Svet Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Nemačka

Gauk nazvao masakr nad Jermenima genocidom

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
PHOTO\EPA:Soeren Stache

Nemačka osuđuje masakr izvršen pre 100 godina nad Jermenima u Otomanskom carstvu i smatra ga genocidom, izjavio je u četvrtak nemački predsednik Joahim Gauk, dodajući da Nemačka snosi delimičnu krivicu za taj pogrom

To je prvi put da su nemački zvaničnici upotrebili reč genocid opisujući ubijanje Jermena u Otomanskom carstvu, a Gaukova izjava na verskoj ceremoniji u berlinskoj katedrali, kojom je obeležena stogodišnjica ubistva Jermena, predstavlja neobično snažno priznanje uloge tadašnjeg Nemačkog carstva u tom događaju, prenela je agencija AFP.

"Mi Nemci u ovom slučaju moramo da se suočimo sa prošlošću i našom delimičnom odgovornošću, a moguće i delimičnom krivicom, za genocid nad Jermenima", rekao je Gauk.

"Muškarci i žene, deca i starci, bili su redom slati na smrtonosne marševe, proterani bez ikakve zaštite ili hrane u stepu i pustinju, živi spaljivani, prebijani i ubijani. Taj planirani i sračunati kriminalni čin je bio usmeren protiv Jermena samo zato što su bili Jermeni", rekao je Gauk. On je dodao da je Nemačko carstvo, tadašnji saveznik Otomanskog carstva, slalo svoje vojnike koji su učestvovali u "planiranju i, delimično, izvršavanju tih deportacija".

Nemačke diplomate koje su vlastima u Berlinu dojavljivale o svom svedočenju o zločinima nad Jermenima su ignorisane zbog straha da bi tako mogli da se ugroze odnosi sa Otomanskim carstvom, istakao je nemački predsednik. On je dodao da su nacisti čak zabranili jedan austrijski roman o masakru nad Jermenima, ali je on ipak stigao do čitalaca u jevrejskim getima tokom tridesetih godina prošlog veka, "poput vesnika onog što će se tek dogoditi Jevrejima".

Gauk je naveo da je nemoguće pobeći od krivice putem "negiranja, potiskivanja ili trivijalizacije" istorije.

Zvanični Jerevan navodi da je 1,5 miliona Jermena ubijeno između 1915. i 1917. godine, dok se raspadalo Otomansko carstvo, i već dugo traže da međunarodna zajednica prizna da se radi o genocidu.

Moderna Turska, zemlja naslednica Otomanskog carstva, odbacuje te navode i tvrdi da je između 300.000 i 500.000 Jermena i isto toliko Turaka poginulo u nemirima, kad su se Jermeni digli protiv otomanskih vladara i stali na stranu ruskih trupa.

Očekuje se da će Gaukova izjava izazvati oštru reakciju zvanične Ankare, koja ima bliske odbrambene i trgovinske veze sa Berlinom, a u Nemačkoj takođe živi i tri miliona Turaka, navodi AFP.

star
Oceni
1.57
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak