Svet Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (9)

Nakon neuspešnog puča u Turskoj

Velika čistka i obračun sa političkim neprijateljima

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Izvor: www.telegraph.co.uk

Turski ministar pravde Bekir Bozdag izjavio je da je posle pokušaja državnog udara oko 6.000 ljudi uhapšeno u vladinoj akciji protiv zaverenika i vladinih protivnika. Bozdag je u televizijskom intervjuu rekao da se operacija "čišćenja" nastavlja i da bi broj uhapšenih mogao da premaši 6.000. On je takođe rekao da je uveren da će Sjedinjene Države vratiti islamskog sveštenika Fetulaha Gulena u Tursku

"Štiteći Gulena Sjedinjene Države bi naškodile svom ugledu. Ne mislim da bi u ovom času štitile nekoga ko je izvršio taj čin protiv Turske", reako je Bozdag.

Vojne i policijske snage lojalne predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu sprovode akciju hapšenja učesnika neuspešnog pokušaja vojnog udara. Turska vlada saopštila je da je tokom neuspelog puča u noći između petka i subote poginulo 290 ljudi, a 1440 ranjeno.

Pokušaj državnog udara u Turskoj zaustavljen je, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan objavio je da se vlada vratila na čelo države, da je pokušaj pobune dela vojske "izdaja" i da će odgovorni platiti veliku cenu i pozvao SAD da izruče Turskoj Fetulaha Gulena za kojeg tvrdi da stoji iza puča, preneo je RSE. Među uhapšenima u vojsci su i komandant Trećeg korpusa Erdal Ozturk, te komandant Druge divizije Adem Huduti.

Izvor: www.telegraph.co.uk

Vlasti su odmah u subotu sa dužnosti uklonile 2.745 sudija za koje se, kako tvrde zvaničnici Turske, sumnja da su učestvovali u vojnom puču. Agencija Rojters je objavila da je turska policija privela i Alparslana Altana, člana Ustavnog suda Turske. Deset članova Visokog sudskog veća razrešeni su dužnosti i privedeni, a traga se za još 140 sudija kasacionih sudova, osumnjičenih za učešće u puču.

Predsednik Erdogan naveo je da je pobunu izvela "manjina" u vojsci i da su neki u vojsci primali naređenja sveštenika Fetulaha Gulena koji je dobrovoljnom egzilu u SAD od 1999. i u obraćanju pristalicama pozvao SAD da ga izruče, ukoliko su saveznik Turske.

Izvor: www.telegraph.co.uk

"Našim američkim prijateljima kažemo da ćemo im tražiti da izruče teroristu koji se krije negde u Pensilvaniji i onda će stvari biti bolje. SAD moraju izručiti tu osobu koja se krije u Pensilvaniji", rekao je Erdogan.

Gulen je međutim, odbacio optužbe i u intervjuu maloj grupi novinara u svojoj rezidenciji u Pensilvaniji rekao da je pokušaj državnog udara možda namešten. On je pozvao građane Turske da ne gledaju na vojnu intervenciju u pozitivnom svetlu, te naveo da demokratija ne može biti postignuta vojnom akcijom.

"Kao neko ko je trpeo pod nekoliko vojnih udara proteklih nekoliko decenija, posebno je uvredljivo da budem optužen za bilo kakvu vezu sa ovakvim pokušajem. Kategorično odbijam ovakve optužbe", naveo je Gulen prethodno u saopštenju.

Predsednik Turske bi pokušaj puča mogao da iskoristi da se obračuna sa svojim protivnicima i kritičarima.

“Neuspeli puč protiv Erdogana će ojačati njegovu poziciju”, izjavio je stručnjak za Bliski istok Mihael Liders. Liders  navodi da je očigledno da pučisti nisu ostvarili svoj cilj - zbacivanje vlade i da su provladine snage unutar i izvan vojske bile u stanju da povrate kontrolu u zemlji. On je ocenio da su odnosi između Erdogana i turske vojske u poslednje vreme bili veoma dobri.

“U prethodnim godinama, vojska je u Erdoganu videla protivnika, zato što ju je on skinuo s vlasti. Pre nego što je Erdogan došao na vlast, 2002. vojska je bila ta koja je odlučivala o svemu u turskoj politici - uključujući i puč. Erdogan je taj uticaj značajno potisnuo i za uzvrat im dao privilegije. Zato odnose Erdogana i vojske treba smatrati dobrim. Generalštab odlično funkcioniše sa Erdoganom. U tom smislu, puč je bio iznenađenje. Ali, on takođe nije bio dobro pripremljen. Pučistima nije pošlo za rukom ni da u potpunosti kontrolišu medije. To je jedan od preduslova za uspešan državni udar. I takođe - nisu uspeli da privuku neodlučne delove vojske na svoju stranu”, napominje Liders.

Izvor: www.telegraph.co.uk

On navodi da će posle očigledno propalog puča Erdogan krajnje grubo postupati protiv svih svojih protivnika i neprijatelja, i to ne samo u vojsci. Svako ko je ikada bio kritičan prema njemu ili njegovoj vladi, dodaje on, sada će biti osumnjičen za izdaju.

“Svakako će sada u Turskoj biti čistki, protivnici Erdogana će biti smenjeni. Konačno, puč će dodatno ojačati Erdoganovu apsolutnu moć”, zaključuje Liders.

star
Oceni
3.86
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak