Svet Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Sjedinjene Države

Ubedljivi trijumf republikanaca u trci za Kongres

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
PHOTO/EPA:MICHAEL REYNOLDS

Republikanska stranka je ostvarila skoro istorijski trijumf na izborima za američki Kongres, kojim će dominirati poslednje dve godine mandata predsednika Baraka Obame koga sada čekaju brojni izazovi na putu da osvoji većinu za svoja zakonodavna rešenja

Republikanska stranka je zadržala i čak povećala kontrolu nad Predstavničkim domom, a usledila je i očekivana pobeda u Senatu, koji su do sada kontrolisali Obamine demokrate.

Republikanci su bez ikakvih poteškoća osvojili 218 mesta u Predstavničkom domu, koji broji 435 članova i na putu su da dostignu svoj najbolji rezultat od 246 mandata, koliko su imali za vreme administracije bivšeg predsednika Harija Trumana krajem ''40. tih godina.

"Zahvalni smo na odgovornosti koju nam je ukazao američki narod, ali ovo nije vreme za slavlje. Vreme je da Vlada počne da ostvaruje rezultate i pronalazi rešenja za izazove sa kojima je suočena naša zemlja, počevši od ekonomije koja još posrće", rekao je predsednik Predstavničkog doma i uticajni republikanac Džon Bejner.

Republikanski kandidati porazili su demokratske senatore u saveznim državama Zapadnoj Virdžiniji, Arkanzasu, Južnoj Dakoti, Montani, Koloradu, Severnoj Karolini i Ajovi, a za "osvajanje" Senata bilo im je potrebno šest demokratskih mesta.

Umesto dosadašnjih 45, republikanci će u Senatu imati najmanje 52 mesta od ukupno 100 članova tog uticajnog tela.

"Ovaj eksperiment sa ''velikom'' vladom je predugo trajao. Vreme je da se krene u drugom smeru", izjavio je vodeći republikanski senator Mič Mekkonel iz Kentakija, koji je viđen za novog lidera većine u Senatu.

Kada novi saziv Kongresa bude konstituisan u januaru, republikanci će i zvanično imati kontrolu nad oba doma Kongresa, po prvi put od 2006. godine.

Oslanjajući se na ogromno nezavoljstvo Amerikanaca Obaminom politikom, posebno u ekonomiji, republikanci su lako došli do pobede, ocenjuje agencija Associated Press.

AP navodi da su demokrate ostvarile "par svetlih tačaka" u vidu poraza svojih političkih suparnika, ali su njihove nade srušene da će očekivani gubitak svesti na minimum pred "jurišom" republikanaca.

Agencija Reuters komentariše nelagodnu poziciju Obame na sredini mandata koji će morati da se uzdrži od "guranja" zakonodavnih rešenja za koja će mu biti potrebna podrška obe partije, kao što su pitanja trgovinskih sporazuma i poreska refoma.

Istovremeno političke promene koje su doneli ovi izbori biće svojevrsan test za to da se "ispita da li je Obama sposoban da sarađuje sa novim političkim protivnicima koji se suprotstavljaju njegovim zakonskim rešenjima još od njegovog prvog mandata".

Pobeda republikanaca će možda, kako procenjuje Reuters , doneti i promene u timu predsednikovih saradnika u Beloj kući budući da će neki od njih poželeti da odu i ustupe mesto "svežoj krvi".

Sam Obama je izbore pratio iz Bele kuće i malo toga je "video što bi potkrepilo njegove nade", navodi agencija. Uoči izbora za Kongres, iz Bele kuće su stizali signali da glasanje neće označiti veće promene za američkog predsednika.

Njegovi saradnici su naveli da će on nastojati da traži kompromis sa Kongresom u oblastima kao što su trgovina i infrastuktura.

"Predsednik će nastaviti da traži partnere na Kapitol hilu, bilo oni demokrate ili republikanci, koji su spremni da rade sa njim u korist srednje klase", rekao je portparol Bele kuće Džoš Ernest.

Iako stižu pozitivne najave iz Obamine administracije, neki sada strahuju da Obamu čekaju možda i novi sporovi i podsećaju na borbu koju je vodio sa republikancima u vezi sa njegovim najvažnijim zakonodavnim dostignućem vezanim za reformu zdravstvene zaštite.

Zakon je dozvolio milionima Amerikanaca da dobiju zdravstveno osiguranje, ali je taj predlog naišao na žestok otpor republikanaca koji su smatrali da takvo rešenje nije ekonomski isplativo.

Mnogi veruju da će osnaženi republikanci prvo tražiti izmene tog zakona, nazvan u medijima "Obamaker" zbog ogromnog zalaganja predsednika da se on usvoji.

Agencija France presse ocenjuje da su demokrate saterane u ćošak, a da su republikanci sada u poziciji da kreiraju, ako ne i da diktiraju agendu Kongresa.

Prema oceni agencije, njihov prioritet će se odnositi na ekonomska pitanja, uključujući i ona koja su već spremna za usvajanje poput odobrenja za izgradnju naftovoda "Kistoun" od Kanade do Meksičkog zaliva, zatim tu su i predlozi za veća izdvajanja za male kompanije, te za seču vladinih regulativa.

Američki CNN prenosi da je pobedom u Kongresu došlo do promene u ravnoteži političke moći u Vašingtonu.

CNN navodi da su se demokratski kandidati borili da osvoje pobedu u oblastima koje se smatraju tradicionalno naklonjenim toj partiji i u kojima je Obama ostvario prvu pobedu 2008, ali da je i to bilo teško s obzirom na nepopularnost koja prati njihovog lidera.

Pojedina istraživanja javnog mjenja pokazuju rekorodnu nisku podršku Obami. Prema najnovijim anketama, svega 38 odsto Amerikanaca podržava Obaminu politiku, nasuprot 56 odsto onih koji je ne odobravaju. Procenat onih koji misle da je Amerika na dobrom putu sa Obamom na čelu je još manji i iznosi 24 odsto.

star
Oceni
4.22
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak