Svet Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Priveden novinar koji je snimio incident

Policijski pas napao izbeglicu

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Policijski pas: Nesrećna životinja dresirana da prikolje izbeglicu
Policijski pas: Nesrećna životinja dresirana da prikolje izbeglicu
Izvor: ibtimes.co.uk

Američka novinska agencija "Asošijeted pres" protestovala je danas, pošto je mađarska policija privela njenog novinara Luku Muzija koji je izveštavao o izbeglicama na granici sa Srbijom i naterala ga da izbriše snimak na kojem se vidi kako policijski pas obara na zemlju jednog od njih. Nije jasno zašto je policija insistirala na brisanju snimka, verovatno napad policijskog psa nije bio dovoljno ubedljiv i krvoločan, pa neće da brukaju svoje zaposlene i tako nanose štetu imidžu mađarskih čuvara zakona, kako ljudskih tako i životinjskih

Do incidenta je došlo sinoć, dok je kamerman agencije AP Luka Muzi, snimao izbeglice na polju u blizini prelaza kod kampa Reske (to je ono simpatično mesto nalik na konc-logor gde izbeglicama bacaju hranu preko žice, nisu izbeglice policijski psi pa da ih hrane kao ljude). Dok je mađarska policija zaustavljala ljude, jedan policajac pustio je psa na sirijskog izbeglicu koji je vikao: "Molim vas, molim vas, ja sam izbeglica!", ispričao je Muzi. Policajac je zatim primetio da Muzi snima ovu scenu i zaustavio ga. 

Što ne snimaš prirodne lepote Mađarske: Luka Muzi, preterano radoznao
Izvor: twimg.com

Snimatelj se predstavio kao novinar agencije AP i pokazao legitimaciju, a zatim pokušao da ode, što mu, međutim, nije bilo dozvoljeno. Policija, takođe, nije dozvolila Muziju da pozove svoje urednike niti još dvojicu novinara koji su s njim bila na zadatku, navodi američka agencija. Policajci su Muzija odveli van centra za registraciju izbeglica i zatražili da vide šta je snimio, a da zatim sve što je zabeležio u Srbiji i Mađarskoj tokom dva dana, izbriše. Muzi nije bio lud da odbije, pa da ga tretiraju kao izbeglicu. A možda su i policijski psi gladni, te osim izbegličkog uživaju i u dobrom zalogaju novinarskog mesa, nikad se ne zna.

U protestnom pismu portparolu mađarske vlade Zoltanu Kovaču, agencija AP nazvala je ponašanje mađarske policije neprihvatljivim, naglasivši da bi "novinarima trebalo dozvoliti da pokrivaju događaje bez rizika od fizičkog zlostavljanja ili straha da će im vlasti uništiti snimke do kojih su došli legalno". Međutim, to tako piše u zakonu, ali mađarski zvaničnici se drže zakona samo kad im to pomaže u progonu izbeglica. Te gluposti oko slobode medija, ljudskih prava i slične trice i kučine njih slabo zanimaju.

Zoltan Kovač je negirao tvrdnje američke agencije i rekao da su policajci zatražili od Muzija da im pokaže da li je snimao njih, a kad su ustanovili da nije, nisu od njega tražili da snimke izbriše. Logično je bilo da Muzi sam izbriše snimke, plod višednevnog rada, jer je na teren i otišao da snimi nekoliko priloga koje će zatim obrisati, takva je uređivačka politika Asošijeted Presa, zato njihov novi slogan glasi “Nevidljiva stvarnost”.

Kovač takođe tvrdi da su tokom incidenta policajci držali pse na povocima, što mu se ukazalo poput svetog Vasilija u Ostrogu.

Pas koji laje ne ujeda izbeglicu: Zoltan Kovač, portparol za poricanje
Izvor: bbj.hu

"Psi su možda lajali - za to su obučavani, da izgledaju preteće i da zastraše - ali sigurno je da nisu napadali", rekao je Kovač u telefonskom intervjuu za AP. A sigurno je da psi nisu napadali, jer Kovač tako kaže, ako se realnost ne uklapa u viziju Orbanove vlade – tim gore po realnost. Nije bitno da li zvanične izjave odgovaraju stvarnosti. Uostalom, ko stvarnost pita šta njoj uopšte odgovara?

S druge strane, Muzi tvrdi da su mu dokumenta vraćena i da mu je dozvoljeno da ode, tek pošto je obrisao snimke. Čudan neki svat taj Muzi, em daje logične iskaze, em mu je stalo do istine, umesto da se lepo prikloni zvaničnoj verziji koju Zoltan Kovač predlaže. 

star
Oceni
4.20
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak