Svet Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (1)

Teranje kontre po svaku cenu

Putinova nestašna deca igrala se izbora

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Tanjug/AP

Iako su očito nelegalni, izbore na istoku Ukrajine očekivano je priznala zvanična Moskva, dok ih u Kijevu i na Zapadu, kao što su i najavili, ne nameravaju priznati

Nedelju dana nakon vanrednih parlamentarnih izbora u Ukrajini, na kojima su ubedljivo trijumfovale prozapadne snage, juče su, u znak teranja kontre po svaki cenu, i proruski separatisti iz samoproglašenih „narodnih republika“ sa istoka Ukrajine održali  svoje predsedničke i parlamentarne „izbore“.

Kao što se i prognoziralo, iznenađenja nije bilo, pa su i u Donjeckoj i u Luganskoj oblasti, prema izveštaju ruskog Interfaxa, sigurnu pobedu odneli lideri separatista i dosadašnji lokalni „premijeri“: u Donjecku Aleksander Zaharčenko sa čak 78,93% osvojenih glasova, a u Lugansku Igor Plotnicki sa nešto manje ubedljivih ali svejedno moćnih 63,8 procenata.

U Lugansku je izlaznost bila izuzetno niska, svega 38 odsto, što posredno svedoči o atmosferi u kojoj je glasanje održano. Zanimljiva je, međutim, tvrdnja samih organizatora kako je na birališta izašlo čak 62% registrovanih glasača. U Donjecku, pak, još uvek nema konkretnih i potvrđenih podataka o procentu izašlih na izbore, ali nezvanične informacije ukazuju da je, za razliku od Luganska, bio relativno visok, utoliko pre što ni najuticajniji zapadni mediji nisu osporili ovakve navode.

Iako su očito nelegalni, izbore na istoku Ukrajine očekivano je priznala zvanična Moskva, dok ih u Kijevu i na Zapadu, kao što su i najavili, ne nameravaju priznati. Štaviše, ukrajinske snage sigurnosti pokrenule su krivičnu istragu protiv organizatora.


star
Oceni
2.80
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak