Svet Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (27)

Putin podvio rep

Rusi pobegli iz Sirije

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Shvatio da se preigrao: Vladimir Putin, precenio svoje mogućnosti
Shvatio da se preigrao: Vladimir Putin, precenio svoje mogućnosti
Photo: TANJUG/AP

Neposredno pred početak mirovnih pregovora u Ženevi, Vladimir Putin je iznenada naredio povlačenje većeg dela ruskih trupa iz Sirije, rekavši da su ruski ciljevi “u većini slučajeva postignuti”. Iako zapadni zvaničnici za sada izbegavaju da daju ocenu stvarnih motiva i posledica iznenadne odluke ruskog diktatora, posmatrači ukazuju da je najnoviji Putinov potez najverovatnije motivisan željom istovremenog izvlačenja iz preskupog dugotrajnog konflikta i pojačavanja pritiska na režim Bašara al Asada u cilju postizanja mirovnog sporazuma i buduće federalizacije Sirije

Putin je na sastanku u Kremlju rekao da bi povlačenje trebalo da počne u utorak, javlja “Rojters“. Kako se navodi, Putin je takođe naredio da Rusija poveća napore da se postigne mirovni sporazum za Siriju.

Potparol Kremlja Dmitrij Peskov je naveo da je Putin telefonirao sirijskom predsedniku Bašaru al-Asadu i izvestio ga o toj odluci. Prema njegovim navodima, sirijski predsednik Bašar al-Asad saglasio se odlukom svog ruskog mentora.

Opšta bežanija: Ruski avion Su-34, prvi napustio Siriju
Photo: militaryobserver.com

“Smatram da je većina ciljeva postignuta. To je razlog zbog kojeg naređujem povlačenje većeg dela naših trupa sa teritorije Sirije, počevši od sutra“, rekao je Putin na sastanku sa ruskim ministrom odbrane Sergejom Šojguom.

Ekspresno povlačenje

U međuvremenu rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je u ranim jutarnjim satima u utorak prva grupa ruskih aviona već  napustila bazu u Latakiji.

"Prva grupa ratnih aviona napustila je vazduhoplovnu bazu Hmeimim u Latakiji", rekao je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu. Letelice su raspoređene u formacijama transportni avioni, lovci i bombarderi.

"Prva grupa ruskih aviona napustila je bazu Hmeimim i odleteli su nazad u Rusiju. Formaciju predvodi Tu-154, a zanjim su otišli bombarderi Su-34“, saopštio je ruski ministar odbrane.

Moskva je svoje vazdušne napade u Siriji započela 30. septembra prošle godine kako bi navodno porazila snage Islamske države. Putin je tada saopštio da se akcije odvijaju u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravom i na zahtev Bašara al-Asada.

Crna internacionala: Asad i Putin, odbranili krvoločni sirijski režim
Photo: RIA Novosti/Alexei Druzhinin

U međuvremenu, pretežni deo napada ruskih snaga bio je usmeren na snage umerene sirijske opozicije što je ozbiljno dovodilo u pitanje stvarne ruske ciljeve u Siriji. Da cilj nije bila Islamska država već sprečavanje pada sa vlasti Bašara al Asada potvrđuje i ova najnovija odluka Kremlja da se povuče iz Sirije iako je Islamska država još uvek daleko do konačnog poraza.

Saopštavajući odluku o povlačenju, Putin je rekao da će pomorska baza u Tartusu i avio baza u Hmejimu ostati aktivne. U tim bazama će biti bazirano rusko vojno osoblje kao i do intervencije i nadgledaće poštovanje primirja.

Bela kuća: Nejasne namere Moskve

Administracija SAD za sada nije želela da prognozira kakav će značaj za rešavanje sukoba u Siriji imati povlačenje ruske avijacije iz te zemlje. Osim toga, Amerika planira da razmotri namere Moskve u vezi s ovim pitanjem, izjavio je portparol Bele kuće Džoš Ernest.

“Za sada nisam video ove informacije i teško mi je da procenjujem kakav će uticaj to imati na pregovore, kakve će to promene uneti u dinamiku (pregovora). Neophodno je da razmotrimo kakve su zaista namere Rusije“, rekao je Ernest na konferenciji za novinare.

Štajnmajer: Pojačavanje pritiska na Asadov režim

“Ukoliko Rusija povuče veći deo snaga iz Sirije Bašar al Asad će biti pod pritiskom u pregovorima o mirnoj političkoj tranzijiciji”, izjavio je Frank-Valter Štajnmajer.

"Ako se ostvari najava o povlačenju ruskih trupa, to će pojačati pritisak na Asadov režim da konačno i ozbiljno pristupi pregovorima o mirnoj političkoj tranziciji u Ženevi", naveo je nemački ministar inostranih poslova u saopštenju, preneo je Rojters.

star
Oceni
3.04
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak