Svet Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Ujedinjena Evropa: Desni profil

Zajedno smo jači – od izbeglica

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Topao ljudski prijem: Pendrek, oruđe za odbranu solidarnosti
Topao ljudski prijem: Pendrek, oruđe za odbranu solidarnosti
Photo: TANJUG

"Realnost je da u ovom trenutku Evopa nije spremna. Verujem da kao i ja, evropski lideri i građani strahuju da će Mađari početi da pucaju na žene i decu. Da li bi to rešilo problem? Mislim da bi bilo samo još gore", rekao je rumunski premijer Viktor Ponta. Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto je oštro osudio primedbe rumunskog premijera Viktora Ponte Iz Pariza se javila i prijateljica Mile Alečković, predsednica francuske krajnje desničarske stranke Nacionalni front, Marin Le Pen, koja je uporedila danas navalu azilanata u Evropu s invazijom varvara na Rim. Mađarske vlasti i francuski desničari nisu usamljeni, tu je i češki premijer Bohuslav Sobotka koji je izjavio da je njegova vlada spremna da rasporedi oružane snage na zaštiti granica u spečavanju izbegličke krize

Ponta: Bojim se da će Mađari pucati na izbeglice

Evropa još nije spremna da upravlja izbegličkom krizom, a upotreba sile nije rešenje, ocenio je rumunski premijer Viktor Ponta. Ponta je naveo da se boji da bi Mađari mogli oružjem da pokušaju da zaustave izbeglice.

"Realnost je da u ovom trenutku Evopa nije spremna. Verujem da kao i ja, evropski lideri i građani strahuju da će Mađari početi da pucaju na žene i decu. Da li bi to rešilo problem? Mislim da bi bilo samo još gore", rekao je Ponta, prenela je agencija Agerpres.

Mađarski vojnici, policajci i inženjeri obeležavaju putanju za ogradu na južnoj granici sa Rumunijom, pripremajući se da prošire barijeru već izgrađenu na granici sa Srbijom, javio je Rojters. Britanska agencija navodi da na desetine policajaca, vojnika i inženjera na tromeđi Mađarske, Srbije i Rumunije obeležavaju putanju na kojoj će biti postavljena ograda.

Ponta je reagovao na planove Mađarske da ogradu koju je podigla prema Srbiji proširi i na Rumuniju, rekavši da planovi Mađarske podsećaju na Evropu 30-tih i 40-tih godina prošlog veka. On je naveo da izbeglice treba tretirati pre svega kao ljude, kao i da je za izbegličku krizu potrebno evropsko rešenje, jer nijedna država samostalno ne može da reši problem, kao i da su Rumunija i Bugarska prepuštene same sebi. 

Ponta je na svom nalogu na društvenoj mreži Fejsbuk napisao da je "kao čovek i evropski građanin" ogorčen zbog postupaka mađarskih vlasti, prenela je mađarska agencija MTI. "Ovo je sramota i za kulturu i za vrednosti Evropske unije. Antisemitski ispadi, odnos prema bilo kojim manjinama, a sada izbeglička kriza. Bodljikava žica, agresivni zakoni, zatvor i brutalnost sigurno neće rešiti probleme. Samo će pokazati da u srcu Evrope postoje donosioci političkih odluka koji ni po čemu nisu boli od sirijskih, libijskih ili od predvodnika bilo koje druge zemlje iz koje izbeglice beže", rekao je Ponta. 

On je ocenio da je Mađarska izgradnjom ograde "isključila sebe iz Evrope", a podizanje ograde na granici uporedio je sa situacijom kada neko za vreme poplave ogradi svoj posed "da bi poplavni talas skrenuo ka komšijama". 

Ambasador Rumunije u Budimpešti je inicirao razgovor sa zvaničnicima mađarskog ministarstva spoljnih poslova i izrazio negodovanje zbog namere Mađarske da "izgradi ogradu između dve članice EU", odnosno između Mađarske i Rumunije. 

U Budimpešti, ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto je jutros oštro osudio primedbe rumunskog premijera Viktora Ponte koji je rekao "Mađarski političari nisu ništa bolji od sirijskih i libanskih a čiji državljani beže iz zemlje".

"Viktor Ponta je juče izgubio samokontrolu i njegove nerazumne izjave uvredile su čitavu Mađarsku. Civilizovani evropski političari ne koriste tako oštre klevete. Njegove primedbe imaju samo jedno objašnjenje a to je da je on potpuno izgubio uporište u rumunskoj domaćoj politici", kaže se u saopštenju koje neobično podseća na prepucavanja saopštenjima domaćih srpskih stranaka.

Mađarska je izgradnjom ograde isključila sebe iz Evrope: Viktor Ponta, realan
PHOTO/EPA:ROBERT GHEMENT

Mađarsko Ministarstvo spoljnih poslova reagovalo je na Pontinu izjavu po kojoj će se „Rumunija prema migrantima odnositi kao prema ljudskim bićima, a ne kao naši mađarski susedi koji ih teraju palicama i daju im redne brojeve”. Ministarstvo nije navelo šta konkretno smatra spornim ili netačnim u Pontinim izjavama. Valjda nije lepo tako pričati o susedima samo zato što tretiraju nesrećne izbeglice kao stoku.

Mađarsko Ministarstvo spoljnih poslova ocenilo je da je "izuzetno odbojno" to što Vlada Rumunije kojoj do sada nije uspelo da svoju zemlju pripremi na ulazak u šengensku zonu i koja nema obavezu zaštite tog prostora, sada "nemogućim epitetima" karakteriše zemlju koja "svim svojim snagama radi na ispunjavanju zadataka koje ima u odbrani spoljnih granica EU". Doduše, niko od Mađarske nije tražio da pravi žičane logorske zidove i da ograđuje Evropsku uniju od ostatka sveta, ali je uvek lepo videti ličnu inicijativu.

Le Pen: Navala azilanata kao invazija varvara na Rim

A iz Pariza se javila i prijateljica Mile Alečković, predsednica francuske krajnje desničarske stranke Nacionalni front, Marin Le Pen, koja je uporedila danas navalu azilanata u Evropu s invazijom varvara na Rim. Le Pen je ranije povlačila paralele s muslimanima u Evropi i nacističkom invazijom.

Muslimani su nacisti, izbeglice su varvari: Marin Le Pen, evropska bruka
PHOTO/EPA:Jonathan Rebboah/Wostok Press

"Ako ništa ne preduzmemo, ovaj priliv migranata biće kao invazija varvara u IV veku, a i posledice će biti iste", poručila je Le Penova na skupu svoje stranke u Arpažonu u blizini Pariza, uoči regionalnih izbora. "Moramo odmah da zaustavimo ovo ludilo, kako bi spasli svoje društvo, slobodu i identitet", naglasila je ona. Eto, ne čuvaju samo razni pomahnitali ćiriličari u Srbiji taj ugroženi identitet, izgleda da ni u Francuskoj situacija nije bolja. Samo još da se Marin Le Pen odluči od koga čuva taj identitet – od nacista ili od varvara, pa može da krene u akciju. Sredstvima podjednako nacističkim i varvarskim.

Sobotka: Češka spremna da rasporedi oružane snage na granici

Mađarske vlasti i francuski desničari nisu usamljeni, tu je i češki premijer Bohuslav Sobotka koji je izjavio da je njegova vlada spremna da rasporedi oružane snage na zaštiti granica u spečavanju izbegličke krize. Lepo je videti ovakav primer solidarnosti sa kukastim istomišljenicima u drugim evropskim zemljama. Zajedno su jači – od izbeglica!

Obraćajući se parlamentu, Sobotka je rekao da će takva mera biti preduzeta ukoliko policija sama ne bude mogla da obavi posao. Sobotka je, takođe, ponovio da češka vlada ne smatra obavezne kvote za raspodelu izbeglica u državama EU "dobrim rešenjem", preneo je AP. "Mi ih odbacujemo", poručio je Sobotka. Dole sa kvotama, napolje sa izbeglicama! To nije rekao Sobotoka, ali ne znamo zašto. Valjda nije sklon lakonskom izražavanju.  

star
Oceni
4.33
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak