 požara, među kojima i tri na veoma
zagađenim teritorijama".

Ta organizacija je saopštila da je karta sastavljena od materijala Međunarodne agencije za atomsku energiju, na osnovu snimaka službe MODIS, iz svemira.

"Povećanje nivoa radijacije neće dovesti do ponavljanja černobiljske radijacije. Ali, ne treba potcenjivati male doze radijacija jer do sada nije proučen međusobni uticaj kombinacije malih doza radijacije i ugljen-monoksid", izjavio je šef energetskog programa Grinpis u Evropi Vladimir Čuprov. On je  rekao, međutim, da ako ne bude jakog vetra, dim od šuma u Brjanskoj oblasti neće doći do Moskovskog regiona i do Zapadne Evrope, pošto doze radijacije koje su sa dimom otišle u vazduh, nisu velike.

"Snaga vetra je tamo sada mala, svega nula do dva metra u sekundu, a smer vetra se stalno menja. Širenje radionuklearnih čestica je moguće na prvim desetinama metra od mesta požara. Može se pretpostaviti da male doze radijacije mogu dobiti vatrogasci i lokalno stanovništvo, ali to ne dovodi do smrti i ne izaziva invaliditet", rekao je Čuprov. On je upozorio da se ne mogu tačno predvideti posledice, pošto je uticaj male radijacije i ugljen-monoksida na organizam slabo proučen.

"Može se prepostaviti da oni uzajamno jačaju negativan uticaj", rekao je on.

Interfaks navodi da je ukupno 3,9 hiljada hektara zemlje, zagađene radioaktivnim supstancama zahvaćeno požarima od sredine juna. Takvi adioaktivni požari fiksirani su u Kalužskoj i Tuljskoj oblasti koje se graniče sa Moskovskom oblašću, kao i u Čeljabinskoj, Kurganskoj, Orlovskoj, Penzenskoj oblasti.

Predstavnike Agencije za zaštitu šuma naveli su, međutim, da postoje karte kontaminirane teritorije i karte požara. "Svako može da stavi jednu kartu na drugu. Kako se ta informacija može demantovati?", kažu oni. Ekolog, član ruske Akademije nauka Aleksej Jablokov upozorio je da radionukleidi, zbog požara u Brjanskoj oblasti, mogu doći do Novgorodske oblasti, do Moskve i Istočne Evrope.

Predsednik Saveza Černobilja u Rusiji Vjačeskav Grišin smatra da ozbiljna zagađenost postoji samo u četiri oblasti: Brjanskoj, Kalužskoj, Orlovskoj i Tuljskoj. "Tamo je radioaktivnost mestimično viša od pet kirija po kvadratnom kilometru, a na nekim teritorijama jugozapada Brjanske oblasti od 15 do 40 kirija". Prema njegovoj oceni, posle 25 godina, neke supstance su se raspale i ne predstavljaju opasnost. Zato, naveo je on, "drugog Černobilja" neće biti, ali nije isključio da može doći do malog porasta radijacije ukoliko požari ne budu brzo ugašeni.

star
Oceni
2.71
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak