Svet Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (7)

Rusija

Pravoslavnom pravdom po ruskim umetnicima

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
PHOTO/EPA:IGOR KHARITONOV

Dvojica muškaraca koji su organizovali kontroverznu umetničku izložbu u Moskvi 2007. godine proglašeni su krivim od strane ruskog suda "zbog izazivanje religijske mržnje".

Andrej Jerofejev i Juri Samodurov su postavili svoju Zabranjenu umetničku izložbu u muzeju Sakharov u Moskvi. Postavka je, među mnogima, isprovocirala i osudu Ruske pravoslavne crkve zbog umetničkih radova koji uključuju opis Isusa Hrista sa glavom Miki Mausa. Obojici je naređeno da plate novčanu kaznu.

Na izložbi je izloženo nekoliko prikaza Isusa Hrista. Na jednoj od slika raspeća, glava Hrista je zamenjena Ordenom Lenjina. Takođe je na izložbi prikazana satira na koka-kolu sa sloganom „Ovo je moja krv“, kojeg su posetioci mogli da vide zavirivanjem kroz rupu.  

Stručnjak za umetnost Jerofejev i bivši direktor Sakharov muzeja Samodurov, su rekli da su izložbu organizovali kako bi se borili protiv cenzure u Rusiji. Međutim, tužilac je pokrenuo istragu nakon što je grupa pravoslavnih ultra-nacionalista uputila žalbu na sadržaj izložbe. Sud je na kraju oglobio Samudurova sa 200.000 rubalja (4,300 funti) a Jerofejeva sa 150.00 rubalja (3.200 funti). Suđenje je inače počelo u aprilu 2009. godine i žestoko je kritikovano od strane aktivista za zaštitu ljudskih prava i umetnika.

Prošle nedelje je 13 istaknutik ruskih umetnika objavilo javno protestno pismo predsedniku Dmitriju Medvedevu, tražeći od njega da stopira taj proces. Oni su saopštili da bi neoslobađajuća presuda bila kazna „za celu rusku savremenu umetnost“. Amnesty International je izdao saopštenje prošle nedelje, da bi presuda nad umetnicima „dalje potkopala slobodu izražavanja u Rusiji“. U pismu poslatom prošle nedelje Ruskoj pravoslavnoj crkvi, Jerofejev se izvinio ako je postavka nenamerno uvredila hrišćane u toj zemlji.

Međutim, Narodni savet, grupa koja je predala žalbu, brani pokretanje postupka protiv umetnika. Predstavnik organizacije, Oleg Kasin, rekao je za agenciju AFP da je bio zgrožen izložbom koja je „sadržala anti-hrišćanske slike“.    

„Ukoliko voliš da se izražavaš slobodno, radi to u svojoj kući i pozovi svoje bliske prijatelje“ – rekao je Kasin. „Ali, od momenta kada se takva izložba održi u javnom prostoru, a posebno ako sadrži uvredu, više nije umetnost već provokacija“ – dodao je on.  

Samudurov je i ranije novčano osuđivan zbog „izazivanja religijske mržnje“ zbog izložbe Pažnja: Religija! u muzeju Sakharov 2005. godine.  

star
Oceni
3.88
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak