Svet Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (1)

Kriminal

Uhapšeni Amerikanci na Haitiju zbog krađe dece

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
PHOTO/EPA:DAVID FERNANDEZ

Policija na Haitiju uhapsila je u nedelju deset američkih baptista osumnjičenih da su pokušali da iz zemlje izvedu 31 dete starosti između dva meseca i 12 godina, saopštio je ministar za socijalna pitanja Iv Kristalen.

Deset privedenih osoba, među kojima je bilo pet muškaraca i pet žena, pokušali su da sa decom pređu Dominikansku granicu, ali ih je u tome sprečio načelnik lokalne policije, rekao je Kristalen.

"To je otmica, to nije usvajanje", rekao je ministar, dodajući da "svako dete koje napušta Haiti mora da ima dozvolu Instituta za socijalna pitanja koji je nadležan za slučajeve usvajanja dece". Privedeni američki građani prebačeni su u policijsku stanicu u Port-o-Prensu, a privedeno je i nekoliko Haićana za koje se sumnja da su pomagali u otmici.

Američki baptisti tvrde da za tu haićansku siročad formiraju jedno sirotište u Dominikani, ali za decu s kojom su zatečeni na granici nisu imali nikakva dokumenta..

"U haosu u kojem se ovlada nalazi sada, mi smo samo pokušali da učinimo pravu stvar", rekla je predstavnica grupe Lora Silsbi.Veliki broj dece sa Haitija ostao je bez roditelja posle velikog zemljotresa koji je odneo 200.000 ljudi. U iniostranstvu, posebno u SAD, ima mnogo porodica koje bi želele da usvoje neko dete sa Haitija. Američka administracija je u sredu pozvala buduće staratelje koji su u procesu usvajanja haićanske dece da budu strpljivi i da sačekaju da čitava procedura oko usvajanja bude transparentnija kako bi se izbegle greške i trgovina decom.

Više desetina hiljada dece ostala su siročad posle razornog zemljotresa, podaci su međunarodnih humanitarnih organizacija. U Haitiju, jednoj od najsiromašnijih zemalja, i pre zemljotresa je živelo 380.000 dece u sirotištima ili hraniteljskim porodicama, podaci su koji se navode na sajtu Fonda UN za decu.

Haićanska vlada je, inače, u međuvremenu suspendovala propise o usvajanju dece upravo u strahu da je siračad koju je katastrofalni zemljotres ostavio bez roditelja sada nezaštićena pred trgovinom decom više nego ikad. Slučaj je utoliko bizarniji što su američki baptisti prvi i jedini koji su posle zemljotresa uhapšeni u Haitiju, mada je tamo bilo bezbroj krađa, pljački i razbojništava.

star
Oceni
5.00
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi