Svet Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Horgoš 2

Miran protest izbeglica na granici sa Mađarskom

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: TANJUG/Nemanja Jovanović

Na graničnom prelazu Horgoš 2 izbeglice sa Bliskog istoka mirno protestuju. Nezadovoljne ponašanjem mađarskih vlasti, uzvikuju "hvala, Srbijo" i nose transparente na kojima se, između ostalog, pitaju šta se desilo sa ljudskim pravima, javlja reporter Tanjuga sa lica mesta

Izbeglice se nalaze na oko 20 metara od bodljikave žice koju su pripadnici mađarske policije stavili nakon što su izbeglice juče probile glavnu graničnu ogradu na prelazu Horgoš 2. Jedna grupa njih je na 20-ak metara od prelaza formirala živi zid, držeći se za ruke. Oni ne žele da pričaju s novinarima, ali uzvikuju: "Hvala, Srbijo".

Druga grupa je sela ispred ljudi koji su formirali živi zid, a među njima ima i žena sa malom decom, čak i jedna beba. Izbeglice drže transparente sa natpisima: "Otvorite vrata za ljude i decu. Molimo, pomozite nam. Pustite nas da prođemo, mi smo izbeglice. Gde su ljudska prava? Želimo da živimo u miru".

Mađarska policija podigla je novu bodljikavu žicu i iza nje postavila čeličnu ogradu na graničnom prelazu Horgoš 2, a sa srpske strane granice u četvrtak ujutru je bilo mirno, a trenutno se tu nalazi i značajno manji broj izbeglica nego tokom prethodnog dana.

Photo: TANJUG/Nemanja Jovanović

Od ranog jutra, prema saznanjima Tanjugovog izveštača sa lica mesta, izbeglice se prevoze direktno ka Hrvatskoj na granični prelaz Bezdan, a tokom prethodne večeri veliki broj njih je prevezen u prihvatni centar u Kanjižu, odakle su uglavnom odlazili ka Hrvatskoj.

U razgovoru sa Tanjugovim izvešstačem deo njih tvrdi da i dalje planiraju da ostanu na ovom mestu, uprkos tome što su Mađari ponovo postavili zid na granici, dok drugi tvrde da ne smeju da se usude da uđu u autobuse, jer ne znaju da li će ih oni zaista odvesti u Hrvatsku, kao ni da li je ta ruta za njih bezbedna i da li će preko nje uspeti da stignu do Nemačke.

Na graničnom prelazu Horgoš 1 situacija je takođe mirna i tu se i dalje nalaze izbeglice u svojim šatorima, a granica je do daljnjeg zatvorena, te je neizvesno i kakva će biti njihova sudbina.

Mađarska policija uhapsila je i pokrenula postupak protiv 33 osobe zatečene u pograničnom prostoru nakon ilegalnog prelaska granice sa Srbijom. Na teritoriji Mađarske u sredu su zbog ilegalnog prelaska granice uhapšene ukupno 244 osobe. Zbog falsifikovanja dokumenata pokrenut je postupak protiv četiri osobe, dok je protiv jedne pokrenut postupak zbog krijumčarenja ljudi. Devetoro izbeglica osuđeno je u sredu u Segedinu na zabranu ulaska u zemlju na jednu, odnosno dve godine zbog ilegalnog prelaska granice. Osuđeno je sedam državljana Iraka i dvoje državljana Sirije, i to po novom, znatno oštrijem zakonu o državnoj granici u Mađarskoj, koji je stupio na snagu u ponedeljak, 14. septembra.

star
Oceni
5.00
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak