Svet Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (1)

Bliski istok - veliki izbeglički logor

Turska primila najviše sirijskih izbeglica

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Broj sirijskih izbeglica u susednim zemljama prema podacima UNHCR
Broj sirijskih izbeglica u susednim zemljama prema podacima UNHCR
Izvor: www.index.hr

Iako se Evropa sa masovnijim talasom bliskoistočnih izbeglica i migranata srela tek u 2015. godini, mnoge zemlje iz to regiona veliki broj izbeglih iz Sirije primile su još od 2011. i početka ratnih sukoba u toj zemlji. Prema podacima UNHCR-a najveći broj izbeglih iz ratom zahvaćene Sirije utočište je potražio u susednoj Turskoj koja je na svoju teritoriju primila oko 1,8 miliona izbeglica

Prema podacima UNHCR-a, koje prenosi portal index.hr, iz Sirije, iz koje je najveći broj izbeglica koji u zemlje Evropske unije pristižu "balkanskom rutom", u razdoblju od 2011. do sada, ukupno je izbeglo nešto više od četiri miliona ljudi.

Iako se mnogi pitaju zašto ti ljudi dolaze u Evropu, i zašto ne beže u okolne zemlje, činjenica je da je daleko najveći broj Sirijaca smešten u susednim zemljama - Turskoj, Libanu i Jordanu. Prema podacima UNHCR-a, 2,2 miliona Sirijaca nalazi se u Egiptu, Iraku, Jordanu i Libanu, 1,8 miliona ih je u Turskoj, dok ih je 24.000 u Libiji.

Uprkos paranoičnim tezama i navodima onih koji strahuju od "planskog raseljavanja kojim se želi islamizirati Europa", činjenice govore da je u zemlje Evrope do sada stiglo svega osam posto sirijskih izbeglica. U razdoblju od aprila 2011. do jula 2015, azil u zemljama Evrope zatražilo je 348.000 Sirijaca.

Photo: Tanja Valič/Tanjug

Čak 47 posto izbeglica iz Sirije azil je zatražilo u Nemačkoj i Švedskoj, 33 posto u Srbiji, Mađarskoj, Austriji, Bugarskoj i Holandiji, a 20 posto u ostalim zemljama.

Evropska unija ima oko 500 miliona stanovnika, od kojih sedam posto nije rođeno na njenom području. U Švajcarskoj živi čak 27 posto useljenika, Norveškoj 12, Kanadi 20, Australiji 27, Novom Zelandu 24, dok u SAD živi 13 odsto useljenika.

Index.hr objavljuje i da, prema projekcijama koje se odnose za Evropsku uniju koja se suočava sa starenjem populacije, useljavanje ima veliki pozitivan uticaj na ekonomiju i demografsku sliku EU članica. Prema tim procenama odnos radno sposobnih u odnosu na starije od 65 godina, 2060. godine mogao bi pasti na 2:1. Bez useljavanja, stanovništvo Europske unije do 2080. palo bi na 400 miliona, sa sadašnjih 500 miliona ljudi.

EU je uspostavila Azilantski, migracioni i integracioni fond, koji u razdoblju od 2014. do 2020. raspolaže s 3,14 milijardi evra, čiji cilj je podrška migrantima u smislu informiranja, edukacije i svladavanja jezika, kako bi se useljenici što bolje integrisali.

star
Oceni
3.80
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak